Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Praca i egzamin inżynierski

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: NTO/AS-SI>PracaEITR
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Praca i egzamin inżynierski
Jednostka: KATEDRA TECHNOLOGII ROLNEJ I PRZECHOWALNICTWA
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 15.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Kierunek:

Towaroznawstwo

Poziom studiów:

I stopnia

Profil:

ogólnoakademicki

Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowy

Semestr studiów:

siódmy

Wymagania wstępne:

Chemia żywności, standaryzacja/normalizacja produktów spożywczych, systemy zarządzania i bezpieczeństwem żywności, towaroznawstwo przesyłowe.

Skrócony opis:

Treści kształcenia z zakresu towaroznawczej analizy żywności, ze szczególnym uwzględnieniem tematu pracy inżynierskiej.

Pełny opis:

Treści kształcenia z zakresu towaroznawczej analizy żywności, ze szczególnym uwzględnieniem tematu pracy inżynierskiej.

Literatura:

Specjalistyczne pozycje literaturowe, z uwzględnieniem publikacji naukowych z zakresu realizowanej pracy dyplomowej.

Efekty uczenia się:

Po ukończeniu przedmiotu student

W zakresie wiedzy

1. Student ma podstawową wiedzę o strukturach instytucji prawnych i ekonomicznych funkcjonujących w sektorze żywnościowym i zależnościach pomiędzy nimi.

2. Ma wiedzę o znaczeniu środowiska przyrodniczego w kształtowaniu jakości surowców dla przemysłu spożywczego oraz o jego zagrożeniach i ochronie.

3. Zna podstawowe techniki analizy żywności (fizycznej, chemicznej, toksykologicznej, mikrobiologicznej, sensorycznej) i warunki ich stosowania.

W zakresie umiejętności

1. Wykorzystuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji oraz obliczeń statystycznych.

2. Posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych dotyczących zagadnień szczegółowych z zakresu zarządzania jakością i analizy żywności.

3. Posiada umiejętność wystąpień ustnych dotyczących zagadnień z zakresu zarządzania jakością i analizy żywności.

W zakresie kompetencji społecznych

1. Wykazuje aktywną postawę w rozwiązywaniu problemów technologicznych i społecznych w zakresie produkcji żywności.

2. Ma świadomość postępu i zmian następujących w metodach i technikach oceny towaroznawczej surowców i produktów żywnościowych.

3. Jest kreatywny w przekazywaniu posiadanych umiejętności i wiedzy.

Metody i kryteria oceniania:

Praca dyplomowa 100%, egzamin 100%

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/17" (zakończony)

Okres: 2016-10-01 - 2017-02-14
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć: (brak danych)
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/18" (zakończony)

Okres: 2017-10-01 - 2018-01-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Praca dyplomowa więcej informacji
Koordynatorzy: MONIKA GRADKA
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Egzamin - Egzamin
Praca dyplomowa - Zaliczenie
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-3 (2024-06-10)