Technologia węglowodanów
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | NTŻ-SI>Twegl |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Technologia węglowodanów |
Jednostka: | KATEDRA TECHNOLOGII ROLNEJ I PRZECHOWALNICTWA |
Grupy: |
Przedmioty 6 sem. - technologia żywności i żywienie człowieka, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
LUB
5.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywny |
Semestr studiów: | szósty |
Wymagania wstępne: | biochemia, mikrobiologia, maszynoznawstwo przemysłu spożywczego, ogólna technologia żywności |
Skrócony opis: |
Program wykładów obejmuje zagadnienia dotyczące surowców przetwarzanych w cukrowni i krochmalni, ich znaczenia gospodarczego w Polsce i na świecie, technologii cukrownictwa i krochmalnictwa, produkcji spożywczych przetworów ziemniaczanych oraz podstawowych właściwości, zastosowania i modyfikacji skrobi. Na ćwiczeniach laboratoryjnych studenci poznają podstawowe procesy jednostkowe zachodzące w cukrowni i krochmalni, metody oznaczeń jakości buraka cukrowego i ziemniaków oraz ich przetworów, a także właściwości skrobi. |
Pełny opis: |
Produkcja buraka cukrowego i cukru w Polsce i na świecie, znaczenie gospodarcze uprawy buraka. Wartość technologiczna buraka cukrowego, technologia produkcji cukru, jakość cukru, zagospodarowanie produktów ubocznych cukrowni. Historia, rozwój, lokalizacja i znaczenie gospodarcze uprawy ziemniaka w Polsce i na świecie. Skład chemiczny i kierunki zużytkowania ziemniaka, jego wartość żywieniowa i cechy jakościowe ziemniaka konsumpcyjnego. Wymagania surowcowe i jakość ziemniaka na przetwory spożywcze, technologia wyrobów spożywczych z ziemniaka. Ziemniak jako surowiec krochmalniczy, technologia krochmalnictwa, zużytkowanie produktów ubocznych krochmalni. Produkcja skrobi pszennej. Podstawowe właściwości skrobi, kierunki jej przetwarzania i wykorzystania, metody modyfikacji. |
Literatura: |
Technologia przetwórstwa węglowodanów. Red. Pałasiński M., Wyd. Naukowe „Akapit”, Kraków 1999. Potato science and technology. Lisińska G., Leszczyński W., London, New York 1989. Poradnik inżyniera. Cukrownictwo. Dobrzycki J., WNT, Warszawa 1988. Cukrownictwo. Nikiel S., WSiP, Warszawa 1996. Ćwiczenia z technologii przetwórstwa węglowodanów. Lisińska G., Leszczyński W., Golachowski A., Regiec P., Pęksa A., Kita A., Wyd. AR we Wrocławiu, Wrocław 2002. Czasopisma: Gazeta Cukrownicza, Przemysł Spożywczy, Starch, American Journal of Potato Research |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student: W zakresie wiedzy właściwości ziemniaka i buraka cukrowego, jako surowców przemysłowych oraz skrobi, produktów ziemniaczanych i cukru, a także przemiany fizyko-chemiczne i biochemiczne zachodzące podczas przechowywania tych surowców i produktów/ wypowiedź ustna, kartkówki, egzamin/ NT_P6S_WG03, NT_P6S_WG11 technologię otrzymywania skrobi i wytwarzania różnych produktów ziemniaczanych oraz technologię cukrownictwa, w stopniu zaawansowanym przemiany fizyko-chemiczne i biochemiczne zachodzące podczas wytwarzania skrobi, produktów ziemniaczanych i cukru/ wypowiedź ustna, kartkówki, egzamin/ NT_P6S_WG07, NT_P6S_WG11 zasadę działania urządzeń stosowanych w krochmalni, cukrowni i zakładach przetwórstwa ziemniaka/ wypowiedź ustna, kartkówki, egzamin/ NT_P6S_WG06 W zakresie umiejętności: przeprowadzać procesy modyfikacji i hydrolizy skrobi, otrzymywać produkty smażone z ziemniaka, odpowiednio zinterpretować procesy zachodzące podczas przetwarzania skrobi i ziemniaka/ ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z ćwiczeń, obserwacja pracy na ćwiczeniach/ NT_P6S_UW01, NT_P6S_UW03 przy użyciu odpowiednich urządzeń pomiarowych stosować odpowiednie metody analizy składu chemicznego i właściwości ziemniaka, buraka cukrowego i melasu, oceniać jakość produktów ziemniaczanych/ ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z ćwiczeń, obserwacja pracy na ćwiczeniach/ NT_P6S_UW02 właściwie posługiwać się terminologią z zakresu przetwórstwa ziemniaka i buraka cukrowego/ ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z ćwiczeń, obserwacja pracy na ćwiczeniach/ NT_P6S_UK13 pracować indywidualnie i zespołowo/ Obserwacja pracy na ćwiczeniach/ NT_P6S_UO15 W zakresie kompetencji społecznych: krytycznej oceny swojej wiedzy z zakresu przetwórstwa ziemniaka i buraka cukrowego/ obserwacja pracy na ćwiczeniach/ NT_P6S_KK01 wykorzystywania wiedzy w rozwiązywaniu problemów związanych z przetwórstwem ziemnika i buraka cukrowego/ obserwacja pracy na ćwiczeniach/ NT_P6S_KO02 |
Metody i kryteria oceniania: |
średnia arytmetyczna z zaliczenia ćwiczeń i egzaminu |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2016-10-01 - 2017-02-14 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | WIOLETTA DROŻDŻ | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2017-02-20 - 2017-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 30 godzin, 5 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | WIOLETTA DROŻDŻ | |
Prowadzący grup: | HANNA BORUCZKOWSKA, WIOLETTA DROŻDŻ, ARTUR GRYSZKIN, ANNA PĘKSA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2018-02-19 - 2018-06-14 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 30 godzin, 5 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | WIOLETTA DROŻDŻ | |
Prowadzący grup: | HANNA BORUCZKOWSKA, WIOLETTA DROŻDŻ, ARTUR GRYSZKIN, ANNA PĘKSA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2019-02-20 - 2019-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | WIOLETTA DROŻDŻ | |
Prowadzący grup: | HANNA BORUCZKOWSKA, WIOLETTA DROŻDŻ, ANNA PĘKSA, BARTOSZ RASZEWSKI | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-03-01 - 2020-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | WIOLETTA DROŻDŻ | |
Prowadzący grup: | HANNA BORUCZKOWSKA, WIOLETTA DROŻDŻ, ANNA PĘKSA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-03-01 - 2021-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | WIOLETTA DROŻDŻ | |
Prowadzący grup: | HANNA BORUCZKOWSKA, WIOLETTA DROŻDŻ, ELŻBIETA RYTEL, AGNIESZKA TAJNER-CZOPEK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-03-01 - 2022-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | WIOLETTA DROŻDŻ | |
Prowadzący grup: | HANNA BORUCZKOWSKA, WIOLETTA DROŻDŻ, ANNA PĘKSA, TOMASZ ZIĘBA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.