Żywność tradycyjna i regionalna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | NZJ-SI>ŻYWNOTRAD |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Żywność tradycyjna i regionalna |
Jednostka: | KATEDRA ROZWOJU FUNKCJONALNYCH PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH |
Grupy: |
Przedmioty 7 sem. - technologia żywności i żywienie człowieka, st. i-go stopnia (inż.) Przedmioty 7 sem. - zarządzanie jakością i analiza żywności, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Zarządzanie jakością i analiza żywności |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | siódmy |
Wymagania wstępne: | ocena jakości produktów spożywczych lub normalizacja produktów spożywczych, podstawy żywienia, podstawy produkcji roślinnej, podstawy produkcji zwierzęcej |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest umożliwienie studentom zapoznania się z materiałem dotyczącym tradycyjnych i regionalnych produktów spożywczych. Program wykładów obejmuje zagadnienia związane z tym przedmiotem. |
Pełny opis: |
Rys historyczny produkcji i konserwacji żywności, rola warunków środowiskowych, geograficznych i klimatycznych w wytwarzaniu żywności regionalnej, rola dawnych technologii w wytwarzaniu żywności tradycyjnej, polskie i europejskie uwarunkowania prawne związane z żywnością tradycyjną i regionalną, cechy charakterystyczne i specyficzność żywności tradycyjnej i regionalnej, charakterystyka wybranych grup żywności w ujęciu tradycyjnym i regionalnym, potencjalna rola żywności tradycyjnej i regionalnej w profilaktyce zdrowotnej, żywność tradycyjna i regionalna wybranych populacji i grup etnicznych. |
Literatura: |
obowiązkowa: 1. Bazy danych (open source) dotyczące żywności tradycyjnej i regionalnej, jak np. baza DOOR na stronach internetowych Komisji Europejskiej uzupełniająca: 1. Molenda, J.: Historia roślin jadalnych, Bellona, 2014; 2. Czerniecki, S.: Compendium Ferculorum, red. J. Dumanowski, Muzeum Pałacu w Wilanowie, 2010; 3. Sobel, G.: Dzieje wrocławskiej gastronomii, Wydawnictwo Dolnośląskie, 2012; 4. Byszewska, I., Kurpińska, G.: Polskie smaki, Wydawnictwo Zysk i S-ka, 2012; |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student W zakresie wiedzy - ma zaawansowaną wiedzę o strukturach instytucji prawnych i ekonomicznych funkcjonujących w sektorze żywności regionalnej i tradycyjnej oraz zależnościach pomiędzy nimi/Dyskusja, Kolokwium, Odpowiedź ustna, Egzamin/NZ_P6S_WG07; - ma zaawansowaną wiedzę o znaczeniu środowiska przyrodniczego w kształtowaniu jakości surowców dla produkcji żywności regionalnej i tradycyjnej oraz o jego zagrożeniach i ochronie/Dyskusja, Kolokwium, Odpowiedź ustna, Egzamin/NZ_P6S _WK14; - charakteryzuje w zaawansowany sposób właściwości surowców i produktów tradycyjnych i regionalnych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz materiałów pomocniczych/Dyskusja, Kolokwium, Odpowiedź ustna, Egzamin/NZ_P6S_WG06; W zakresie umiejętności - posługuje się systemami standaryzacyjnymi dotyczącymi żywności regionalnej i tradycyjnej oraz wybranymi regułami prawnymi/Dyskusja, Obserwacja pracy w grupie/NZ_P6S _UW02; - wskazuje odpowiednie metody, techniki i technologie stosowane w produkcji i utrwalaniu żywności tradycyjnej i regionalnej/Dyskusja, Obserwacja pracy w grupie/NZ_P6S _UW03; - potrafi scharakteryzować i ustalić kryteria surowcowe oraz zaprojektować procesy technologiczne celem uzyskania produktu tradycyjnego i regionalnego/dyskusja, Obserwacja pracy w grupie/NZ_P6S _UW05; W zakresie kompetencji społecznych - student ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za jakość żywności tradycyjnej i regionalnej oraz potrzebę uczestnictwa w projektach społecznych z tego zakresu/dyskusja, Obserwacja pracy w grupie/NZ_P6S _KR06; - student ma świadomość wpływu produkcji żywności tradycyjnej i regionalnej na środowisko naturalne i zdrowie człowieka/dyskusja, Obserwacja pracy w grupie/NZ_P6S _KR03; |
Metody i kryteria oceniania: |
ocena z wykładu 100 % |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2016-10-01 - 2017-02-14 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 24 godzin
|
|
Koordynatorzy: | MACIEJ OZIEMBŁOWSKI | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 24 godzin
|
|
Koordynatorzy: | MACIEJ OZIEMBŁOWSKI | |
Prowadzący grup: | MACIEJ OZIEMBŁOWSKI | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-03 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 24 godzin
|
|
Koordynatorzy: | MACIEJ OZIEMBŁOWSKI | |
Prowadzący grup: | MACIEJ OZIEMBŁOWSKI | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 24 godzin
|
|
Koordynatorzy: | MACIEJ OZIEMBŁOWSKI | |
Prowadzący grup: | MACIEJ OZIEMBŁOWSKI | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 24 godzin
|
|
Koordynatorzy: | MACIEJ OZIEMBŁOWSKI | |
Prowadzący grup: | MACIEJ OZIEMBŁOWSKI | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 24 godzin
|
|
Koordynatorzy: | MACIEJ OZIEMBŁOWSKI | |
Prowadzący grup: | MACIEJ OZIEMBŁOWSKI | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.