Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | NTŻ-SI>ZarzJak |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności |
Jednostka: | KATEDRA ROZWOJU FUNKCJONALNYCH PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH |
Grupy: |
Przedmioty 6 sem. - technologia żywności i żywienie człowieka, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
LUB
3.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | szósty |
Wymagania wstępne: | podstawy z zakresu zarządzania jakością, podstawowa wiedza z zakresu ekonomii i marketingu |
Skrócony opis: |
Student poznaje zasady i filozofię współczesnego podejścia do zarządzania organizacją. Podczas zajęć omówione są zasady i struktura norm związanych z systemami zarządzania jakością w obszarach związanych z funkcjonowaniem każdej organizacji, z uwzględnieniem agrobiznesu. Potrafi również opracować nie-zbędną dokumentację uwzględniającą wymagania konieczne do tworzenia systemów. |
Pełny opis: |
Najważniejsze zasady kompleksowego zarządzania. Omówienie treści norm ISO serii 9000, 19011 oraz ich interpretacja w aspekcie zarządzania jednostką organizacyjną. Audyty i sposoby audytowania. Omówienie i interpretacja rozporządzeń UE w zakresie prawa żywnościowego. Norma ISO 22000 oraz zasady GAP, GMP/GHP, GLP i HACCP. Łańcuch produkcji żywności z uwzględnieniem monitoringu. |
Literatura: |
1. Hamrol A.: Zarządzanie jakością z przykładami. PWN Warszawa, 2013; 2. Zymonik Z., Hamrol A., Grudowski P.: Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, 2014; 3. Trziszka T.: Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2009.; 1. Karaszewski R.: Nowoczesne koncepcje zarządzania jakością. TNOiK „Dom Organizatora”. Toruń, 2009; 2. Czasopisma: ABC Jakości; Problemy Jakości; |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student: W zakresie wiedzy zagadnienia zasady dotyczące zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w stopniu zaawansowanym/ ocena wypowiedzi ustnych, ocena po-prawności projektowanych systemów i dokumentów systemowych, zaliczenie treści wykładowych/ NT_P6S_WK14, NT_P6S_WG10 zagrożenia pochodzenia chemicznego, biologicznego, przetwarzania i przechowywania surowców i produktów spożywczych/ ocena wypowiedzi ustnych, ocena po-prawności projektowanych systemów i dokumentów systemowych, zaliczenie treści wykładowych/ NT_P6S_WK14, NT_P6S_WG10 W zakresie umiejętności: Przeprowadzić analizę zagrożeń i wskazać krytyczne punkty kontrolne w wybranym procesie produkcyjnym, a także opracować dokumentację systemu zarządzania jakością i dokumentację dobrych praktyk (GMP/GHP) oraz HACCP/ ocena projektów obserwacja pracy na ćwiczeniach, sprawdziany, ocena poprawności opracowań projektowych, zaliczenie treści wykładowych/ NT_P6S _UW04, NT_P6S _UW05 Posługiwać się wybranymi normami, standardami i aktami prawa żywnościowego/ ocena projektów obserwacja pracy na ćwiczeniach, sprawdziany, ocena poprawności opracowań projektowych, zaliczenie treści wykładowych/ NT_P6S _UW04, NT_P6S _UW05 W zakresie kompetencji społecznych: podejmowania działań na rzecz środowiska społecznego oraz wypełniania zobowiązań społecznych, w tym również działań zmierzających do zapewnienia wysokiej jakości produktów żywnościowych i ich bezpieczeństwa/ obserwacja pracy indywidualnej i zespołowej na ćwiczeniach, ocena wypowiedzi ustnych, analiza prac pisemnych/ NT_P6S _KO03, NT_P6S _KO04 odpowiedzialnego pełnienia roli zawodowej technologa żywności/ obserwacja pracy indywidualnej i zespołowej na ćwiczeniach, ocena wypowiedzi ustnych, analiza prac pisemnych/ NT_P6S _KO03, NT_P6S _KO04 |
Metody i kryteria oceniania: |
średnia arytmetyczna z zaliczenia ćwiczeń i egzaminu |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2016-10-01 - 2017-02-14 |
![]() |
Typ zajęć: | (brak danych) | |
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2017-02-20 - 2017-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia projektowe, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | MAREK SZOŁTYSIK | |
Prowadzący grup: | ANNA DĄBROWSKA, MAREK SZOŁTYSIK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia projektowe - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: | (brak danych) | |
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2018-02-19 - 2018-06-14 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 15 godzin, 2 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | MAREK SZOŁTYSIK | |
Prowadzący grup: | MAREK SZOŁTYSIK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2019-02-20 - 2019-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ŻANETA KRÓL-KILIŃSKA | |
Prowadzący grup: | ŻANETA KRÓL-KILIŃSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-03-01 - 2020-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | MAREK SZOŁTYSIK | |
Prowadzący grup: | MAREK SZOŁTYSIK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-03-01 - 2021-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | MAREK SZOŁTYSIK | |
Prowadzący grup: | MAREK SZOŁTYSIK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-03-01 - 2022-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | MAREK SZOŁTYSIK | |
Prowadzący grup: | DOMINIKA KULIG, MAREK SZOŁTYSIK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.