Dodatki do żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | NZJ-SI>Dodatki |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Dodatki do żywności |
Jednostka: | KATEDRA ROZWOJU FUNKCJONALNYCH PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH |
Grupy: |
Przedmioty 6 sem. - zarządzanie jakością i analiza żywności, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
1.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Zarządzanie jakością i analiza żywności |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | szósty |
Wymagania wstępne: | chemia nieorganiczna i organiczna, biochemia, chemia żywności, ogólna technologia żywności |
Skrócony opis: |
Regulacje prawne stosowania dodatków. Klasyfikacja i charakterystyka substancji dodawanych do żywności Technologie stosowania substancji dodatkowych w przetwórstwie żywności |
Pełny opis: |
Ustawodawstwo regulujące stosowanie substancji utrwalających i dodatków funkcjonalnych. Klasyfikacja i charakterystyka substancji: konserwujących, stabilizujących, emulgujących, zagęszczających, klarujących, smakowych i aromatyzujących, barwiących, przeciwutleniających, preparatów białkowych, kultur startowych i preparatów enzymatycznych. Technologie stosowania substancji dodatkowych w przetwórstwie żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. |
Literatura: |
obowiązkowa: 1. Branen A. L., Davidson P. M., Salminen S., Deker M.: Food additives, NewYork, Basel 1990; 2. Smith B.: Food additives, Codex alimentarius, Abriged Version, FAO/WHO, Rome 1990; 3. Rutkowski A., Gwiazda S., Dąbrowski K., Czapski J., Kamiński E., Pluta A.: Substancje dodatkowe i składniki funkcjonalne żywności. Agro and Food Technology 1997; 4. Sikorski Z.E.: Chemia żywności. Skład, przemiany i właściwości żywności, WNT 2000; uzupełniająca: - |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student W zakresie wiedzy zna i rozumie: - w zaawansowanym stopniu zagrożenia pochodzenia chemicznego, biologicznego i fizycznego podczas wytwarzania, przetwarzania i przechowywania surowców i produktów spożywczych, oceniając ich wpływ na jakość i bezpieczeństwo żywności/wyniki ocen uzyskanych z testu/NZ_P6S_WG06; - w zaawansowanym stopniu zagadnienia prawne i społeczne związane z kierunkiem zarządzanie jakością i analiza żywności/wyniki ocen uzyskanych z testu/NZ_P6S _WK11; W zakresie umiejętności absolwent potrafi: - posługiwać się systemami normatywnymi oraz wybranymi regułami (prawnymi, zawodowymi) w celu rozwiązywania konkretnych zadań z zakresu zarządzania jakością i analizy żywności/wyniki ocen uzyskanych z testu/NZ_P6S _UW02; - wskazywać odpowiednie metody, techniki i technologie stosowane w produkcji i utrwalaniu żywności/wyniki ocen uzyskanych z testu/NZ_P6S _UW05; W zakresie kompetencji społecznych absolwent jest gotów do: - ponoszenia odpowiedzialności zawodowej i społecznej w zakresie kształtowania jakości żywności, rozwiązywania problemów poznawczych i praktycznych oraz - dbałości o środowisko naturalne, bezpieczeństwo i zdrowie człowieka/wyniki ocen uzyskanych z testu/NZ_P6S _KO02; wykazania aktywnej postawy w rozwiązywaniu problemów związanych z zarządzaniem jakością i bezpieczeństwem żywności/wyniki ocen uzyskanych z testu/NZ_P6S _KO03; |
Metody i kryteria oceniania: |
ocena z zaliczenia testu |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2017-02-20 - 2017-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANDRZEJ JARMOLUK | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2018-02-19 - 2018-06-14 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin, 1 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | ANDRZEJ JARMOLUK | |
Prowadzący grup: | ANDRZEJ JARMOLUK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2019-02-20 - 2019-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANDRZEJ JARMOLUK | |
Prowadzący grup: | ANDRZEJ JARMOLUK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-03-01 - 2020-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANDRZEJ JARMOLUK | |
Prowadzący grup: | ANDRZEJ JARMOLUK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-03-01 - 2021-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANDRZEJ JARMOLUK | |
Prowadzący grup: | ANDRZEJ JARMOLUK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-03-01 - 2022-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład e-learning, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANDRZEJ JARMOLUK | |
Prowadzący grup: | ANDRZEJ JARMOLUK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład e-learning - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.