Metody statystyczne w zarządzaniu jakością
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | NZJ-SI>MetStatwZJ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Metody statystyczne w zarządzaniu jakością |
Jednostka: | KATEDRA TECHNOLOGII FERMENTACJI I ZBÓŻ |
Grupy: |
Przedmioty 7 sem. - zarządzanie jakością i analiza żywności, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
1.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Zarządzanie jakością i analiza żywności |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | siódmy |
Wymagania wstępne: | matematyka, statystyka |
Skrócony opis: |
W trakcie wykładów przedstawione zostaną podstawowe jak i zaawansowane metody statystyczne wykorzystywane w zarzadzaniu jakością. |
Pełny opis: |
Podstawowe pojęcia związane z wykorzystaniem statystyki w zarzadzaniu jakością. Podstawowe metody statystyczne w zarządzaniu jakością. Pojęcie i ocena procesu. Kontrola odbiorcza. |
Literatura: |
- obowazkowa: 1. Po prostu jakość. Podręcznik zarządzania jakością. Myszewski J.M. Wydawnictwo Wyższej Szkoły Przedsiębiorczości i Zarządzania im. Leona Koźmińskiego w Warszawie, 2005. - uzupełniająca: - |
Efekty uczenia się: |
po ukończeniu kusru student: w zakresie wiedzy: - posiada wiedzę niezbędną do statystycznego opisu zbioru danych, zna metody statystyczne umożliwiające efektywne zarządzanie jakością procesów wytwarzania/sprawdzian pisemny/NZ_P6S_WG08; w zakresie umiejętności: - Student dobiera właściwe procedury statystyczne, prezentuje graficznie wyniki badań, interpretuje wyniki uzyskane z obliczeń statystycznych/sprawdzian pisemny/sprawdzian pisemny/NZ_P6S _UW10; w zakresie kompetencji społecznych: - Student ma świadomość wpływu czynników niepożądanych na przebieg procesów, dba o właściwą kontrolę procesu w celu uzyskania produktu o dobrej jakości/Sprawdzian pisemny/NZ_P6S_KK01; |
Metody i kryteria oceniania: |
Wynik egzaminu pisemnego |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-03 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ZYGMUNT GIL | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ZYGMUNT GIL | |
Prowadzący grup: | ZYGMUNT GIL | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ZYGMUNT GIL | |
Prowadzący grup: | ZYGMUNT GIL | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.