Higiena i toksykologia żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | NTŻ-SI>HiTŻ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Higiena i toksykologia żywności |
Jednostka: | KATEDRA ŻYWIENIA CZŁOWIEKA |
Grupy: |
Przedmioty 5 sem. - technologia żywności i żywienie człowieka, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
4.00
LUB
3.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | piąty |
Wymagania wstępne: | chemia żywności, biochemia, ogólna technologia żywności, mikrobiologia |
Skrócony opis: |
Podstawowe wiadomości z toksykologii i higieny żywności. Chemiczne, biologiczne i fizyczne zanieczyszczenia żywności. Aspekty toksykologiczne dodatków do żywności. |
Pełny opis: |
Podstawowe wiadomości z toksykologii i higieny żywności oraz ocena ryzyka w odniesieniu do: naturalnych substancji toksycznych, substancji toksycznych powstających podczas przetwarzania i przechowywania żywności, chemicznych, biologicznych i fizycznych zanieczyszczeń żywności oraz substancji dodatkowych. |
Literatura: |
Seńczuk W.: Toksykologia. PZWL, 2002; Seńczuk W.: Toksykologia współczesna, PWN, 2012; Gertig H.: Żywność a zdrowie i prawo. PZWL, 2004; Orzeł D., Biernat J. (red.): Wybrane zagadnienia z toksykologii żywności. Wyd. UPW, 2012. Czasopismo - Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, Roczniki PZH |
Efekty uczenia się: |
zakresie wiedzy Student zna podstawowe substancje toksyczne występujących w produktach spożywczych, przenikające do żywności z zanieczyszczonego środowiska oraz powstające podczas przetwarzania i przechowywania żywności/ ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, sprawdziany, pisemne zaliczenie wykładu/ NT_P6S_WG02, NT_P6S_WG10 zna skutki toksycznego działania zanieczyszczeń występujących w żywności na organizm człowieka/ ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, sprawdziany, pisemne zaliczenie wykładu/ NT_P6S_WG10 zna podstawowe zasady higieny obowiązujące w przetwórstwie i przechowywaniu żywności/ ocena poprawności przeprowadzonych analiz, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń, sprawdziany, pisemne zaliczenie wykładu/ NT_P6S_WG10 W zakresie umiejętności: Student identyfikuje i ocenia jakość produktów żywnościowych, a także ich wpływ na zdrowie ludzi, zwierząt i środowisko naturalne/ obserwacja pracy na ćwiczeniach, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń/ NT_P6S_UW03, NT_P6S_UW02, NT_P6S_UW05 szacuje pobranie wybranych związków toksycznych z całodziennymi racjami pokarmowymi/ obserwacja pracy na ćwiczeniach, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń/ NT_P6S_UW03, NT_P6S_UW02, NT_P6S_UW05 stosuje podstawowe metody oznaczania wybranych grup zanieczyszczeń w środkach spożywczych/ obserwacja pracy na ćwiczeniach, ocena sprawozdań z wykonania ćwiczeń/ NT_P6S_UW03, NT_P6S_UW02, NT_P6S_UW05 W zakresie kompetencji społecznych: ma świadomość istoty zapewniania odpowiedniej jakości zdrowotnej środków spożywczych na różnych etapach łańcucha żywnościowego/ Obserwacja pracy na ćwiczeniach/ NT_P6S_KO02 ma świadomość ważności przestrzegania zasad higieny w przetwarzaniu, przechowywaniu i dystrybucji żywności/ Obserwacja pracy na ćwiczeniach/ NT_P6S_KO04 |
Metody i kryteria oceniania: |
średnia arytmetyczna z zaliczenia ćwiczeń i egzaminu |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2016-10-01 - 2017-02-14 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin, 4 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | DAGMARA ORZEŁ | |
Prowadzący grup: | KAROLINA ŁOŹNA, DAGMARA ORZEŁ, KAROLINA RAK, JOANNA WYKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-01-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin, 4 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | DAGMARA ORZEŁ | |
Prowadzący grup: | MACIEJ BIENKIEWICZ, DOMINIKA MAZURKIEWICZ, DAGMARA ORZEŁ, JOANNA WYKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-01-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | MONIKA BRONKOWSKA | |
Prowadzący grup: | MONIKA BRONKOWSKA, DANUTA FIGURSKA-CIURA, MONIKA MAĆKÓW, JOANNA WYKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-03 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | DOROTA MASŁOWIEC | |
Prowadzący grup: | MICHAELA GODYLA-JABŁOŃSKI, DOROTA MASŁOWIEC, EWA RACZKOWSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-01-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | DOROTA MASŁOWIEC | |
Prowadzący grup: | JAGODA AMBROZIK-HABA, MICHAELA GODYLA-JABŁOŃSKI, DOROTA MASŁOWIEC, JOANNA WYKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-28 |
Przejdź do planu
PN WT ĆWL
ĆWL
ĆWL
ŚR ĆWL
ĆWL
ĆWL
CZ PT WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ELŻBIETA RYTEL | |
Prowadzący grup: | ANNA PĘKSA, ELŻBIETA RYTEL, AGNIESZKA TAJNER-CZOPEK, Agnieszka Tkaczyńska, EWA TOMASZEWSKA-CIOSK, JOANNA WYKA, EWA ZDYBEL | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.