Ekologia i ochrona środowiska
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | NTŻ-SI>EkoiOS |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ekologia i ochrona środowiska |
Jednostka: | KATEDRA TECHNOLOGII OWOCÓW, WARZYW I NUTRACEUTYKÓW ROŚLINNYCH |
Grupy: |
Przedmioty 7 sem. - technologia żywności i żywienie człowieka, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | siódmy |
Wymagania wstępne: | Biologia, chemia ogólna, mikrobiologia |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawami ekologii i ochrony środowiska. Student poznaje środowisko życia człowieka, dostępne zasoby naturalne, podstawy ochrony atmosfery, wody i gleby oraz podstawy zagospodarowania odpadów, wpływ zanieczyszczenia wód i gleby na jakość żywności. Poznaje metody zapobiegania skażeniom promieniotwórczym żywności oraz wpływ funkcjonowania przemysłu spożywczego na stan środowiska i sposoby zapobiegania negatywnego oddziaływania na to środowisko. |
Pełny opis: |
Ekologia jako nauka przyrodnicza, podstawowe definicje i pojęcia w ekologii. Ekologiczna organizacja populacji. Środowisko życia człowieka, wzajemne oddziaływanie i powiązania. Ekologia a problemy ochrony środowiska. Źródła zanieczyszczeń atmosfery, wód i ich ochrona. Źródła zanieczyszczeń gleb, jej degradacja, dewastacji oraz metody ochrony, degradacja lasów i ich ochrona. Wpływ substancji szkodliwych na zdrowie i życie człowieka, roślin i zwierząt. Odpady, ich recykling i utylizacja, nowoczesne technologie składowania i przerobu odpadów. Wykorzystanie nowoczesnych technologii bezodpadowych w przemyśle spożywczym. |
Literatura: |
1.Nawirska A. Ekologia z elementami ochrony środowiska, Wyd. WSH Wrocław 2006. 2.Kluczek J., P., Wybrane zagadnienia z ochrony środowiska Wyd. ATR Bydgoszcz 1999; 3.Rosik-Dulewska Podstawa gospodarki odpadami, PWN, Warszawa, 2008.; 4.Korcz A. Zagrożenie środowiska naturalnego w Polsce, Płońsk, 2004.; 1.Pyłka-Gutowska E.: Ekologia z ochroną środowiska .Wyd. Oświata, 2001.; 2.Ekonatura - czasopismo |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student: W zakresie wiedzy W zaawansowanym stopniu rozumie znaczenie środowiska przyrodniczego w kształtowaniu jakości surowców dla przemysłu spożywczego oraz zna i rozumie zagrożenia wynikające z funkcjonowania zakładów przemysłu spożywczego, rozumie konieczność ochrony środowiska naturalnego. Potrafi ocenić wpływ złej gospodarki przemysłu żywnościowego na środowisko/ Kolokwium/ NT_P6S_WG02 W zakresie umiejętności: wyszukiwać, oceniać, opracować i zaprezentować materiały dotyczące źródeł zanieczyszczenia środowiska i ich wpływu na zdrowie człowieka , stan środowiska oraz bezpieczeństwo żywności zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi i innymi normami/ Ocena wykonanej prezentacji i aktywność na zajęciach/ NT_P6S_UW05 W zakresie kompetencji społecznych: Wykazuje zrozumienie potrzeby znajomości podstaw ekologii i ochrony środowiska, ma świadomość o ogromnej odpowiedzialności człowieka za ochronę przyrody. Jest chętny do dbałości o jej przyszłość i ma świadomość, że od tego zależy przyszłość następnych pokoleń /Obserwacja w trakcie zajęć/ NT_P6S_KO03 |
Metody i kryteria oceniania: |
10% z zaliczenia ćwiczeń i 90% egzaminu |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2016-10-01 - 2017-02-14 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 12 godzin
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | AGNIESZKA NAWIRSKA-OLSZAŃSKA | |
Prowadzący grup: | AGNIESZKA NAWIRSKA-OLSZAŃSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 12 godzin
Wykład, 12 godzin, 2 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | AGNIESZKA NAWIRSKA-OLSZAŃSKA | |
Prowadzący grup: | ANNA MICHALSKA-CIECHANOWSKA, AGNIESZKA NAWIRSKA-OLSZAŃSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 12 godzin
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | AGNIESZKA NAWIRSKA-OLSZAŃSKA | |
Prowadzący grup: | AGNIESZKA NAWIRSKA-OLSZAŃSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-03 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 12 godzin
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | AGNIESZKA NAWIRSKA-OLSZAŃSKA | |
Prowadzący grup: | AGNIESZKA NAWIRSKA-OLSZAŃSKA, MARTA WASZKIEWICZ | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 12 godzin
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | AGNIESZKA NAWIRSKA-OLSZAŃSKA | |
Prowadzący grup: | AGNIESZKA NAWIRSKA-OLSZAŃSKA, ALEKSANDRA SMOROWSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 12 godzin
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | AGNIESZKA NAWIRSKA-OLSZAŃSKA | |
Prowadzący grup: | AGNIESZKA NAWIRSKA-OLSZAŃSKA, ALEKSANDRA SMOROWSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 12 godzin
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | AGNIESZKA NAWIRSKA-OLSZAŃSKA | |
Prowadzący grup: | AGNIESZKA NAWIRSKA-OLSZAŃSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.