Technologia piekarstwa i ciastkarstwa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | NTŻ-SI>TPiC |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Technologia piekarstwa i ciastkarstwa |
Jednostka: | KATEDRA TECHNOLOGII FERMENTACJI I ZBÓŻ |
Grupy: |
Przedmioty 6 sem. - technologia żywności i żywienie człowieka, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
4.00
LUB
5.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywny |
Semestr studiów: | szósty |
Wymagania wstępne: | biochemia, mikrobiologia, maszynoznawstwo przemysłu spożywczego, ogólna technologia żywności |
Skrócony opis: |
Produkcja i wykorzystanie zbóż. Budowa i skład chemiczny ziarna. Technologia przemiału ziarna. Przetwórstwo ziarna zbóż niechlebowych. Produkcja i spożycie pieczywa oraz jego wartość odżywcza. Surowce stosowane w produkcji piekarskiej i ciastkarskiej. Procesy wytwarzania i fermentacji chlebowego ciasta pszennego, żytniego, mieszanego i półcukierniczego. Kształtowanie kęsów ciasta i wypiek pieczywa. Technologia wytwarzania wyrobów z ciasta drożdżowego, francuskiego, kruchego i biszkoptowo-tłuszczowego. Mikrobiologiczne zakażenia wyrobów piekarskich i ciastkarskich. |
Pełny opis: |
Produkcja i wykorzystanie zbóż. Budowa i skład chemiczny ziarna. Technologia przemiału ziarna. Przetwórstwo ziarna zbóż niechlebowych. Produkcja i spożycie pieczywa oraz jego wartość odżywcza. Surowce stosowane w produkcji piekarskiej i ciastkarskiej. Procesy wytwarzania i fermentacji chlebowego ciasta pszennego, żytniego, mieszanego i półcukierniczego. Kształtowanie kęsów ciasta i wypiek pieczywa. Technologia wytwarzania wyrobów z ciasta drożdżowego, francuskiego, kruchego i biszkoptowo-tłuszczowego. Mikrobiologiczne zakażenia wyrobów piekarskich i ciastkarskich. |
Literatura: |
Ambroziak Z. Produkcja piekarsko-ciastkarska. Część I. WSiP, Warszawa, 2012. Ambroziak Z. Produkcja piekarsko- ciastkarska. Część II. WSiP, Warszawa, 2012. Dojutrek Cz., Pietrzyk A. Ciastkarstwo. WSiP, Warszawa, 2005. Bartnik M., Jakubczyk T. Surowce w piekarstwie. WSiP Warszawa 1998 Jakubczyk T., Chaber T. Red. Analiza zbóż i przetworów zbożowych, Skrypt SGGW-AR, Warszawa 1983. Czasopisma: Przegląd Zbożowo-Młynarski, Przegląd Piekarski i Cukierniczy, Przemysł Spożywczy, Cukiernictwo, Cereal Chemistry, Journal of Food Science, fresh & cool market |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student: W zakresie wiedzy właściwości różnych surowców i produktów stosowanych w piekarstwie i ciastkarstwie, z uwzględnieniem charakterystyki jakości i przydatności surowca zbożowego do wytwarzania mąki dla przemysłu piekarskiego i ciastkarskiego/ Odpowiedź ustna, Kartkówki, Kolokwia, Sprawozdania z wykonania ćwiczeń, Egzamin/ NT_P6S_WG03 zasady działania i eksploatacji podstawowych maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji piekarskiej i ciastkarskiej/ Odpowiedź ustna, Kartkówki, Kolokwia, Sprawozdania z wykonania ćwiczeń, Egzamin/ NT_P6S_WG06 ma zaawansowaną wiedzę o różnych technologiach w produkcji piekarskiej i ciastkarskiej/ Odpowiedź ustna, Kartkówki, Kolokwia, Sprawozdania z wykonania ćwiczeń, Egzamin/ NT_P6S_WG07 przemiany fizyko-chemiczne, biochemiczne i mikrobiologiczne zachodzące podczas wytwarzania i przechowywania pieczywa i wyrobów ciastkarskich/ Odpowiedź ustna, Kartkówki, Kolokwia, Sprawozdania z wykonania ćwiczeń, Egzamin/ NT_P6S¬_WG10 ma zaawansowaną wiedzę na temat podstawowych technik oceny jakości surowców i produktów piekarskich i ciastkarskich/ Odpowiedź ustna, Kartkówki, Kolokwia, Sprawozdania z wykonania ćwiczeń, Egzamin/ NT_P6S_WG12 W zakresie umiejętności: dobrać odpowiednie metody, techniki, technologie, narzędzia i materiały do produkcji piekarskiej i ciastkarskiej/ Obserwacja pracy na ćwiczeniach, Egzamin/ NT_P6S_UW01 wykonać analizy fizyczne i technologiczne posługując się sprzętem laboratoryjnym i aparaturą kontrolno pomiarową stosowaną w laboratoriach oceny jakościowej ziarna, mąki, pieczywa i wyrobów ciastkarskich oraz interpretować uzyskane wyniki /Obserwacja pracy na ćwiczeniach , Ocena poprawności przeprowadzonych analiz, Ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń/ NT_P6S_UW02 analizować i interpretować zjawiska fizykochemiczne i biologiczne zachodzące w procesach wytwarzania i przechowywania pieczywa i wyrobów ciastkarskich/ NT_P6S_UW03 komunikować się ze specjalistami z zakresu technologii piekarstwa i ciastkarstwa stosując specjalistyczną terminologię/ Ocena sprawozdań z wykonanych ćwiczeń, Kolokwium Egzamin/ NT_P6S_UK13 W zakresie kompetencji społecznych: krytycznej oceny swojej wiedzy i umiejętności, ma świadomość postępu i zmian następujących w przemyśle piekarskim i ciastkarskim /Obserwacja pracy indywidualnej i zespołowej na ćwiczeniach/ NT_P6S_KK01 wykorzystania wiedzy w rozwiązywaniu różnych problemów występujących w technologii piekarstwa i ciastkarstwa /Odpowiedzi ustne, Analiza prac pisemnych/ NT_P6S_KO02 podejmowania działań zmierzających do zapewnienia wysokiej jakości pieczywa i wyrobów ciastkarskich i ich bezpieczeństwa/ Odpowiedzi ustne, Analiza prac pisemnych/ NT_P6S_KO03 |
Metody i kryteria oceniania: |
średnia arytmetyczna ocen z zaliczenia ćwiczeń i z egzaminu |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2016-10-01 - 2017-02-14 |
![]() |
Typ zajęć: | (brak danych) | |
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2017-02-20 - 2017-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANNA CZUBASZEK | |
Prowadzący grup: | ANNA CZUBASZEK, ZYGMUNT GIL, EWA PEJCZ | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: | (brak danych) | |
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2018-02-19 - 2018-06-14 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANNA CZUBASZEK | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2019-02-20 - 2019-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANNA CZUBASZEK | |
Prowadzący grup: | ANNA CZUBASZEK, ZYGMUNT GIL, SABINA LACHOWICZ-WIŚNIEWSKA, EWA PEJCZ | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-03-01 - 2020-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANNA CZUBASZEK | |
Prowadzący grup: | ANNA CZUBASZEK, ZYGMUNT GIL, EWA PEJCZ, AGATA WOJCIECHOWICZ-BUDZISZ | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-03-01 - 2021-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANNA CZUBASZEK | |
Prowadzący grup: | ANNA CZUBASZEK, ZYGMUNT GIL, SABINA LACHOWICZ-WIŚNIEWSKA, EWA PEJCZ, AGATA WOJCIECHOWICZ-BUDZISZ | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-03-01 - 2022-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANNA CZUBASZEK | |
Prowadzący grup: | ANNA CZUBASZEK, ZYGMUNT GIL, EWA PEJCZ, AGATA WOJCIECHOWICZ-BUDZISZ | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.