Jakość żywności w cyklu przechowalniczym
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | NZJ-SI>JŻywCPrzech |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Jakość żywności w cyklu przechowalniczym |
Jednostka: | KATEDRA TECHNOLOGII FERMENTACJI I ZBÓŻ |
Grupy: |
Przedmioty 7 sem. - zarządzanie jakością i analiza żywności, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Zarządzanie jakością i analiza żywności |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | siódmy |
Wymagania wstępne: | biochemia, chemia żywności, mikrobiologia |
Skrócony opis: |
Przechowalnictwo surowców pochodzenia roślinnego i żywności dotyczy biologicznych, biochemicznych i chemicznych procesów zachodzących w czasie przechowywania surowców roślinnych w różnych warunkach. Przedmiot dotyczy technologii przechowywania ziarna zbóż, ziemniaków, warzyw i owoców. Omawiane są także sposoby minimalizowania strat w czasie przechowywania produktów roślinnych oraz utrwalonej i nieutrwalonej żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. |
Pełny opis: |
Biologiczne, biochemiczne i chemiczne procesy w czasie przechowywania surowców roślinnych w różnych warunkach. Technologia przechowywania ziarna zbóż, ziemniaków, warzyw i owoców. Magazynowanie utrwalonej i nieutrwalonej żywności pochodzenia roślinnego. Straty w czasie przechowywania produktów roślinnych. |
Literatura: |
obowiązkowa: 1. Grzesiuk S., Górecki R.: Fizjologia plonów. Wprowadzenie do przechowalnictwa. Wyd. ATR w Olsztynie, 1994; 2. Lange E., Ostrowski W.: Przechowalnictwo owoców. PWRiL, Warszawa 1992; 3. Zin M.: Utrwalanie i przechowywanie żywności. Wyd. Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2008; 4. Schulz H., Böttcher H.: Składowanie produktów roślinnych. Wyd. AR w Lublinie, 1999; 5. Adamicki F., Czerko Z.: Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka. PWRiL, Poznań 2002; - uzupełniająca: - |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu kursu student: w zakresie wiedzy zna i rozumie: - w zaawansowanym stopniu właściwości surowców i produktów żywnościowych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz materiałów pomocniczych/test, egzamin/NZ_P6S_WG03; - operacje jednostkowe stosowane w procesach przetwarzania i utrwalania żywności w aspekcie kształtowania jakości żywności/test, egzamin/NZ_P6S_WG04; - w zaawansowanym stopniu zagrożenia pochodzenia chemicznego, biologicznego i fizycznego podczas wytwarzania, przetwarzania i przechowywania surowców i produktów spożywczych, oceniając ich wpływ na jakość i bezpieczeństwo żywności/test, egzamin/NZ_P6S_WG06; w zakresie umiejętności student potrafi: - wykorzystać posiadaną wiedzę i pozyskiwać dane do analizowania procesów i zjawisk w obszarze gospodarki żywnościowej/Ocena z pisemnych sprawdzianów, ustnych wypowiedzi i sprawozdań/NZ_P6S _UW01; - wskazywać odpowiednie metody, techniki i technologie stosowane w produkcji i utrwalaniu żywności/Ocena z pisemnych sprawdzianów, ustnych wypowiedzi i sprawozdań/NZ_P6S _UW05; - dokonać krytycznej oceny sposobu funkcjonowania istniejących systemów technicznych i technologicznych w aspekcie produkcji żywności i zarządzania jakością/Ocena z pisemnych sprawdzianów, ustnych wypowiedzi i sprawozdań/NZ_P6S _UW09; w zakresie kompetencji społecznych student jest gotów do: - ponoszenia odpowiedzialności zawodowej i społecznej w zakresie kształtowania jakości żywności, rozwiązywania problemów poznawczych i praktycznych oraz dbałości o środowisko naturalne, bezpieczeństwo i zdrowie człowieka/Obserwacja pracy w grupie/NZ_P6S _KO02; - wykazania aktywnej postawy w rozwiązywaniu problemów związanych z zarządzaniem jakością i bezpieczeństwem żywności/Obserwacja pracy na ćwiczeniach/NZ_P6S _KO03; |
Metody i kryteria oceniania: |
ocena z ćwiczeń 50%, ocena z wykładu 50 % |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-03 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 24 godzin
Konsultacje, 5 godzin
Wykład, 24 godzin
|
|
Koordynatorzy: | JÓZEF BŁAŻEWICZ | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Konsultacje - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 24 godzin
Wykład, 24 godzin
|
|
Koordynatorzy: | WITOLD PIETRZAK | |
Prowadzący grup: | ALAN GASIŃSKI, WITOLD PIETRZAK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 24 godzin
Wykład, 24 godzin
|
|
Koordynatorzy: | WITOLD PIETRZAK | |
Prowadzący grup: | WIOLETTA DROŻDŻ, WITOLD PIETRZAK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.