Praca i egzamin inżynierski
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | NZJ-SI>PREGZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Praca i egzamin inżynierski |
Jednostka: | DZIEKAN WYDZIAŁU BIOTECHNOLOGII I NAUK O ŻYWNOŚCI |
Grupy: |
Przedmioty 7 sem. - zarządzanie jakością i analiza żywności, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
15.00
LUB
14.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Zarządzanie jakością i analiza żywności |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | siódmy |
Wymagania wstępne: | operacje jednostkowe w przetwarzaniu i utrwalaniu żywności, zasady wdrażania i funkcjonowania systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, metody/techniki analizy żywności, warunki ich stosowania i sposoby walidacji |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest realizacja i opracowanie pracy inżynierskiej. Przedmiot zakończony jest egzaminem inżynierskim obejmującym zagadnienia związane z zarządzaniem jakością w produkcji żywności i analizą żywności. |
Pełny opis: |
Treści kształcenia związane są z zagadnieniami dotyczącymi kompetencji inżynierskich w zakresie zarządzania jakością i analizy żywności oraz tematyką prac inżynierskich. |
Literatura: |
- obowiązkowa: 1. Specjalistyczne pozycje literaturowe, z uwzględnieniem publikacji naukowych z zakresu realizowanej pracy dyplomowej. 2. Patenty na wynalazki 3. Normy ISO, PN 4. Prawne źródła dotyczące uwarunkowań produkcji żywności -uzupełniająca: 1. Źródła internetowe dotyczące aparatury chemicznej i technologicznej i aktualizacji prawa żywnościowego. |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student: W zakresie wiedzy zna i rozumie: - typowe technologie otrzymywania różnych produktów żywnościowych i ich wpływ na ich jakość/Ocena przygotowania pracy inżynierskiej, Egzamin/NZ_P6S _WG03, NZ_P6S _WG04; - metody rozwiązywania problemów inżynierskich z zakresu zarządzania jakością i analizy żywności/Ocena przygotowania pracy inżynierskiej, Egzamin/NZ_P6S _WG06, NZ_P6S _WG07; - zagadnienia prawne i społeczne związane z kierunkiem zarządzanie jakością i analiza żywności/Ocena przygotowania pracy inżynierskiej, Egzamin/NZ_P6S _WK11, NZ_P6S _WK12; W zakresie umiejętności student potrafi: - wyszukiwać i zrozumieć informacje pochodzące z różnych źródeł/Ocena przygotowania pracy inżynierskiej, Egzamin/NZ_P6S _UW01, NZ_P6S _UW02, NZ_P6S _UW04; - dobierać i wykorzystywać odpowiednie technologie przetwarzania żywności oraz metody i techniki analizy żywności i zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności/Ocena przygotowania pracy inżynierskiej, Egzamin/NZ_P6S _UW03, NZ_P6S _UW05, NZ_P6S _UW06, NZ_P6S _UW07, NZ_P6S _UW10; - pod kierunkiem promotora formułować i opracować koncepcję pracy dyplomowej (inżynierskiej)/Ocena przygotowania pracy inżynierskiej, Egzamin/NZ_P6S _UK11, NZ_P6S _UO13; W zakresie kompetencji społecznych student jest gotów do: - krytycznej oceny własnej wiedzy i aktualizowania wiedzy o nowe osiągnięcia z dziedziny zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności oraz analizy żywności/Ocena udziału w dyskusji /NZ_P6S _WKK01, NZ_P6S _WKO02, NZ_P6S _WKO03; - myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy/Ocena udziału w dyskusji/NZ_P6S _WKO04; |
Metody i kryteria oceniania: |
Średnia ze studiów (x 0,5), Średnia ocen z pracy dyplomowe (x 0,17)j oraz średnia ocen z odpowiedzi w trakcie egzaminu inżynierskiego (x 0,33) |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Egzamin
Praca dyplomowa
|
|
Koordynatorzy: | GRAŻYNA KRASNOWSKA | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Egzamin - Egzamin Praca dyplomowa - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-03 |
![]() |
Typ zajęć: |
Egzamin
Praca dyplomowa
|
|
Koordynatorzy: | GRAŻYNA KRASNOWSKA | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Egzamin - Egzamin Praca dyplomowa - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Egzamin
|
|
Koordynatorzy: | GRAŻYNA KRASNOWSKA | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Egzamin - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Egzamin
|
|
Koordynatorzy: | GRAŻYNA KRASNOWSKA | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Egzamin - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Egzamin
|
|
Koordynatorzy: | GRAŻYNA KRASNOWSKA | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Egzamin - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.