Podstawy technologii gastronomii
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | NTŻ-SI>PTGastr |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy technologii gastronomii |
Jednostka: | KATEDRA ŻYWIENIA CZŁOWIEKA |
Grupy: |
Przedmioty 7 sem. - technologia żywności i żywienie człowieka, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
1.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | siódmy |
Wymagania wstępne: | Ogólna technologia żywności, żywienie człowieka, maszynoznawstwo, mikrobiologia żywności , projektowanie technologiczne, podstawy prawa żywnościowego, systemy zapewnienia jakości w produkcji żywności |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest przekazanie podstawowej wiedzy w zakresie technologii gastronomii, wyposażenia i organizacji pracy w zakładach gastronomicznych. Prezentuje podstawowe procesy obróbki kulinarnej różnych surowców oraz wymagania higieniczne w produkcji gastronomiczne i obsłudze konsumenta. |
Pełny opis: |
Znaczenie technologii gastronomi w żywieniu człowieka i tworzeniu kultury. Podstawowe procesy technologiczne w produkcji potraw. Wyposażenie zakładów gastronomicznych. Jakość surowców i bezpieczeństwo produkcji potraw w zakładach gastronomicznych. Podstawowe wyposażenie i warunki organizacyjno- ekonomiczne zakładów gastronomicznych. Ustawodawstwo dotyczące wymagań higienicznych, zasady higieny i podstawy wdrażania systemów zapewnienia jakości w gastronomii. Podstawy obsługi konsumenta. |
Literatura: |
1.Czarniecka - Skubina E. (red.): Technologia gastronomiczna Wyd. SGGW, Warszawa 2016 2.Dominik P.: : Gastronomia, Almamer Warszawa 2013 3.Szajna R,. Ławniczak D.: Usługi gastronomiczne. WSiP, Warszawa 2015. 4.Kasperek A., Kondratowicz M.: Gastronomia. Tom 1. Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii. Podręcznik, WSiP 2016 5.Konarzewska M.,: Gastronomia. Tom 2. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Podręcznik, część 1, WSiP 2016 6.Managing Food and Nutrition Services For the Culinary, Hospitality, and Nutrition Professions 2007 S. Edelstein, Jones and Bartlet Publishers, Wybrane aktualne artykuły i opracowania z literatury branżowej: „Nowości Gastronomiczne”, gastrona.pl itp. |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student: W zakresie wiedzy związek technologii gastronomi z racjonalnym żywieniem. Zna i rozróżnia elementy wyposażenia technicznego. Rozróżnia rodzaje obróbki kulinarnej. Charakteryzuje podstawowe wymagania techniczne dotyczące maszyn, urządzeń i drobnego sprzętu stosowanego w technologii produkcji potraw/Zaliczenie pisemne/NT_P7S_WG04 znaczenie oceny jakości i przydatności surowców w technologii gastronomii/Zaliczenie pisemne/ NT_P7S_WG06 metody i techniki produkcji różnych potraw., wymienia i opisuje metody obróbki cieplnej; procesy zachodzące w żywności w czasie obróbki kulinarnej; podstawowe zasady higieny i organizacji pracy w zakładach gastronomicznych; podstawowe zasady obsługi konsumentów/Zaliczenie pisemne/NT_P7S_WG05, NT_P7S_WK15 W zakresie umiejętności: zaprojektować, śledzić i nadzorować proces technologiczny w zakładzie gastronomicznym/Zaliczenie pisemne/Zaliczenie pisemne/NT_P7S_UW01 dobierać wyposażenie techniczne do różnych prac; obliczać zapotrzebowanie na surowce i materiały niezbędne do produkcji; Planować proces produkcyjny w zakładzie gastronomicznym/Zaliczenie pisemne/NT_P7S_UW03 Określać podstawowe warunki organizacyjno-techniczne zakładu; dobierać receptury potraw; określać wymagania sanitarne zakładach gastronomicznych/Zaliczenie pisemne/NT_P7S_UW07 W zakresie kompetencji społecznych: wdrażania nowych rozwiązań technicznych i technologicznych w zakładach gastronomicznych/Ocena zachowania na wykładach i konsultacjach/ NT_P7S_KK01 uwzględniania znaczenia procesów technologicznych zachodzących w zakładach gastronomicznych oraz konieczności zachowania higieny i zasad GMP w produkcji potraw/ Ocena zachowania na wykładach i konsultacjach/ NT_P7S_ KK02, NT_P7S_ KO03 Postępuje zgodnie z przepisami prawa i zasadami etyki zawodowej/ Ocena zachowania na wykładach i konsultacjach/ NT_P7S_ KK04 |
Metody i kryteria oceniania: |
ocena z pisemnego zaliczenia 90% ocena kompetencji - 10% |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2016-10-01 - 2017-02-14 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | DANUTA FIGURSKA-CIURA | |
Prowadzący grup: | DANUTA FIGURSKA-CIURA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 12 godzin, 1 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | DANUTA FIGURSKA-CIURA | |
Prowadzący grup: | DANUTA FIGURSKA-CIURA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | DANUTA FIGURSKA-CIURA | |
Prowadzący grup: | DANUTA FIGURSKA-CIURA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-03 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 12 godzin, 1 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | DANUTA FIGURSKA-CIURA | |
Prowadzący grup: | DANUTA FIGURSKA-CIURA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ROBERT GAJDA | |
Prowadzący grup: | ROBERT GAJDA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ROBERT GAJDA | |
Prowadzący grup: | ROBERT GAJDA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ROBERT GAJDA | |
Prowadzący grup: | ROBERT GAJDA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.