Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Technologia węglowodanów i tłuszczów roślinnych I

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: NTŻ-SM>TWTR1
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Technologia węglowodanów i tłuszczów roślinnych I
Jednostka: KATEDRA TECHNOLOGII ROLNEJ I PRZECHOWALNICTWA
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 9.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Kierunek:

Technologia żywności i żywienie człowieka

Poziom studiów:

II stopnia

Profil:

ogólnoakademicki

Rodzaj przedmiotu:

fakultatywny

Semestr studiów:

pierwszy

Wymagania wstępne:

Wiedza z zakresu ogólnej technologii żywności oraz technologii węglowodanów

Skrócony opis:

Przedmiot obejmuje zagadnienia produkcji skrobi w krochmalni, wytwarzania modyfikatów i hydrolizatów skrobiowych oraz problematykę tłuszczów roślinnych, umożliwia studentom zapoznanie się z metodami oceny surowców i gotowych produktów oraz możliwościami ich stosowania w przemyśle spożywczym i niespożywczym.

Pełny opis:

Budowa, właściwości fizyczne i chemiczne skrobi. Możliwości i sposoby modyfikowania skrobi metodami fizycznymi, chemicznymi i biochemicznymi. Reakcje utleniania, estryfikacji i eteryfikacji skrobi. Cyklodekstryny. Technologia wytwarzania hydrolizatów skrobiowych oraz glukozy. Stosowanie skrobi i jej przetworów w przemyśle spożywczym i przemysłach niespożywczych. Metody oznaczeń właściwości tłuszczów roślinnych. Metody oznaczeń właściwości ziemniaka jako surowca w przemyśle spożywczym.

Literatura:

-Technologia przetwórstwa węglowodanów. Red. Pałasiński M.; wyd. PTTŻ o/Małopolski, Kraków 2005

Skrobia i jej pochodne. G. Tegge. wyd. PTTŻ o/Małopolski, Kraków 2010

Starch Chemistry and Technology. Ed. J. BeMiller R.Whisler, Elsevier, 2009

- Optional:Starch /Staerke;Carbohydrate Polymers; Żywność Nauka Technologia Jakość

Efekty uczenia się:

Po ukończeniu przedmiotu student

W zakresie wiedzy

Ma szczegółową wiedzę na temat naukowych podstaw technologii węglowodanów oraz poszerzoną wiedzę z zakresu technologii skrobi/ocena wypowiedzi ustnych, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NT_P7S_WG01, NT_P7S_WG05, NT_P7S_WG06,NT_P7S_WG07, NT_P7S_WG08

Ma pogłębioną znajomość przemian fizyko-chemicznych i biochemicznych zachodzących podczas przetwarzania, utrwalania i przechowywania skrobi i jej modyfikatów/ocena wypowiedzi ustnych, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NT_P7S_WG01, NT_P7S_WG05, NT_P7S_WG06,NT_P7S_WG07, NT_P7S_WG08

Ma poszerzoną wiedzę z zakresu technologii krochmalnictwa i przetwórstwa skrobi. Charakteryzuje wybrane urządzenia i operacje jednostkowe procesów technologicznych/ocena wypowiedzi ustnych, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NT_P7S_WG01, NT_P7S_WG05, NT_P7S_WG06,NT_P7S_WG07, NT_P7S_WG08

W zakresie umiejętności

Analizuje i interpretuje zależności zjawisk fizycznych i biochemicznych zachodzących w surowcach i produktach węglowodanowych //obserwacja pracy na ćwiczeniach, sprawdziany, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń /NT_P7S_UW01, NT_P7S_UW02, NT_P7S_UW03, NT_P7S_UK10, NT_P7S_UU14, NT_P7S_UO13

