Technologia węglowodanów i tłuszczów roślinnych I
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | NTŻ-SM>TWTR1 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Technologia węglowodanów i tłuszczów roślinnych I |
Jednostka: | KATEDRA TECHNOLOGII ROLNEJ I PRZECHOWALNICTWA |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
9.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Poziom studiów: | II stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywny |
Semestr studiów: | pierwszy |
Wymagania wstępne: | Wiedza z zakresu ogólnej technologii żywności oraz technologii węglowodanów |
Skrócony opis: |
Przedmiot obejmuje zagadnienia produkcji skrobi w krochmalni, wytwarzania modyfikatów i hydrolizatów skrobiowych oraz problematykę tłuszczów roślinnych, umożliwia studentom zapoznanie się z metodami oceny surowców i gotowych produktów oraz możliwościami ich stosowania w przemyśle spożywczym i niespożywczym. |
Pełny opis: |
Budowa, właściwości fizyczne i chemiczne skrobi. Możliwości i sposoby modyfikowania skrobi metodami fizycznymi, chemicznymi i biochemicznymi. Reakcje utleniania, estryfikacji i eteryfikacji skrobi. Cyklodekstryny. Technologia wytwarzania hydrolizatów skrobiowych oraz glukozy. Stosowanie skrobi i jej przetworów w przemyśle spożywczym i przemysłach niespożywczych. Metody oznaczeń właściwości tłuszczów roślinnych. Metody oznaczeń właściwości ziemniaka jako surowca w przemyśle spożywczym. |
Literatura: |
-Technologia przetwórstwa węglowodanów. Red. Pałasiński M.; wyd. PTTŻ o/Małopolski, Kraków 2005 Skrobia i jej pochodne. G. Tegge. wyd. PTTŻ o/Małopolski, Kraków 2010 Starch Chemistry and Technology. Ed. J. BeMiller R.Whisler, Elsevier, 2009 - Optional:Starch /Staerke;Carbohydrate Polymers; Żywność Nauka Technologia Jakość |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student W zakresie wiedzy Ma szczegółową wiedzę na temat naukowych podstaw technologii węglowodanów oraz poszerzoną wiedzę z zakresu technologii skrobi/ocena wypowiedzi ustnych, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NT_P7S_WG01, NT_P7S_WG05, NT_P7S_WG06,NT_P7S_WG07, NT_P7S_WG08 Ma pogłębioną znajomość przemian fizyko-chemicznych i biochemicznych zachodzących podczas przetwarzania, utrwalania i przechowywania skrobi i jej modyfikatów/ocena wypowiedzi ustnych, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NT_P7S_WG01, NT_P7S_WG05, NT_P7S_WG06,NT_P7S_WG07, NT_P7S_WG08 Ma poszerzoną wiedzę z zakresu technologii krochmalnictwa i przetwórstwa skrobi. Charakteryzuje wybrane urządzenia i operacje jednostkowe procesów technologicznych/ocena wypowiedzi ustnych, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/NT_P7S_WG01, NT_P7S_WG05, NT_P7S_WG06,NT_P7S_WG07, NT_P7S_WG08 W zakresie umiejętności Analizuje i interpretuje zależności zjawisk fizycznych i biochemicznych zachodzących w surowcach i produktach węglowodanowych //obserwacja pracy na ćwiczeniach, sprawdziany, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń /NT_P7S_UW01, NT_P7S_UW02, NT_P7S_UW03, NT_P7S_UK10, NT_P7S_UU14, NT_P7S_UO13 Samodzielnie analizuje problemy związane z produkcją i jakością skrobi i jej przetworów, krytycznie ocenia różne rozwiązania techniczne i technologiczne w zakresie przetwórstwa węglowodanów. Potrafi podejmować czynności zapewniające prawidłową organizację produkcji //obserwacja pracy na ćwiczeniach, sprawdziany, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń /NT_P7S_UW01, NT_P7S_UW02, NT_P7S_UW03, NT_P7S_UK10, NT_P7S_UU14, NT_P7S_UO13 Opracowuje nowe technologie, dobiera i modyfikuje typowe działania zmierzające do podniesienia jakości modyfikatów i hydrolizatów skrobiowych/ Oblicza, analizuje i interpretuje wydajności procesów produkcyjnych w aspekcie zapewniania jakości skrobi i jej przetworów /obserwacja pracy na ćwiczeniach, sprawdziany, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń /NT_P7S_UW01, NT_P7S_UW02, NT_P7S_UW03, NT_P7S_UK10, NT_P7S_UU14, NT_P7S_UO13 Potrafi współdziałać i pracować w grupie przyjmując w niej różne role, jest świadomy odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania /obserwacja pracy na ćwiczeniach, sprawdziany, ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń /NT_P7S_UW01, NT_P7S_UW02, NT_P7S_UW03, NT_P7S_UK10, NT_P7S_UU14, NT_P7S_UO13 W zakresie kompetencji społecznych Wykazuje potrzebę ukierunkowanego dokształcania i samodoskonalenia w zakresie technologii węglowodanów/obserwacja pracy indywidualnej i zespołowej na ćwiczeniach, ocena wypowiedzi ustnych, analiza prac pisemnych/NT_P7S_KK01,NT_P7S_KK02, NT_P7S_KR05 Potrafi współdziałać i pracować w grupie przyjmując w niej różne role, jest świadomy odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania/obserwacja pracy indywidualnej i zespołowej na ćwiczeniach, ocena wypowiedzi ustnych, analiza prac pisemnych/NT_P7S_KK01,NT_P7S_KK02, NT_P7S_KR05 Potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji zadań własnych i zleconych; ma świadomość prawnej ochrony własności intelektualnej i przemysłowej oraz praw pokrewnych/obserwacja pracy indywidualnej i zespołowej na ćwiczeniach, ocena wypowiedzi ustnych, analiza prac pisemnych/NT_P7S_KK01,NT_P7S_KK02, NT_P7S_KR05 |
Metody i kryteria oceniania: |
ocena z ćwiczeń 50%, ocena z wykładu 50 % |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2017-02-20 - 2017-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 90 godzin
Wykład, 60 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANTONI GOLACHOWSKI | |
Prowadzący grup: | ANTONI GOLACHOWSKI, ARTUR GRYSZKIN, JOANNA MIEDZIANKA, ANNA PĘKSA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2018-02-19 - 2018-06-14 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 90 godzin
Wykład, 60 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANTONI GOLACHOWSKI, ELŻBIETA RYTEL | |
Prowadzący grup: | ANTONI GOLACHOWSKI, ARTUR GRYSZKIN, AGNIESZKA NEMŚ, ANNA PĘKSA, TOMASZ ZIĘBA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2019-02-20 - 2019-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 90 godzin
Wykład, 60 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANTONI GOLACHOWSKI, ELŻBIETA RYTEL | |
Prowadzący grup: | ANTONI GOLACHOWSKI, ARTUR GRYSZKIN, AGNIESZKA NEMŚ, TOMASZ ZIĘBA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-03-01 - 2020-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 90 godzin
Wykład, 60 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ARTUR GRYSZKIN, JOANNA MIEDZIANKA, ELŻBIETA RYTEL, TOMASZ ZIĘBA | |
Prowadzący grup: | ARTUR GRYSZKIN, JOANNA MIEDZIANKA, TOMASZ ZIĘBA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.