Technologia mięsa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | NTŻ-SI>Tmie |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Technologia mięsa |
Jednostka: | KATEDRA ROZWOJU FUNKCJONALNYCH PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH |
Grupy: |
Przedmioty 6 sem. - technologia żywności i żywienie człowieka, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
5.00
LUB
4.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | szósty |
Wymagania wstępne: | biochemia, mikrobiologia, maszynoznawstwo przemysłu spożywczego, ogólna technologia żywności |
Skrócony opis: |
Charakterystyka zwierząt rzeźnych. Budowa tkanki mięśniowej. Skład chemiczny, właściwości fizykochemiczne i reologiczne mięsa. Metody utrwalania surowców rzeźnych. Produkcja przetworów mięsnych. |
Pełny opis: |
Zwierzęta rzeźne. Zasady klasyfikacji zwierząt rzeźnych. Linie ubojowe zwierząt rzeźnych. Podział tusz zwierząt rzeźnych na elementy zasadnicze. Budowa mięśnia, tkanki tłuszczowej i skóry. Skład chemiczny, właściwości fizykochemiczne i reologiczne mięsa. Metody utrwalania surowców rzeźnych; chłodzenie, mrożenie, obróbka cieplna, peklowanie wędzenie. Produkcja przetworów mięsnych. ocena jakości mięsa i przetworów mięsnych. |
Literatura: |
1. Mięso – podstawy nauki i technologii. Praca zbiorowa pod red. A. Pisula i E. Pospiech. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2011. 2.Feiner G. Meat products handbook. Practical science and technology. CRC Press, England 2006. 3. Meat Science. An introductory text. Warriss P.,D., CABI Publishing 2000. 4. 4. The meat we eat. J. Romans, W. Costello, C. Carlson, M. Greaser, K. Jones. Interstate Publishers, Inc. 1994. Czasopisma: Gospodarka Mięsna, Mięso i Wędliny, Przemysł Spożywczy, Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, Medycyna Weterynaryjnai, Meat Science, Fleischwirtschaft. |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student: W zakresie wiedzy w stopniu zaawansowanym zagadnienia z zakresu właściwości surowców i produktów mięsnych/ Odpowiedź ustna Kartkówki, Kolokwia, Egzamin/ NT_P6S_WG03 techniki, metody i narzędzia, operacje jednostkowe oraz technologie stosowane w procesach przetwarzania żywności/ Odpowiedź ustna Kartkówki, Kolokwia, Egzamin/ NT_P6S_WG07 w stopniu zaawansowanym przemiany fizyko-chemiczne i biochemiczne zachodzące podczas przetwarzania, utrwalania i przechowywania surowców i produktów mięsnych/ Odpowiedź ustna Kartkówki, Kolokwia, Egzamin/ NT_P6S_WG11 W zakresie umiejętności: dobrać i zastosować odpowiednie metody, techniki, technologie i materiały do produkcji i utrwalania surowców i przetworów mięsnych/ Obserwacja pracy na ćwiczeniach, Ocena sprawozdań z ćwiczeń/ NT_P6S_UW01 zastosować odpowiednie techniki fizyczne, chemiczne, biologiczne i sensoryczne posługując się sprzętem laboratoryjnym i aparaturą kontrolno-pomiarową stosowane w analizie żywności oraz opracować i zinterpretować uzyskane wyniki/ Obserwacja pracy na ćwiczeniach, Ocena sprawozdań z ćwiczeń/ NT_P6S_UW02 zinterpretować zjawiska fizykochemiczne i biologiczne zachodzące podczas przetwarzania i przechowywania surowców i produktów żywnościowych/ Obserwacja pracy na ćwiczeniach, Ocena sprawozdań z ćwiczeń/ NT_P6S_UW03 pracować indywidualnie i zespołowo i jest świadomy odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania/ Obserwacja pracy na ćwiczeniach/ NT_P6S_UO15 W zakresie kompetencji społecznych: krytycznej oceny swojej wiedzy i umiejętności z zakresu technologii mięsa/ Obserwacja pracy w grupie/ NT_P6S_KK01 wykazywania aktywnej postawy i wykorzystywania wiedzy w rozwiązywaniu różnych problemów występujących w technologii i przetwórstwie mięsa/ Obserwacja pracy na ćwiczeniach/ NT_P6S_KK02 |
Metody i kryteria oceniania: |
ocena z ćwiczeń 30%, ocena z wykładu 70 % |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2016-10-01 - 2017-02-14 |
![]() |
Typ zajęć: | (brak danych) | |
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2017-02-20 - 2017-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | TADEUSZ SZMAŃKO | |
Prowadzący grup: | DOMINIKA KULIG, TADEUSZ SZMAŃKO | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: | (brak danych) | |
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2018-02-19 - 2018-06-14 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | TADEUSZ SZMAŃKO | |
Prowadzący grup: | DOMINIKA KULIG, TADEUSZ SZMAŃKO | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-03-01 - 2020-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANNA ZIMOCH-KORZYCKA | |
Prowadzący grup: | DOMINIKA KULIG, ANNA ZIMOCH-KORZYCKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-03-01 - 2021-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANNA ZIMOCH-KORZYCKA | |
Prowadzący grup: | ŻANETA KRÓL-KILIŃSKA, DOMINIKA KULIG, ANNA ZIMOCH-KORZYCKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-03-01 - 2022-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANNA ZIMOCH-KORZYCKA | |
Prowadzący grup: | DOMINIKA KULIG, ANNA ZIMOCH-KORZYCKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.