Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Analiza żywności

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: NZJ-SI>AnŻyw
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Analiza żywności
Jednostka: KATEDRA TECHNOLOGII ROLNEJ I PRZECHOWALNICTWA
Grupy: Przedmioty 3 sem. - zarządzanie jakością i analiza żywności, st. i-go stopnia (inż.)
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 5.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Kierunek:

Zarządzanie jakością i analiza żywności

Poziom studiów:

I stopnia

Profil:

ogólnoakademicki

Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowy

Semestr studiów:

trzeci

Wymagania wstępne:

chemia nieorganiczna, chemia organiczna, fizyka, matematyka

Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawą analizy żywności. Wykłady obejmują zagadnienia dotyczące analizy sensorycznej i oceny organoleptycznej, jakości żywności, normalizacji, technik oznaczania wybranych składników chemicznych (tj.: woda, popiół, białko) i związków, np. akrylamid oraz cech jakościowych żywności. Na ćwiczeniach laboratoryjnych studenci mają możliwość przeprowadzenia oceny jakości wybranych surowców i produktów spożywczych, z określeniem właściwości fizykochemicznych żywności, przy użyciu odpowiednich metod.

Pełny opis:

Celem kursu jest zapoznanie studentów z materiałem, z analizy żywności. Program wykładów obejmuje zagadnienia dotyczące analizy sensorycznej i oceny organoleptycznej, jakości żywności, normalizacji, jak również technik oznaczania wybranych składników chemicznych (tj. skrobia, tłuszcz, barwniki) oraz cech jakości żywności. Celem ćwiczeń laboratoryjnych jest umożliwienie studentom przeprowadzenia oceny jakości wybranych surowców i produktów spożywczych, z określeniem ich właściwości fizykochemicznych.

Literatura:

obowiązkowa:

1. Tajner-Czopek A., Kita A.: Analiza żywności – jakość produktów spożywczych” Wydawnictwo A.R. Wrocław 2005;

2. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I.: „Sensoryczne badania żywności”. Podstawy-Metody-Zastosowania. Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków 2014;

3. Pomeranz Y., Meloan C.E.: Food Analysis – Theory and practise. (3-ed). Chapman & Hall, New York. London 1994;

4. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J.: Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Skrypt do ćwiczeń pod redakcją Teresy Fortuny, Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie 2011;

uzupełniająca:

1.Praca zbiorowa pod redakcją Sikorski E.Z. Chemia żywności, Tom I, II i III. 2012. WNT, Warszawa

2. Praca zbiorowa pod redakcją Jarosz M. Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2017

3. Nielsen S., Food Analysis. 2010. Springer US. (pdf. available online).

Efekty uczenia się:

Po ukończeniu przedmiotu student

W zakresie wiedzy zna i rozumie:

- w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu chemii, biochemii, mikrobiologii, matematyki i fizyki dostosowane do kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności/Odpowiedź ustna, Kartkówki, Kolokwia, Egzamin/NZ_P6S_WG01;

- w zaawansowanym stopniu właściwości surowców i produktów żywnościowych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz materiałów pomocniczych//Odpowiedź ustna, Kartkówki, Kolokwia, Egzamin/NZ_P6S_WG03;

- w zaawansowanym stopniu metody/techniki analizy żywności, warunki ich stosowania/Odpowiedź ustna, Kartkówki, Kolokwia, Egzamin/NZ_P6S_WG05;

W zakresie umiejętności

- wskazywać odpowiednie metody, techniki i technologie stosowane w produkcji i utrwalaniu żywności/Obserwacja pracy na ćwiczeniach laboratoryjnych, Kartkówki,ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonanych ćwiczeń, zaliczenie przedmiotu/NZ_P6S _UW05;

- dobierać i wykorzystywać odpowiednie metody i techniki analizy żywności oraz posługiwać się podstawowym sprzętem laboratoryjnym i aparaturą kontrolno-pomiarową/Obserwacja pracy na ćwiczeniach laboratoryjnych, Kartkówki,ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonanych ćwiczeń,

zaliczenie przedmiotu/NZ_P6S _UW06;

W zakresie kompetencji społecznych

-wykorzystanie posiadanej wiedzy i do krytycznej analizy danych w rozwiązywaniu różnych problemów z zakresu zarządzania jakością i analizy żywności oraz do zasięgania w tym celu opinii ekspertów/Obserwacja pracy w grupie, obserwacja pracy na ćwiczeniach laboratoryjnych/NZ_P6S _KK01;

Metody i kryteria oceniania:

średnia arytmetyczna z zaliczenia ćwiczeń i kolokwium

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/17" (zakończony)

Okres: 2016-10-01 - 2017-02-14
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: AGNIESZKA TAJNER-CZOPEK
Prowadzący grup: HANNA BORUCZKOWSKA, WIOLETTA DROŻDŻ, MATEUSZ GERTCHEN, ELŻBIETA RYTEL, AGNIESZKA TAJNER-CZOPEK, TOMASZ ZIĘBA
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/18" (zakończony)

Okres: 2017-10-01 - 2018-01-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin, 5 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: AGNIESZKA TAJNER-CZOPEK
Prowadzący grup: HANNA BORUCZKOWSKA, WIOLETTA DROŻDŻ, AGNIESZKA KITA, JOANNA MIEDZIANKA, ELŻBIETA RYTEL, AGNIESZKA TAJNER-CZOPEK
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)

Okres: 2018-10-01 - 2019-01-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: AGNIESZKA TAJNER-CZOPEK
Prowadzący grup: HANNA BORUCZKOWSKA, WIOLETTA DROŻDŻ, AGNIESZKA KITA, ELŻBIETA RYTEL, AGNIESZKA TAJNER-CZOPEK
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)

Okres: 2019-10-01 - 2020-02-03
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: AGNIESZKA TAJNER-CZOPEK
Prowadzący grup: HANNA BORUCZKOWSKA, WIOLETTA DROŻDŻ, AGNIESZKA KITA, ELŻBIETA RYTEL, AGNIESZKA TAJNER-CZOPEK
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-01-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: AGNIESZKA TAJNER-CZOPEK
Prowadzący grup: HANNA BORUCZKOWSKA, WIOLETTA DROŻDŻ, AGNIESZKA KITA, ELŻBIETA RYTEL, AGNIESZKA TAJNER-CZOPEK
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-3 (2024-06-10)