Analiza żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | NZJ-SI>AnŻyw |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Analiza żywności |
Jednostka: | KATEDRA TECHNOLOGII ROLNEJ I PRZECHOWALNICTWA |
Grupy: |
Przedmioty 3 sem. - zarządzanie jakością i analiza żywności, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
5.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Zarządzanie jakością i analiza żywności |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | trzeci |
Wymagania wstępne: | chemia nieorganiczna, chemia organiczna, fizyka, matematyka |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawą analizy żywności. Wykłady obejmują zagadnienia dotyczące analizy sensorycznej i oceny organoleptycznej, jakości żywności, normalizacji, technik oznaczania wybranych składników chemicznych (tj.: woda, popiół, białko) i związków, np. akrylamid oraz cech jakościowych żywności. Na ćwiczeniach laboratoryjnych studenci mają możliwość przeprowadzenia oceny jakości wybranych surowców i produktów spożywczych, z określeniem właściwości fizykochemicznych żywności, przy użyciu odpowiednich metod. |
Pełny opis: |
Celem kursu jest zapoznanie studentów z materiałem, z analizy żywności. Program wykładów obejmuje zagadnienia dotyczące analizy sensorycznej i oceny organoleptycznej, jakości żywności, normalizacji, jak również technik oznaczania wybranych składników chemicznych (tj. skrobia, tłuszcz, barwniki) oraz cech jakości żywności. Celem ćwiczeń laboratoryjnych jest umożliwienie studentom przeprowadzenia oceny jakości wybranych surowców i produktów spożywczych, z określeniem ich właściwości fizykochemicznych. |
Literatura: |
obowiązkowa: 1. Tajner-Czopek A., Kita A.: Analiza żywności – jakość produktów spożywczych” Wydawnictwo A.R. Wrocław 2005; 2. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I.: „Sensoryczne badania żywności”. Podstawy-Metody-Zastosowania. Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków 2014; 3. Pomeranz Y., Meloan C.E.: Food Analysis – Theory and practise. (3-ed). Chapman & Hall, New York. London 1994; 4. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J.: Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Skrypt do ćwiczeń pod redakcją Teresy Fortuny, Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie 2011; uzupełniająca: 1.Praca zbiorowa pod redakcją Sikorski E.Z. Chemia żywności, Tom I, II i III. 2012. WNT, Warszawa 2. Praca zbiorowa pod redakcją Jarosz M. Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2017 3. Nielsen S., Food Analysis. 2010. Springer US. (pdf. available online). |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student W zakresie wiedzy zna i rozumie: - w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu chemii, biochemii, mikrobiologii, matematyki i fizyki dostosowane do kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności/Odpowiedź ustna, Kartkówki, Kolokwia, Egzamin/NZ_P6S_WG01; - w zaawansowanym stopniu właściwości surowców i produktów żywnościowych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz materiałów pomocniczych//Odpowiedź ustna, Kartkówki, Kolokwia, Egzamin/NZ_P6S_WG03; - w zaawansowanym stopniu metody/techniki analizy żywności, warunki ich stosowania/Odpowiedź ustna, Kartkówki, Kolokwia, Egzamin/NZ_P6S_WG05; W zakresie umiejętności - wskazywać odpowiednie metody, techniki i technologie stosowane w produkcji i utrwalaniu żywności/Obserwacja pracy na ćwiczeniach laboratoryjnych, Kartkówki,ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonanych ćwiczeń, zaliczenie przedmiotu/NZ_P6S _UW05; - dobierać i wykorzystywać odpowiednie metody i techniki analizy żywności oraz posługiwać się podstawowym sprzętem laboratoryjnym i aparaturą kontrolno-pomiarową/Obserwacja pracy na ćwiczeniach laboratoryjnych, Kartkówki,ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonanych ćwiczeń, zaliczenie przedmiotu/NZ_P6S _UW06; W zakresie kompetencji społecznych -wykorzystanie posiadanej wiedzy i do krytycznej analizy danych w rozwiązywaniu różnych problemów z zakresu zarządzania jakością i analizy żywności oraz do zasięgania w tym celu opinii ekspertów/Obserwacja pracy w grupie, obserwacja pracy na ćwiczeniach laboratoryjnych/NZ_P6S _KK01; |
Metody i kryteria oceniania: |
średnia arytmetyczna z zaliczenia ćwiczeń i kolokwium |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2016-10-01 - 2017-02-14 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR ĆWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | AGNIESZKA TAJNER-CZOPEK | |
Prowadzący grup: | HANNA BORUCZKOWSKA, WIOLETTA DROŻDŻ, MATEUSZ GERTCHEN, ELŻBIETA RYTEL, AGNIESZKA TAJNER-CZOPEK, TOMASZ ZIĘBA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-01-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin, 5 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | AGNIESZKA TAJNER-CZOPEK | |
Prowadzący grup: | HANNA BORUCZKOWSKA, WIOLETTA DROŻDŻ, AGNIESZKA KITA, JOANNA MIEDZIANKA, ELŻBIETA RYTEL, AGNIESZKA TAJNER-CZOPEK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-01-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | AGNIESZKA TAJNER-CZOPEK | |
Prowadzący grup: | HANNA BORUCZKOWSKA, WIOLETTA DROŻDŻ, AGNIESZKA KITA, ELŻBIETA RYTEL, AGNIESZKA TAJNER-CZOPEK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-03 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | AGNIESZKA TAJNER-CZOPEK | |
Prowadzący grup: | HANNA BORUCZKOWSKA, WIOLETTA DROŻDŻ, AGNIESZKA KITA, ELŻBIETA RYTEL, AGNIESZKA TAJNER-CZOPEK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-01-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | AGNIESZKA TAJNER-CZOPEK | |
Prowadzący grup: | HANNA BORUCZKOWSKA, WIOLETTA DROŻDŻ, AGNIESZKA KITA, ELŻBIETA RYTEL, AGNIESZKA TAJNER-CZOPEK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.