Praktyka
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | NZJ-SI>Praktyka |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Praktyka |
Jednostka: | UNIWERSYTET PRZYRODNICZY WE WROCŁAWIU |
Grupy: |
Przedmioty 6 sem. - zarządzanie jakością i analiza żywności, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
6.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Zarządzanie jakością i analiza żywności |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | szósty |
Wymagania wstępne: | operacje jednostkowe w technologii żywności w aspekcie kształtowania jej jakości, analiza ryzyka i zagrożeń, dokumentowanie systemów zarzadzania jakością i bezpieczeństwem żywności. |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów ze strukturą organizacyjną zakładów i laboratoriów przemysłu spożywczego oraz instytucji nadzorujących produkcję żywności i certyfikujących SZJ, ich profilem działalności, obiegiem dokumentów, systemami zapewniającymi bezpieczną produkcję żywności |
Pełny opis: |
Struktura organizacyjna jednostki, profil produkcyjny i usługowy. Harmonogram produkcji poszczególnych asortymentów, schematy procesów technologicznych z opisem, instrukcje technologiczne, obowiązujące parametry w procesie produkcyjnym, wyznaczanie ryzyka w procesach produkcyjnych, opracowywanie dokumentacji systemów zarzadzania jakością i bezpieczeństwem żywności, pobieranie i przygotowanie prób analiz oraz podstawy interpretacji wyników analiz, obowiązujące przepisy i zarządzania |
Literatura: |
obowiązkowa: 1. Patenty na wynalazki 2. Normy ISO, PN 3. Karty specyfikacyjne urządzeń uzupełniająca: - |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu kursu student W zakresie wiedzy zna i rozumie: - instrukcje stanowiskowe i technologiczne, receptury, zasady pobierania i przygotowywania prób do analiz, metody i urządzenia wykorzystywane w analizach, zasady analizy ryzyka w produkcji żywności/Obserwacja pracy w zakładzie, Weryfikacja dzienniczka praktyk,Ocena wiadomości dotyczących organizacji zakładu i zakresu jego działalności/NZ_P6S_WG04, NZ_P6S_WG05, NZ_P6S_WG06; - organizację zakładu, jednostek organizacyjnych i ich wzajemnych powiązaniach, a także o obowiązujących w nich systemach zarządzania jakością i bezpieczeństwem produkcji/Obserwacja pracy w zakładzie, Weryfikacja dzienniczka praktyk,Ocena wiadomości dotyczących organizacji zakładu i zakresu jego działalności/NZ_P6S_WG07, NZ_P6S_WK11; - zasady bezpiecznej pracy w zakładzie przemysłowym i laboratorium oraz procedury postępowania w razie wystąpienia zagrożenia/Obserwacja pracy w zakładzie, Weryfikacja dzienniczka praktyk,Ocena wiadomości dotyczących organizacji zakładu i zakresu jego działalności/NZ_P6S_WK12; - zasady ochrony danych dotyczących produkcji żywności, a także przestrzegania tajemnicy zawodowej/Obserwacja pracy w zakładzie, Weryfikacja dzienniczka praktyk,Ocena wiadomości dotyczących organizacji zakładu i zakresu jego działalności/NZ_P6S_WK13; W zakresie umiejętności student potrafi: - posługiwać się podstawowymi urządzeniami kontrolno-pomiarowymi, opracować i zweryfikować sposób dokumentowania SZJ/Obserwacja pracy w zakładzie, Weryfikacja dzienniczka praktyk,Ocena wiadomości dotyczących organizacji zakładu i zakresu jego działalności/NZ_P6S_UW06; - przeprowadzić analizę chemiczną, mikrobiologiczną z wykorzystaniem odpowiednich urządzeń i dokonać interpretacji uzyskanych wyników analiz laboratoryjnych/Obserwacja pracy w zakładzie, Weryfikacja dzienniczka praktyk,Ocena wiadomości dotyczących organizacji zakładu i zakresu jego działalności/NZ_P6S_UW07; - pracować w grupie, ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania/Obserwacja pracy w zakładzie, Weryfikacja dzienniczka praktyk,Ocena wiadomości dotyczących organizacji zakładu i zakresu jego działalności/NZ_P6S_U013; W zakresie kompetencji społecznych student jest gotów do: - krytycznej oceny własnej wiedzy i aktualizowania wiedzy o nowe osiągnięcia z dziedziny zarządzania jakością i analizy żywności/obserwacja pracy w zakładzie/NZ_P6S_KO01; - wykorzystania wiedzy z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka w pracy zawodowej/obserwacja pracy w zakładzie/NZ_P6S_KO02, NZ_P6S_KO03; - myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy/obserwacja pracy w zakładzie/NZ_P6S_KO04; |
Metody i kryteria oceniania: |
Średnia z oceny wystawionej przez opiekuna praktyk oraz oceny wystawionej przez nauczyciela akademickiego |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-03-01 - 2021-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Praktyka
|
|
Koordynatorzy: | PIOTR JUSZCZYK, MIROSŁAW ŻMIJEWSKI | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Praktyka - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-03-01 - 2022-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Praktyka
|
|
Koordynatorzy: | MIROSŁAW ŻMIJEWSKI | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Praktyka - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.