Samodzielnie analizuje problemy związane z produkcją i jakością skrobi i jej przetworów, krytycznie ocenia różne rozwiązania techniczne i technologiczne w zakresie przetwórstwa węglowodanów. Potrafi podejmować czynności zapewniające prawidłową organizację produkcji //obserwacja pracy na ćwiczeniach, sprawdziany, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń /NT_P7S_UW01, NT_P7S_UW02, NT_P7S_UW03, NT_P7S_UK10, NT_P7S_UU14, NT_P7S_UO13

Opracowuje nowe technologie, dobiera i modyfikuje typowe działania zmierzające do podniesienia jakości modyfikatów i hydrolizatów skrobiowych/ Oblicza, analizuje i interpretuje wydajności procesów produkcyjnych w aspekcie zapewniania jakości skrobi i jej przetworów /obserwacja pracy na ćwiczeniach, sprawdziany, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń /NT_P7S_UW01, NT_P7S_UW02, NT_P7S_UW03, NT_P7S_UK10, NT_P7S_UU14, NT_P7S_UO13

Potrafi współdziałać i pracować w grupie przyjmując w niej różne role, jest świadomy odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania /obserwacja pracy na ćwiczeniach, sprawdziany, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń /NT_P7S_UW01, NT_P7S_UW02, NT_P7S_UW03, NT_P7S_UK10, NT_P7S_UU14, NT_P7S_UO13

W zakresie kompetencji społecznych

Wykazuje potrzebę ukierunkowanego dokształcania i samodoskonalenia w zakresie technologii węglowodanów/obserwacja pracy indywidualnej i zespołowej na ćwiczeniach, ocena wypowiedzi ustnych, analiza prac pisemnych/NT_P7S_KK01,NT_P7S_KK02, NT_P7S_KR05

Potrafi współdziałać i pracować w grupie przyjmując w niej różne role, jest świadomy odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania/obserwacja pracy indywidualnej i zespołowej na ćwiczeniach, ocena wypowiedzi ustnych, analiza prac pisemnych/NT_P7S_KK01,NT_P7S_KK02, NT_P7S_KR05

Potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji zadań własnych i zleconych; ma świadomość prawnej ochrony własności intelektualnej i przemysłowej oraz praw pokrewnych/obserwacja pracy indywidualnej i zespołowej na ćwiczeniach, ocena wypowiedzi ustnych, analiza prac pisemnych/NT_P7S_KK01,NT_P7S_KK02, NT_P7S_KR05

Metody i kryteria oceniania:

ocena z ćwiczeń 50%, ocena z wykładu 50 %

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)

Okres: 2017-02-20 - 2017-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 90 godzin więcej informacji
Wykład, 60 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: ANTONI GOLACHOWSKI
Prowadzący grup: ANTONI GOLACHOWSKI, ARTUR GRYSZKIN, JOANNA MIEDZIANKA, ANNA PĘKSA
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/18" (zakończony)

Okres: 2018-02-19 - 2018-06-14
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 90 godzin więcej informacji
Wykład, 60 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: ANTONI GOLACHOWSKI, ELŻBIETA RYTEL
Prowadzący grup: ANTONI GOLACHOWSKI, ARTUR GRYSZKIN, AGNIESZKA NEMŚ, ANNA PĘKSA, TOMASZ ZIĘBA
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)

Okres: 2019-02-20 - 2019-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 90 godzin więcej informacji
Wykład, 60 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: ANTONI GOLACHOWSKI, ELŻBIETA RYTEL
Prowadzący grup: ANTONI GOLACHOWSKI, ARTUR GRYSZKIN, AGNIESZKA NEMŚ, TOMASZ ZIĘBA
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)

Okres: 2020-03-01 - 2020-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 90 godzin więcej informacji
Wykład, 60 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: ARTUR GRYSZKIN, JOANNA MIEDZIANKA, ELŻBIETA RYTEL, TOMASZ ZIĘBA
Prowadzący grup: ARTUR GRYSZKIN, JOANNA MIEDZIANKA, TOMASZ ZIĘBA
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-3 (2024-06-10)