Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Laboratorium specjalizacyjne II

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: NBT/BŻ-SM>LabSpec2
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Laboratorium specjalizacyjne II
Jednostka: DZIEKAN WYDZIAŁU BIOTECHNOLOGII I NAUK O ŻYWNOŚCI
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 4.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Kierunek:

Biotechnologia

Poziom studiów:

II stopnia

Profil:

ogólnoakademicki

Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowy

Semestr studiów:

drugi

Wymagania wstępne:

chemia organiczna, biochemia, mikrobiologia ogólna i żywności, podstawy biotransformacji, enzymologia, biologia molekularna, inżynieria genetyczna

Skrócony opis:

Przedmiot obejmuje badania związane z realizacja pracy magisterskiej, jest dostosowany indywidualnie dla każdego studenta.

Pełny opis:

Treści kształcenia z zakresu szeroko rozumianej biotechnologii, ze szczególnym uwzględnieniem tematu pracy magisterskiej.

Literatura:

Specjalistyczne pozycje literaturowe, z uwzględnieniem publikacji naukowych z zakresu realizowanej pracy dyplomowej.

Efekty uczenia się:

Po ukończeniu przedmiotu student

W zakresie wiedzy:

1. posiada zaawansowaną wiedzę z zakresu chemicznych, mikrobiologicznych i instrumentalnych metod analitycznych stosowanych w biotechnologii oraz różnych technik hodowlanych.

W zakresie umiejętności:

1. potrafi zaplanować i przeprowadzić doświadczenia z zakresu biotechnologii i opracować uzyskane wyniki,

2. potrafi zastosować nowoczesne techniki analityczne do określenia efektywności prowadzonego procesu.

W zakresie kompetencji społecznych:

1. ma świadomość konieczności szeregowania zadań badawczych i określania ich ważności,

2. rozumie konieczność etycznego podejścia do prowadzonych prac badawczych,

3. jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych.

Metody i kryteria oceniania:

ocena pracy w laboratorium

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/17" (zakończony)

Okres: 2016-10-01 - 2017-02-14
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 90 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Ewa Huszcza, Małgorzata Robak, Danuta Witkowska
Prowadzący grup: Filip Boratyński, Anna Chojnacka, Adam Dobrowolski, Anna Gliszczyńska, Witold Gładkowski, Aleksandra Grudniewska, Ewa Huszcza, Piotr Juszczyk, Anna Kancelista, Marta Kuźmińska-Bajor, Wojciech Łaba, Aleksandra Mirończuk, Anna Panek, Michał Piegza, Małgorzata Robak, Waldemar Rymowicz, Anita Rywińska, Aneta Skaradzińska, Alina Świzdor, Magdalena Wróbel-Kwiatkowska, Barbara Żarowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-9 (2025-04-18)