Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Technologia przetwórstwa węglowodanów

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: NBT/BŻ-SI>TWęg
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Technologia przetwórstwa węglowodanów
Jednostka: KATEDRA TECHNOLOGII ROLNEJ I PRZECHOWALNICTWA
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 6.00 LUB 5.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Kierunek:

Biotechnologia

Poziom studiów:

I stopnia

Profil:

ogólnoakademicki

Rodzaj przedmiotu:

fakultatywny

Semestr studiów:

piąty

Wymagania wstępne:

mikrobiologia żywności, analiza żywności, operacje jednostkowe w przemysłach biotechnologicznych

Skrócony opis:

Zajęcia z Technologii przetwórstwa węglowodanów obejmują szereg podstawowych zagadnień związanych z przetwórstwem owoców i warzyw, wśród których wymienić należy technologię produktów smarownych (dżemów, konfitur, powideł), win owocowych czy soków. Ponadto student w trakcie kursu nabędzie wiedzę i umiejętności z zakresu produkcji produktów przeznaczonych dla dzieci, o minimalnych stopniu przetworzenia oraz pozna ideę stosowania biologicznych i biochemicznych procesów w przetwórstwie surowców roślinnych.

Pełny opis:

Potencjał prozdrowotny owoców i warzyw. Żywność o minimalnym stopniu przetworzenia – korzyści i zagrożenia. Wymagania surowcowe dla produktów typu ‘baby food’ oraz technologie otrzymywania produktów owocowych i warzywnych przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci. Procesy biologiczne i biochemiczne jako czynnik kształtujący wartość prozdrowotną i właściwości sensoryczne produktów z owoców i warzyw (zmniejszenie kwasowości soków za pomocą fermetacji jabłkowo-mlekowej, octy owocowe jako produkt fermentacji octowej). Dżemy, konfitury, powidła i marmolady – różnice w technologii produkcji słodkich produktów na bazie owoców. Wymagania technologiczne dla surowców do przetwórstwa. Charakterystyka i przydatność surowca do produkcji konserw, soków i innych przetworów z owoców i warzyw. Przebieg procesu technologicznego produkcji konserw i przetworów owocowych i warzywnych. Metody i urządzenia do utrwalania konserw i przetworów z owoców i warzyw.

Literatura:

Obowiązkowa:

1.Czapski J., Limanówka-Jacygrad D.: Nietermiczne metody przedłużania trwałości żywności o małym stopniu przetworzenia. Przem.Spoż., 1996, 3, 27 – 30.

2.Kowalska H.: Żywność minimalnie przetworzona-owoce i warzywa. Przem.Spoż., 2006, 6, 24 – 31.

3.Oszmiański J. 2009. Magiczna moc owoców – fitoskładniki. Magiczna moc owoców. Broszura edukacyjna sponsorowana przez Cappy:14 – 22 [1].

4.Szajewska i in., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne/Pediatria, 2014, 11, 321-338.

5. Oszmiański J. 2002. Technologia i analiza produktów z owoców i warzyw. Wybrane zagadnienia. AR, Wrocław.

Uzupełniająca:

1. Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes, 2016, Advances in Fruit Processing Technologies, Contemporary Food Engineering, ISBN 9781138199453.

Efekty uczenia się:

Po ukończeniu przedmiotu student

W zakresie wiedzy:

zna w stopniu zaawansowanym chemiczne, biologiczne i instrumentalne metody stosowane w analizie żywności pochodzenia roślinnego/ odpowiedź ustna, kartkówki, kolokwium, egzamin/ NB_P6S_WG04;

zna w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu jakości surowców roślinnych i technologii ich przetwarzania oraz zagrożeń mikrobiologicznych w produkcji żywności/ odpowiedź ustna, kartkówki, kolokwium, egzamin/ NB_P6S_WG09;

