Rachunkowość przedsiębiorstw
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | NZJ-SI>RACHPRZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Rachunkowość przedsiębiorstw |
Jednostka: | KATEDRA EKONOMII STOSOWANEJ |
Grupy: |
Przedmioty 6 sem. - zarządzanie jakością i analiza żywności, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Zarządzanie jakością i analiza żywności |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | szósty |
Wymagania wstępne: | brak |
Skrócony opis: |
Podstawy prawne rachunkowości. Majątek jednostki gospodarczej i źródła jej pochodzenia. Konto księgowe. Ewidencja rozrachunków. Ewidencja środków pieniężnych i krótkoterminowych papierów wartościowych. System rachunkowości i jego funkcje. Zasady i techniki rachunkowości. Plan kont. Ewidencja analityczna i syntetyczna. Metoda bilansowa. Rachunek majątku i kapitału przedsiębiorstwa. Klasyfikacja aktywów i pasywów. Operacje gospodarcze bilansowe i operacje wynikowe. Wynik finansowy, sprawozdania finansowe. Międzynarodowe standardy rachunkowości. |
Pełny opis: |
Rachunkowość jako system informacyjny przedsiębiorstwa. Rachunkowość finansowa – zasady i podstawy prawne rachunkowości. Krajowe i Międzynarodowe Standardy Rachunkowości. Bilans – charakterystyka aktywów i pasywów. Sporządzanie sprawozdania – bilans przedsiębiorstwa w wersji pełnej i uproszczonej. Analiza bilansu jako element analizy ekonomiczno-finansowej przedsiębiorstwa. Operacje gospodarcze – systematyka operacji i ich wpływ na składniki bilansu. Konto księgowe i jego rola w ewidencji operacji gospodarczych. Elementy konta, metodyka ewidencji na kontach bilansowych, niebilansowych i pozabilansowych - zasada podwójnego zapisu, zasada zapisu jednostronnego. Poziomy i pionowy podział kont. Zakładowy Plan Kont. Istota, systematyka i ewidencja kosztów i przychodów - ustalanie wyniku finansowego metodą statystyczną i ewidencyjną. Wynagrodzenia pracowników - zasady naliczania i ewidencji na kontach. Ustalenie i ewidencja podatku VAT i CIT. Systematyka i ewidencja zapasów. Rozliczanie kosztów działalności podstawowej, krąg kosztów. Podstawowe zasady i metodyka inwentaryzacji. Podstawowe zasady ewidencji i amortyzacji środków trwałych. Podstawowe zasady ewidencji kapitałów przedsiębiorstwa. Sporządzanie sprawozdania – rachunek zysków i strat. Wynik finansowy. Sprawozdania finansowe. |
Literatura: |
- obowiązkowa: 1. Gierusz B. Podręcznik samodzielnej nauki księgowania Wyd. ODiDK Gdańsk 2016; 2. Prymon K., Węgrzyn A. Rachunkowość finansowa zbiór zadań. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu 2007; -uzupełniająca: 1. Matuszewicz J. Rachunkowość od podstaw Wyd. Finanse-serwis Warszawa 2008; 2. Sawicki K. (red.), Podstawy rachunkowości, PWE, Warszawa 2009. |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student W zakresie wiedzy: -zna zasady rachunkowości i dokumentowania procesów gospodarczych oraz zagadnienia i zasady z zakresu ekonomii, organizacji, zarządzania i marketingu/pisemny test/NZ_P6S _WK12; W zakresie umiejętności: - Umie stosować zasady rachunkowości i dokumentować procesy gospodarcze oraz dokonać ich wstępnej analizy ekonomicznej/Zadania praktyczne/NZ_P6S _UW018; W zakresie kompetencji społecznych: - Ma umiejętność wykazywania aktywnej postawy i wykorzystywania wiedzy w rozwiązywaniu różnych problemów występujących w technologii żywności i żywieniu człowieka/Ocena pracy w zespole/NZ_P6S _KK01, NZ_P6S _KO04; |
Metody i kryteria oceniania: |
ocena z ćwiczeń 60% + ocena z wykładu 40 % |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2017-02-20 - 2017-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: | (brak danych) | |
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2018-02-19 - 2018-06-14 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin, 2 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | KRZYSZTOF PRYMON | |
Prowadzący grup: | KRZYSZTOF PRYMON | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2019-02-20 - 2019-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | KRZYSZTOF PRYMON | |
Prowadzący grup: | KRZYSZTOF PRYMON | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-03-01 - 2020-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | KRZYSZTOF PRYMON | |
Prowadzący grup: | KRZYSZTOF PRYMON | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-03-01 - 2021-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | KRZYSZTOF PRYMON | |
Prowadzący grup: | KRZYSZTOF PRYMON | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-03-01 - 2022-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | KRZYSZTOF PRYMON | |
Prowadzący grup: | KRZYSZTOF PRYMON | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.