Gospodarka wodno-ściekowa i energetyczna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | NTŻ-SI>GosWSE |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Gospodarka wodno-ściekowa i energetyczna |
Jednostka: | KATEDRA TECHNOLOGII OWOCÓW, WARZYW I NUTRACEUTYKÓW ROŚLINNYCH |
Grupy: |
Przedmioty 6 sem. - technologia żywności i żywienie człowieka, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | szósty |
Wymagania wstępne: | biologia, chemia ogólna, mikrobiologia |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z charakterystyką gospodarki wodno-ściekowej i energetycznej w zakładach przemysłu spożywczego, dobowym bilansem zapotrzebowania na wodę i ilość odprowadzanych ścieków oraz bilansem energetycznym. Celem laboratoriów jest umożliwienie studentom zapoznania się z podstawowymi oznaczeniami parametrów wody i ścieków. Celem ćwiczeń projektowych jest umożliwienie studentom zapoznania się z procesem projektowania gospodarki wodno-ściekowej i energetycznej w zakładzie. |
Pełny opis: |
Charakterystyka wód powierzchniowych i podziemnych. Klasy czystości wód. Wody ujmowane na cele spożywcze. Wymagania stawiane wodzie przeznaczonej do picia i wykorzystywanej w przemyśle spożywczym. Specyficzne wymagania stawiane wodzie w różnych gałęziach przemysłu spożywczego. Ujęcia wód powierzchniowych i podziemnych. Ogólna charakterystyka procesów stosowanych w technologii uzdatniania wody. Urządzenia stosowane do uzdatniania wód, ciągi technologiczne uzdatniania wód w przemyśle spożywczym. Obiegi wodne w zakładach przemysłowych. Systemy dystrybucji wody w zakładach przemysłowych, urządzenia zabezpieczające i kontrolujące. Układy kanalizacyjne. Charakterystyka ścieków z wybranych zakładów. Fizyczne i chemiczne metody oczyszczanie ścieków. Metody biologiczne oczyszczania ścieków. Charakterystyka gospodarki energetycznej w zakładach przemysłu spożywczego. Czynniki wpływające na racjonalną gospodarkę energetyczną w zakładach przemysłu spożywczego. |
Literatura: |
Nawrocki J., Biłozar S., Uzdatnianie wody. Procesy chemiczne i biologiczne, PWN 2000 Łomotowski J., Szpindor A., Nowoczesne systemy oczyszczania ścieków, Arkady 1999 Nawirska A., Szymański L., Gospodarka wodno-ściekowa w zakładach przemysłu spożywczego, Wydawnictwo AR 2002 Wojdalski J., Domagała A., Kaleta A., Janus P., Energia i jej użytkowanie w przemyśle rolno-spożywczym, Wyd. SGGW Warszawa 1998 Czasopisma branżowe: Kierunek Spożywczy, Przemysł Spożywczy |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student: W zakresie wiedzy Absolwent zna w stopniu zaawansowanym podstawowe procesy stosowane w technologii wody, ścieków i w energetyce, zna i rozumie zagrożenia wynikające z powstawania ścieków w przemyśle spożywczym na środowisko przyrodnicze/ Kolokwium /NT_P6S_WG02 W zakresie umiejętności: Absolwent potrafi przeprowadzić bilans wodno-ściekowy i energetyczny, obliczyć zapotrzebowanie na wodę bytowo-gospodarczą, technologiczną oraz energię elektryczną w zakładzie branży spożywczej; potrafi zaprojektować system zaopatrzenia w wodę i odprowadzenia ścieków; potrafi ocenić czynniki wpływające na gospodarkę wodno-ściekowa i energetyczną w zakładzie; zna sposoby oczyszczania ścieków metodami fizykochemicznymi i biologicznym i określa wpływ przemysłu spożywczego na środowisko/Kolokwium, projekt/ NT_P6S_UW09 W zakresie kompetencji społecznych: Absolwent jest gotów do wspólnego działania w zespole; wykazuje zrozumienie złożoności zjawisk i procesów charakteryzujących gospodarkę wodno-ściekowa i energetyczną/ Obserwacja w trakcie zajęć/ NT_P6S_KO03 |
Metody i kryteria oceniania: |
Średnia arytmetyczna z zaliczenia ćwiczeń i egzaminu |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2016-10-01 - 2017-02-14 |
![]() |
Typ zajęć: | (brak danych) | |
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2017-02-20 - 2017-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | AGNIESZKA NAWIRSKA-OLSZAŃSKA | |
Prowadzący grup: | SABINA LACHOWICZ-WIŚNIEWSKA, AGNIESZKA NAWIRSKA-OLSZAŃSKA, PAULINA NOWICKA, JUSTYNA SAMOTICHA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2018-02-19 - 2018-06-14 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 15 godzin, 2 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | AGNIESZKA NAWIRSKA-OLSZAŃSKA | |
Prowadzący grup: | JOANNA KOLNIAK-OSTEK, ALICJA KUCHARSKA, ANNA MICHALSKA-CIECHANOWSKA, AGNIESZKA NAWIRSKA-OLSZAŃSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2019-02-20 - 2019-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | AGNIESZKA NAWIRSKA-OLSZAŃSKA | |
Prowadzący grup: | ALICJA KUCHARSKA, ANNA MICHALSKA-CIECHANOWSKA, AGNIESZKA NAWIRSKA-OLSZAŃSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-03-01 - 2020-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | AGNIESZKA NAWIRSKA-OLSZAŃSKA | |
Prowadzący grup: | ALICJA KUCHARSKA, ANNA MICHALSKA-CIECHANOWSKA, AGNIESZKA NAWIRSKA-OLSZAŃSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-03-01 - 2021-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | AGNIESZKA NAWIRSKA-OLSZAŃSKA | |
Prowadzący grup: | JOANNA KOLNIAK-OSTEK, ALICJA KUCHARSKA, AGNIESZKA NAWIRSKA-OLSZAŃSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-03-01 - 2022-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | AGNIESZKA NAWIRSKA-OLSZAŃSKA | |
Prowadzący grup: | ALICJA KUCHARSKA, AGNIESZKA NAWIRSKA-OLSZAŃSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: | (brak danych) | |
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: | (brak danych) | |
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.