Ocena towaroznawcza napojów fermentowanych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | NZJ-SI>OTowNaFer |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ocena towaroznawcza napojów fermentowanych |
Jednostka: | KATEDRA TECHNOLOGII FERMENTACJI I ZBÓŻ |
Grupy: |
Przedmioty 6 sem. - zarządzanie jakością i analiza żywności, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
LUB
4.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Zarządzanie jakością i analiza żywności |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywny |
Semestr studiów: | szósty |
Wymagania wstępne: | ocena towaroznawcza i analiza sensoryczna, technologia przemysłów fermentacyjnych, mikrobiologia |
Skrócony opis: |
Napoje alkoholowe – klasyfikacja, wady produktów, znaczenie znaku towarowego. Jakość wyrobów spirytusowych w aspekcie przepisów krajowych i UE. Podstawowe zasady na rynku wina, piwa i napojów spirytusowych |
Pełny opis: |
Napoje alkoholowe – klasyfikacja, wady produktów, znaczenie znaku towarowego. Jakość wyrobów spirytusowych w aspekcie przepisów krajowych i UE. Podstawowe zasady na rynku wina, piwa i napojów spirytusowych. |
Literatura: |
obowiązkowa: 1. Świderski F.: Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii, Wyd. SGGW, Warszawa 2010; 2. Rynki Alkoholowe – ogólnopolski miesięcznik branżowy; 3. Bednarski W., Reps A.: Biotechnologia Żywności, WNT, Warszawa 2001; 4. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo Warzywny; 5. Flaczyk E., Korczak, J.: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych, Przewodnik do ćwiczeń, wyd. AR Poznań, 2006; 6. The Alcohol Textbook 4th Edition,K.A. Jacques et al., Nottingham University Press, Nottingham, 2003; uzupełniająca: 1. www.scopus.com www. webofknowledge.com |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student W zakresie wiedzy zna i rozumie: - w zaawansowanym stopniu właściwości fizykochemiczne i organoleptyczne napojów fermentowanych/ocena odpowiedzi ustnych i pisemnych ocena prawidłowości analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NZ_P6S_WG03; - w zaawansowanym stopniu metody i techniki analizy napojów fermentowanych, warunki ich stosowania i walidacji/ocena odpowiedzi ustnych i pisemnych ocena prawidłowości analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NZ_P6S_WG05; - w zaawansowanym stopniu zagadnienia dotyczące akredytacji i certyfikacji oraz nadawania znaków towarowych napojom fermentowanym/ocena odpowiedzi ustnych i pisemnych ocena prawidłowości analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NZ_P6S_WG07; W zakresie umiejętności absolwent potrafi: - posługiwać się systemami normatywnymi oraz wybranymi regułami prawnymi w celu rozwiązywania konkretnych zadań z zakresu oceny towaroznawczej napojów fermentowanych/obserwacja pracy na ćwiczeniach, sprawdziany, ocena poprawności analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NZ_P6S _UW02; - dobierać i wykorzystywać odpowiednie metody i techniki analizy napojów fermentowanych oraz posługiwać się podstawowym sprzętem laboratoryjnym i aparaturą kontrolno-pomiarową/obserwacja pracy na ćwiczeniach, sprawdziany, ocena poprawności analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NZ_P6S _UW06; - przygotować i opracować prace pisemne i wystąpienia ustne dotyczące zagadnień z zakresu oceny towaroznawczej napojów fermentowanych oraz posiada umiejętność uzasadnienia swojego stanowiska/obserwacja pracy na ćwiczeniach,sprawdziany, ocena poprawności analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NZ_P6S _UK11; W zakresie kompetencji społecznych absolwent jest gotów do: - wykorzystania posiadanej wiedzy i do krytycznej analizy danych w rozwiązywaniu problemów związanych z analizą napojów fermentowanych oraz do zasięgania tym celu opinii ekspertów/obserwacja pracy indywidualnej i zespołowej na ćwiczeniach, ocena wypowiedzi ustnych, analiza prac pisemnych/NZ_P6S _KK01; - ponoszenia odpowiedzialności zawodowej i społecznej w zakresie kształtowania jakości napojów fermentowanych/obserwacja pracy indywidualnej i zespołowej na ćwiczeniach, ocena wypowiedzi ustnych, analiza prac pisemnych/NZ_P6S _KO02; |
Metody i kryteria oceniania: |
Średnia arytmetyczna z zaliczenia ćwiczeń i egzaminu |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2017-02-20 - 2017-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | JOANNA KAWA-RYGIELSKA | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2018-02-19 - 2018-06-14 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 28 godzin
Wykład, 15 godzin, 3 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | JOANNA KAWA-RYGIELSKA | |
Prowadzący grup: | JOANNA CHMIELEWSKA, JOANNA KAWA-RYGIELSKA, WITOLD PIETRZAK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2019-02-20 - 2019-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | JOANNA KAWA-RYGIELSKA | |
Prowadzący grup: | JOANNA KAWA-RYGIELSKA, WITOLD PIETRZAK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-03-01 - 2022-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | JOANNA KAWA-RYGIELSKA | |
Prowadzący grup: | KINGA ADAMENKO, JOANNA KAWA-RYGIELSKA, WITOLD PIETRZAK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.