Podstawowe problemy przemysłu fermentacyjnego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | NTŻ-SI>PPPFer |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawowe problemy przemysłu fermentacyjnego |
Jednostka: | KATEDRA TECHNOLOGII FERMENTACJI I ZBÓŻ |
Grupy: |
Przedmioty 7 sem. - technologia żywności i żywienie człowieka, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | siódmy |
Wymagania wstępne: | biochemia, mikrobiologia, inżynieria przemysłu spożywczego |
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu omawiane są zagadnienia związane z technologią produkcji etanolu, drożdży piekarskich i paszowych, piwa. |
Pełny opis: |
Wprowadzenie w problematykę klasycznej biotechnologii przemysłowej. Charakterystyka surowców stosowanych w gorzelnictwie (m. in. cukrowe, skrobiowe). Gorzelnictwo przemysłowe i rolnicze. Produkcja drożdży piekarskich i paszowych. Zasady otrzymywania słodu jęczmiennego i brzeczki. Sposoby fermentacji i dojrzewania piwa. Tworzenie produktów ubocznych podczas fermentacji brzeczki i ich wpływ na cechy organoleptyczne piwa. Podstawowe procesy w technologii wybranych napojów alkoholowych (brandy, whisky, gin, tequila, rum). |
Literatura: |
1.Biotechnologia żywności. Procesy fermentacji i biosyntezy, Leśniak W., Wyd. AE, Wrocław 2002; 2. Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne, Chmiel A., PWN, Warszawa 1998; 3. Technologia piwa i słodu, Kunze W., Piwochmiel Sp. z o.o., Warszawa 1999; 4. Gorzelnictwo i drożdżownictwo, Jarosz K., Jarociński J., WSiP, W-wa, 1994, 5. Browarnictwo, Pazera T., Rzemieniuk T., WSiP, W-wa, 1998 Food Science Source, Web of Science, Journal Citation Reports, Medline, Scopus Food Science Source, Web of Science, Journal Citation Reports, Medline, Scopus |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student: W zakresie wiedzy Techniki, metody i narzędzia, operacje jednostkowe oraz technologie stosowane w przemyśle fermentacyjnym/ ocena odpowiedzi ustnych i pisemnych ocena prawidłowości analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/ NT_P6S_WG07 W stopniu zaawansowanym zagadnienia z zakresu właściwości surowców i produktów przemysłu fermentacyjnego, tj. etanolu, piwa, drożdży piekarskich i paszowych, oraz wybranych napojów alkoholowych/ ocena odpowiedzi ustnych i pisemnych ocena prawidłowości analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/ NT_P6S_WG03 Podstawy procesów fermentacyjnych, opisuje przykładowe procesy fermentacyjne z wykorzystaniem drożdży i procesy utylizacji odpadów w przemyśle fermentacyjnym/ ocena odpowiedzi ustnych i pisemnych ocena prawidłowości analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/ NT_P6S_WG09 W zakresie umiejętności: Dobrać i zastosować odpowiednie metody, techniki, technologie i materiały w przemyśle fermentacyjnym/ obserwacja pracy na ćwiczeniach/ NT_P6S_UW01 Zinterpretować zjawiska fizykochemiczne i biologiczne zachodzące podczas przetwarzania surowców w przemyśle fermentacyjnym/ sprawdziany, ocena poprawności analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin /NT_P6S_UW03 Dobierać maszyny, urządzenia i operacje jednostkowe w przemyśle fermentacyjnym/ sprawdziany, ocena poprawności analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, egzamin/ NT_P6S_UW07 W zakresie kompetencji społecznych: Krytycznej oceny swojej wiedzy i umiejętności, ma świadomość postępu i zmian następujących w przemyśle fermentacyjnym /obserwacja pracy indywidualnej i zespołowej na ćwiczeniach, ocena wypowiedzi ustnych/ NT_P6S_KK01 Wykazywania aktywnej postawy i wykorzystania wiedzy w rozwiązywaniu problemów występujących w przemyśle fermentacyjnym / analiza prac pisemnych/ NT_P6S_KO02 |
Metody i kryteria oceniania: |
średnia arytmetyczna z zaliczenia ćwiczeń i egzaminu |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2016-10-01 - 2017-02-14 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 24 godzin
Wykład, 24 godzin
|
|
Koordynatorzy: | EWELINA DZIUBA | |
Prowadzący grup: | JOANNA CHMIELEWSKA, SŁAWOMIR CZABAJ, EWELINA DZIUBA, BARBARA FOSZCZYŃSKA, JOANNA KAWA-RYGIELSKA, WITOLD PIETRZAK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 24 godzin
Wykład, 24 godzin, 3 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | JOANNA KAWA-RYGIELSKA | |
Prowadzący grup: | JOANNA CHMIELEWSKA, SŁAWOMIR CZABAJ, BARBARA FOSZCZYŃSKA, JOANNA KAWA-RYGIELSKA, WITOLD PIETRZAK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 24 godzin
Wykład, 24 godzin
|
|
Koordynatorzy: | JOANNA KAWA-RYGIELSKA | |
Prowadzący grup: | JOANNA CHMIELEWSKA, BARBARA FOSZCZYŃSKA, JOANNA KAWA-RYGIELSKA, WITOLD PIETRZAK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-03 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 24 godzin
Wykład, 24 godzin
|
|
Koordynatorzy: | JOANNA KAWA-RYGIELSKA | |
Prowadzący grup: | JOANNA CHMIELEWSKA, BARBARA FOSZCZYŃSKA, JOANNA KAWA-RYGIELSKA, JUSTYNA PASZKOT | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 24 godzin
Wykład, 24 godzin
|
|
Koordynatorzy: | JOANNA KAWA-RYGIELSKA | |
Prowadzący grup: | KINGA ADAMENKO, JOANNA CHMIELEWSKA, ADAM GŁOWACKI, JOANNA KAWA-RYGIELSKA, JUSTYNA PASZKOT, WITOLD PIETRZAK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.