Wybrane zagadnienia ze standaryzacji
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | NTŻ-SI>WZStan |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Wybrane zagadnienia ze standaryzacji |
Jednostka: | KATEDRA ROZWOJU FUNKCJONALNYCH PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH |
Grupy: |
Przedmioty 6 sem. - technologia żywności i żywienie człowieka, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywny |
Semestr studiów: | szósty |
Wymagania wstępne: | chemia żywności, matematyka, analiza żywności |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest umożliwienie studentom zapoznania się z materiałem dotyczącym wybranych zagadnień ze standaryzacji. Program wykładów obejmuje zagadnienia związane z tym przedmiotem. Celem laboratoriów jest umożliwienie studentom zapoznanie się z podstawową metodologią stosowaną w standaryzacji. |
Pełny opis: |
Rys historyczny standaryzacji i normalizacji, podstawy prawne standaryzacji, idea standaryzacji, zadania i cele standaryzacji, żywność regionalna i tradycyjna w różnych systemach promujących żywność wysokiej jakości. |
Literatura: |
1. Towaroznawstwo żywności przetworzonej, Świderski F., wyd. 3, Wyd. SGGW, Warszawa 2010 2. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, red. T. Trziszka, Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2009 |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student: W zakresie wiedzy rozumie zależności pomiędzy różnymi szczeblami standaryzacji, wykazuje się zaawansowaną znajomością terminologii związanej z standaryzacją i bezpieczeństwem żywności/ Kolokwium, Odpowiedź ustna, Egzamin/ NT_P6S_WK14 zna uwarunkowania działalności producentów sektora spożywczego, w tym wytwórców żywności regionalnej i tradycyjnej, w uwarunkowaniach gospodarczych i środowiskowych/ Kolokwium, Odpowiedź ustna, Egzamin/ NT_P6S_WK16 W zakresie umiejętności: zna żywnościowe systemy standaryzacyjne, potrafi przeprowadzić analizę wybranych cech żywności/ Obserwacja pracy na ćwiczeniach/ NT_P6S_UW02 posługuje się wybranymi normami, standardami i aktami prawa żywnościowego, potrafi scharakteryzować systemy żywności regionalnej i tradycyjnej, potrafi przygotować wniosek o rejestrację produktu żywnościowego w europejskim systemie żywności regionalnej i tradycyjnej/ Obserwacja pracy na ćwiczeniach, ocena dokładności i poprawności wykonania analiz, raportu z wykonania ćwiczeń/ NT_P6S_UW05 W zakresie kompetencji społecznych: Ma świadomość postępu i zmian następujących w dyscyplinie technologia żywności i żywienie człowieka, wie o możliwych zagrożeniach z tym związanych/ Obserwacja pracy w grupie, Obserwacja pracy na ćwiczeniach, Ocena prezentacji ustnej/ |
Metody i kryteria oceniania: |
ocena z ćwiczeń 70%, ocena z wykładu 30% |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2016-10-01 - 2017-02-14 |
![]() |
Typ zajęć: | (brak danych) | |
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2017-02-20 - 2017-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | MACIEJ OZIEMBŁOWSKI | |
Prowadzący grup: | ŁUKASZ BOBAK, MACIEJ OZIEMBŁOWSKI, ANNA PUDŁO | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2018-02-19 - 2018-06-14 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | MACIEJ OZIEMBŁOWSKI | |
Prowadzący grup: | ŁUKASZ BOBAK, MACIEJ OZIEMBŁOWSKI, MAGDALENA TRENKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2019-02-20 - 2019-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | MACIEJ OZIEMBŁOWSKI | |
Prowadzący grup: | MACIEJ OZIEMBŁOWSKI, ANNA PUDŁO, MAGDALENA TRENKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-03-01 - 2020-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | MACIEJ OZIEMBŁOWSKI | |
Prowadzący grup: | ŁUKASZ BOBAK, MACIEJ OZIEMBŁOWSKI, MAGDALENA TRENKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-03-01 - 2021-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | MACIEJ OZIEMBŁOWSKI | |
Prowadzący grup: | ŁUKASZ BOBAK, MAŁGORZATA KORZENIOWSKA, MACIEJ OZIEMBŁOWSKI, ANNA PUDŁO | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-03-01 - 2022-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | MACIEJ OZIEMBŁOWSKI | |
Prowadzący grup: | ŁUKASZ BOBAK, MACIEJ OZIEMBŁOWSKI, ANNA PUDŁO | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.