Przechowalnictwo owoców i warzyw
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | NTŻ-SI>PrzechOW |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Przechowalnictwo owoców i warzyw |
Jednostka: | KATEDRA TECHNOLOGII OWOCÓW, WARZYW I NUTRACEUTYKÓW ROŚLINNYCH |
Grupy: |
Przedmioty 7 sem. - technologia żywności i żywienie człowieka, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | siódmy |
Wymagania wstępne: | biochemia, chemia żywności, mikrobiologia ogólna i żywności, ogólna technologia żywności |
Skrócony opis: |
W ramach wykładu student zapoznaje się z biologicznymi, biochemicznymi i chemicznymi procesami zachodzącymi w czasie przechowywania owoców i warzyw w różnych warunkach. Student poznaje technologię przechowywania owoców, warzyw i żywności przetworzonej. Zna straty podczas przechowywania. |
Pełny opis: |
Procesy i zmiany jakościowe zachodzące w owocach i warzywach podczas przechowywania. Choroby przechowalnicze - zapobieganie i zwalczanie. Sposoby przechowywania owoców i warzyw. Metody zwiększania trwałości przechowalniczej owoców i warzyw. Przydatność owoców i warzyw do przechowywania w przechowalniach o zróżnicowanych możliwościach technicznych. |
Literatura: |
1. Horubała A., Podstawy przechowalnictwa żywności, PWN, Warszawa 1975. 2. Grzesiuk, Górecki, Wprowadzenie do przechowalnictwa, ART Olsztyn 1994. 3. Adamicki F., Czerko Z., Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka, PWRiL, Poznań 2002. 4. Lange E., Ostrowski W., Przechowalnictwo owoców, PWRiL, W-wa, 1992. 5. Publikacje dotyczące zagadnień związanych z przechowywaniem owoców i warzyw. |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student W zakresie wiedzy procesy fizyko-chemiczne i biochemiczne zachodzące w owocach i warzywach podczas ich przechowywania w stopniu zaawansowanym /Egzamin/ NT_P7S_WG05 technologię przechowywania owoców i warzyw/Egzamin/ NT_P7S_WG06 przydatność surowców do przechowywania./Egzamin/ NT_P7S_WG05 W zakresie umiejętności samodzielnie opracować technologię przechowywania owoców i warzyw w zależności od kierunku ich zagospodarowania./ Egzamin/ NT_P7S_UW03 dobrać fizyczne oraz chemiczne metody przedłużania trwałości przechowalniczej./ Egzamin/ NT_P7S_UW05 W zakresie kompetencji społecznych zrozumienia potrzeby przechowywania surowców roślinnych./Egzamin/ NT_P7S_KK01 Jest świadomy odpowiedzialności za wspólnie realizowane działania./Egzamin/ NT_P7S_KO03 |
Metody i kryteria oceniania: |
ocena z wykładu 100 % |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2016-10-01 - 2017-02-14 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 24 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ALICJA KUCHARSKA | |
Prowadzący grup: | ALICJA KUCHARSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 24 godzin, 2 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | ALICJA KUCHARSKA | |
Prowadzący grup: | ALICJA KUCHARSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 24 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ALICJA KUCHARSKA | |
Prowadzący grup: | ALICJA KUCHARSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-03 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 24 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ALICJA KUCHARSKA | |
Prowadzący grup: | ALICJA KUCHARSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 24 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ALICJA KUCHARSKA | |
Prowadzący grup: | ALICJA KUCHARSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.