Ocena towaroznawcza produktów roślinnych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | NZJ-SI>OTiwPRośl |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ocena towaroznawcza produktów roślinnych |
Jednostka: | KATEDRA TECHNOLOGII OWOCÓW, WARZYW I NUTRACEUTYKÓW ROŚLINNYCH |
Grupy: |
Przedmioty 6 sem. - zarządzanie jakością i analiza żywności, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
6.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Zarządzanie jakością i analiza żywności |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | szósty |
Wymagania wstępne: | ogólna technologia żywności |
Skrócony opis: |
Treści niniejszego przedmiotu będą obejmowały charakterystykę jakościową i towaroznawczą zbóż, owoców, warzyw, roślin okopowych oraz surowców olejarskich. Omówione zostaną czynniki surowcowe i technologiczne warunkujące właściwości fizykochemiczne, sensoryczne, wartość odżywczą oraz trwałość produktów z surowców roślinnych (zbóż, owoców, warzyw, roślin okopowych oraz surowców olejarskich). Poruszone zostaną zagadnienia związane z jakością surowców i półproduktów i produktów finalnych z surowców roślinnych. |
Pełny opis: |
Charakterystyka towaroznawcza owoców, warzyw. Jakość owoców i warzyw oraz ich produktów w obrocie handlowym. Dojrzałość użytkowa owoców i warzyw. Pakowanie transport i przechowywanie owoców i warzyw. Charakterystyka towaroznawcza roślin zbożowych. Budowa, skład chemiczny i wartość technologiczna ziarna. Charakterystyka surowców wykorzystywanych w piekarstwie i ciastkarstwie. Towaroznawcza ocena pieczywa a przebieg procesu a jakość wyrobu gotowego. Młynarstwo – kontrola procesu produkcji, jakość półproduktów i wyrobów gotowych. Towaroznawcza ocena kasz i makaronów. Ocena jakości ziemniaka w zależności od kierunku zużytkowania oraz jej wpływ na proces produkcyjny. Towaroznawcza ocena buraka cukrowego i jej wpływ na przebieg procesu wytwarzania cukru.. Towaroznawcza ocena skrobi oraz modyfikatów skrobiowych. Charakterystyka surowców i produktów olejarskich. |
Literatura: |
obowiązkowa: 1. Towaroznawstwo żywności przetworzonej. F. Świderski, B. Waszkiewicz-Robak. SGGW, 2010 2. Towaroznawstwo żywności. D. Kołożyn-Krajewska, T. Sikora. WSiP, 2010 3. Zmysły a jakość żywności i żywienia. Praca zbiorowa pod red. J. Gawęckiego i N. Baryłko-Pikielnej, WAR w Poznaniu, 2009 4. Surowce mączne i kaszowe, Jankowski S., WNT 1988 5. Piekarstwo i ciastkarstwo, Red. Ambroziak Z., WNT 1988 6. Analiza zbóż i przetworów zbożowych, Red. Jakubczyk T., Haber T., Skrypt SGGW-AR Warszawa 1983 7. Ćwiczenia z technologii przetwórstwa węglowodanów. Lisińska G., Leszczyński W., Golachowski A., Regiec P., Pęksa A., Kita A. Wyd. AR we Wrocławiu 2002 8. Cukrownictwo. Nikiel S. WSziP, Warszawa 1996 uzupełniająca: 1. Czasopisma: Food Chemistry, Cereals, Carbohydrate Polymers, Potato Processing International, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student W zakresie wiedzy - w stopniu zaawansowanym charakteryzuje operacje jednostkowe stosowane w procesach przetwarzania i utrwalania żywności w aspekcie kształtowania jakości żywności/Kartkówki, ocena wypowiedzi ustnych, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NZ_P6S_WG04; - zna w zaawansowanym stopniu podstawowe techniki analizy żywności (fizycznej, chemicznej, sensorycznej) i warunki ich stosowania i sposoby walidacji/Kartkówki, ocena wypowiedzi ustnych, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NZ_P6S_WG05; - zna w zaawansowanym stopniu zagrożenia pochodzenia chemicznego, biologicznego i fizycznego oceniając ich wpływ na jakość i bezpieczeństwo żywności/Kartkówki, ocena wypowiedzi ustnych, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NZ_P6S_WG06; W zakresie umiejętności student potrafi: - wykorzystać posiadaną wiedzę i pozyskiwać dane do analizowania procesów i zjawisk w obszarze gospodarki żywnościowej/obserwacja pracy na ćwiczeniach, kartkówki, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NZ_P6S _UW01; - wskazywać odpowiednie metody, techniki i technologie stosowane w produkcji i utrwalaniu żywności/obserwacja pracy na ćwiczeniach, kartkówki, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NZ_P6S _UW05; - dobierać i wykorzystywać odpowiednie metody i techniki analizy żywności oraz posługiwać się podstawowym sprzętem laboratoryjnym i aparaturą kontrolno-pomiarową/obserwacja pracy na ćwiczeniach, kartkówki, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NZ_P6S _UW06; W zakresie kompetencji społecznych student jest gotów do: - wykazania aktywnej postawy w rozwiązywaniu problemów związanych z zarządzaniem jakością i bezpieczeństwem żywności/obserwacja pracy indywidualnej i zespołowej na ćwiczeniach, ocena wypowiedzi ustnych, analiza prac pisemnych/NZ_P6S _KO03; - ponoszenia odpowiedzialności zawodowej, w tym przestrzegania zasad etyki zawodowej i wymagania tego od innych/obserwacja pracy indywidualnej i zespołowej na ćwiczeniach, ocena wypowiedzi ustnych, analiza prac pisemnych/NZ_P6S _KR05 |
Metody i kryteria oceniania: |
średnia arytmetyczna z zaliczenia ćwiczeń (50%) i egzaminu (50%) |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2017-02-20 - 2017-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 45 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANETA WOJDYŁO, MIROSŁAW ŻMIJEWSKI | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-03-01 - 2022-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład e-learning, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANETA WOJDYŁO | |
Prowadzący grup: | ZYGMUNT GIL, MAŁGORZATA KAPELKO-ŻEBERSKA, AGNIESZKA NAWIRSKA-OLSZAŃSKA, EWA PEJCZ, DOMINIKA PRZYBYLSKA, ANETA WOJDYŁO | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład e-learning - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.