Biotechnologia żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | NTŻ-SI>BiotŻyw |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Biotechnologia żywności |
Jednostka: | KATEDRA BIOTECHNOLOGII I MIKROBIOLOGII ŻYWNOŚCI |
Grupy: |
Przedmioty 7 sem. - technologia żywności i żywienie człowieka, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | siódmy |
Wymagania wstępne: | biologia, chemia, biochemia, mikrobiologia ogólna |
Skrócony opis: |
Program wykładów obejmuje podstawowe zagadnienia związane z wykorzystania drobnoustrojów przemysłowych, w tym wykorzystywanych w produkcji fermentowanej żywności. W treści wykładów zawarte są informacje dotyczące pozyskiwania, doskonalenia, przechowywania szczepów, opis biotechnologii wybranych dodatków konsumpcyjnych oraz opis sposobów prowadzenia procesów fermentacyjnych i funkcji drobnoustrojów w fermentowanej żywności. |
Pełny opis: |
Drobnoustroje przemysłowe: pozyskiwanie, doskonalenie i przechowalnictwo szczepów. Bioreaktory, techniki hodowlane i operacje jednostkowe w biotechnologiach przemysłowych. Zarys wybranych procesów biosyntezy dodatków konsumpcyjnych (aminokwasy, kwasy organiczne, polisacharydy, barwniki) i procesów enzymatycznej modyfikacji składników żywności. Mikrobiologiczne i technologiczne aspekty produkcji fermentowanej żywności. Biotechnologiczne zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego. |
Literatura: |
Wojtatowicz M., Stempniewicz R., Żarowska B., Rymowicz W., Robak M.: Mikrobiologia ogólna. Wyd. UP we Wrocławiu, 2008; Mikrobiologia żywności – teoria I ćwiczenia, Red. Wojtatowicz M., Stempniewicz R., Żarowska B., Wyd. UP, Wrocław, 2009; Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne, Chmiel A., PWN 1998; Biotechnologia żywności, Red. Bednarski W., Reps A., WNT, Warszawa 2001; Podstawy biotechnologii, Red. Ratledge C., Kristiansen B., PWN, Warszawa 2011. |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student: W zakresie wiedzy podstawy procesów biotechnologicznych, potrafi opisać typowe technologie prowadzące do otrzymania różnych bioproduktów; potrafi wskazać biotechnologiczne metody utylizacji produktów odpadowych /Odpowiedź ustna Kolokwium, Egzamin/ NT_P6S_WG09 W zakresie umiejętności: obsługiwać podstawową aparaturę stanowiącą wyposażenie laboratorium biotechnologicznego/ Odpowiedź ustna, Kolokwium, Obserwacja pracy na ćwiczeniach, Ocena dokładności wykonania analiz/ NT_P6S_UW02 potrafi ocenić produkt żywnościowy pod względem sensorycznym, fizykochemicznym, mikrobiologicznym i toksykologicznym/ Odpowiedź ustna, Kolokwium, Obserwacja pracy na ćwiczeniach, Ocena dokładności wykonania analiz/ NT_P6S_UW02 potrafi opracować wyniki analiz; przygotować i zreferować raport/ Odpowiedź ustna, Kolokwium, Obserwacja pracy na ćwiczeniach, Ocena dokładności wykonania analiz/ NT_P6S_UK12 W zakresie kompetencji społecznych: krytycznej oceny swojej wiedzy i umiejętności, ma świadomość postępu oraz zmian zachodzących w dyscyplinie technologia żywności i żywienie człowieka/ Obserwacja pracy na ćwiczeniach/ NT_P6S_KK01 |
Metody i kryteria oceniania: |
ocena z wykładu 100 % |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2016-10-01 - 2017-02-14 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 24 godzin
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANITA RYWIŃSKA | |
Prowadzący grup: | JOANNA CHMIELEWSKA, BARBARA FOSZCZYŃSKA, WITOLD PIETRZAK, MAŁGORZATA ROBAK, WALDEMAR RYMOWICZ, ANITA RYWIŃSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 24 godzin
Wykład, 12 godzin, 2 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | ANITA RYWIŃSKA | |
Prowadzący grup: | JOANNA CHMIELEWSKA, BARBARA FOSZCZYŃSKA, WITOLD PIETRZAK, MAŁGORZATA ROBAK, WALDEMAR RYMOWICZ, ANITA RYWIŃSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 24 godzin
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANITA RYWIŃSKA | |
Prowadzący grup: | JOANNA CHMIELEWSKA, BARBARA FOSZCZYŃSKA, WITOLD PIETRZAK, MAŁGORZATA ROBAK, WALDEMAR RYMOWICZ, ANITA RYWIŃSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-03 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 24 godzin
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANITA RYWIŃSKA | |
Prowadzący grup: | JOANNA CHMIELEWSKA, BARBARA FOSZCZYŃSKA, JUSTYNA PASZKOT, MAŁGORZATA ROBAK, WALDEMAR RYMOWICZ, ANITA RYWIŃSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 24 godzin
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANITA RYWIŃSKA | |
Prowadzący grup: | KINGA ADAMENKO, ADAM GŁOWACKI, ANNA KANCELISTA, JUSTYNA PASZKOT, WALDEMAR RYMOWICZ, ANITA RYWIŃSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 24 godzin
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | LUDWIKA TOMASZEWSKA-HETMAN | |
Prowadzący grup: | KINGA ADAMENKO, ADAM GŁOWACKI, ANNA KANCELISTA, JUSTYNA PASZKOT, WALDEMAR RYMOWICZ, LUDWIKA TOMASZEWSKA-HETMAN | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 24 godzin
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | JOANNA KAWA-RYGIELSKA, LUDWIKA TOMASZEWSKA-HETMAN | |
Prowadzący grup: | KINGA ADAMENKO, ADAM GŁOWACKI, ANNA KANCELISTA, JUSTYNA PASZKOT, WALDEMAR RYMOWICZ, LUDWIKA TOMASZEWSKA-HETMAN | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.