Akredytacja i certyfikacja
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | NZJ-SI>AkrediCert |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Akredytacja i certyfikacja |
Jednostka: | KATEDRA ROZWOJU FUNKCJONALNYCH PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH |
Grupy: |
Przedmioty 6 sem. - zarządzanie jakością i analiza żywności, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
1.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Zarządzanie jakością i analiza żywności |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | szósty |
Wymagania wstępne: | Podstawowa wiedza z zakresu systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności |
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu omawiana są treści obejmujące podstawy funkcjonowania systemów akredytacji i certyfikacji oraz udzielania notyfikacji, a także ich powiązania i umiejscowienie w krajowym i europejskim systemie oceny zgodności. Przedstawione są rodzaje certyfikacji, ze szczególnym uwzględnieniem systemów zarządzania jakością, a także etapów jej przeprowadzania. |
Pełny opis: |
Podstawowe wiadomości z zakresu powiązania akredytacji i certyfikacji w krajowym systemie oceny zgodności. Wyjaśnienie zasad udzielania akredytacji w obszarze obligatoryjnym i fakultatywnym, a także zasady prowadzenia procedury notyfikacji. Wyjaśnienie definicji certyfikacji z uwzględnieniem jej rodzajów tj.: systemów zarządzania jakością, wyrobów/usług oraz osób/personelu. Procedura postępowania w procesie certyfikacji, ze szczególnym uwzględnieniem etapów przy certyfikacji systemów zarządzania jakością. Zasady posługiwania się znakiem certyfikacji. |
Literatura: |
obowiązkowa: 1. Hamrol A., 2012. Zarządzanie jakością z przykładami. PWN Warszawa 2 Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., 2010. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności – Teoria i praktyka. Wydawnictwo C.H. Beck. Warszawa; 3. Praca zbiorowa pod redakcją Tadeusza Trziszki, 2009. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu; -uzupełniajaca: Czasopisma: ABC Jakości. Badania. Certyfikacja. Notyfikacja. |
Efekty uczenia się: |
Student po ukończeniu kursu: w zakresie wiedzy: - zna podstawowe pojęcia: akredytacji, certyfikacji i notyfikacji, a także potrafi je umiejscowić w krajowym i europejskim systemie oceny zgodności/ocena wiedzy na podstawie egzaminu pisemnego/NZ_P6S_WK11; - zna rodzaje certyfikacji i procedurę jej przeprowadzenia/ocena wiedzy na podstawie egzaminu pisemnego/NZ_P6S_WG07; w zakresie umiejętności: - potrafi wybrać rodzaj certyfikacji adekwatny do potrzeb jednostki organizacyjnej/zakładu i zaplanować jej przeprowadzenie/ocena wiedzy na podstawie egzaminu pisemnego/NZ_P6S_UW08; w zakresie ompetencji społecznych: - student posiada aktywną postawę w zespołach nadzorujących funkcjonowanie systemów zarządzania jakością/Obserwacja postawy studenta podczas dyskusji w trakcie prowadzenia zajęć/NZ_P6S_KO03; - ma świadomość znaczenia certyfikacji w weryfikacji i doskonaleniu systemu zarządzania jakością oraz odpowiedzialności za jakość i bezpieczeństwo produktów żywnościowych/Obserwacja postawy studenta podczas dyskusji w trakcie prowadzenia zajęć/NZ_P6S_KO02; |
Metody i kryteria oceniania: |
ocena z pisemnego egzaminu, udział w dyskusji podczas zajęć |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-03-01 - 2020-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | MAREK SZOŁTYSIK | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-03-01 - 2021-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | MAREK SZOŁTYSIK | |
Prowadzący grup: | MAREK SZOŁTYSIK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-03-01 - 2022-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | MAREK SZOŁTYSIK | |
Prowadzący grup: | MAREK SZOŁTYSIK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.