W zakresie umiejętności:

potrafi wykonać zaawansowane analizy z wykorzystaniem metod oraz technik chemicznych, biologicznych i fizycznych w zakresie technologii żywności posługując się odpowiednią aparaturą/ obserwacja pracy na ćwiczeniach, ocena wykonanych zadań laboratoryjnych, ocena raportów z ćwiczeń/ NB_P6S_UW03;

potrafi identyfikować i właściwie oceniać jakość produktów żywnościowych, a także ich wpływ na zdrowie ludzi, zwierząt i środowisko naturalne/ obserwacja pracy na ćwiczeniach, ocena wykonanych zadań laboratoryjnych, ocena raportów z ćwiczeń/ NB_P6S_UW05;

potrafi porozumiewać się ze specjalistami z dziedziny technologia żywności stosując specjalistyczną terminologię/ obserwacja pracy na ćwiczeniach, ocena wykonanych zadań laboratoryjnych, ocena raportów z ćwiczeń/ NB_P6S_UK09;

potrafi sprawnie i elastycznie współdziałać i pracować w grupie przyjmując w niej różne role, będąc odpowiedzialnym za bezpieczeństwo pracy własnej i innych/ obserwacja pracy na ćwiczeniach, ocena wykonanych zadań laboratoryjnych, ocena raportów z ćwiczeń/ NB_P6S_UO12;

W zakresie kompetencji społecznych:

jest zdolny do krytycznej oceny własnej wiedzy z zakresu przetwarzania surowców roślinnych i technologii żywności oraz wykorzystywanie wiedzy z zakresu nauk o żywności w rozwiązywaniu problemów zawodowych/ obserwacja pracy w grupie, obserwacja pracy na ćwiczeniach/ NB_P6S_KK01, NB_P6S_KK02;

jest zdolny do działania w sposób przedsiębiorczy, przestrzegania zasad etyki zawodowej, podejmowania odpowiedzialności za wysoką jakość i bezpieczeństwa produktów/ obserwacja pracy w grupie, obserwacja pracy na ćwiczeniach/ NB_P6S_KK04, NB_P6S_KK05, NB_P6S_KR06.

Metody i kryteria oceniania:

ocena z ćwiczeń 50%, ocena z wykładu 50%

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/17" (zakończony)

Okres: 2016-10-01 - 2017-02-14
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 45 godzin więcej informacji
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: AGNIESZKA KITA
Prowadzący grup: HANNA BORUCZKOWSKA, ANNA CZUBASZEK, WIOLETTA DROŻDŻ, ZYGMUNT GIL, ARTUR GRYSZKIN, AGNIESZKA KITA, PAULINA NOWICKA, ANNA PĘKSA, ELŻBIETA RYTEL, ANETA WOJDYŁO, TOMASZ ZIĘBA
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/18" (zakończony)

Okres: 2017-10-01 - 2018-01-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: AGNIESZKA KITA
Prowadzący grup: HANNA BORUCZKOWSKA, ANNA CZUBASZEK, WIOLETTA DROŻDŻ, ZYGMUNT GIL, ANTONI GOLACHOWSKI, ARTUR GRYSZKIN, AGNIESZKA KITA, ANNA PĘKSA, ELŻBIETA RYTEL, RADOSŁAW SPYCHAJ
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)

Okres: 2018-10-01 - 2019-01-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: AGNIESZKA KITA
Prowadzący grup: HANNA BORUCZKOWSKA, WIOLETTA DROŻDŻ, ZYGMUNT GIL, ARTUR GRYSZKIN, AGNIESZKA KITA, ELŻBIETA RYTEL, RADOSŁAW SPYCHAJ, AGATA WOJCIECHOWICZ-BUDZISZ
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)

Okres: 2019-10-01 - 2020-02-03
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: AGNIESZKA KITA
Prowadzący grup: HANNA BORUCZKOWSKA, WIOLETTA DROŻDŻ, ZYGMUNT GIL, ARTUR GRYSZKIN, AGNIESZKA KITA, MARTA MEISEL, PAULINA NOWICKA, ANNA PĘKSA, ELŻBIETA RYTEL, RADOSŁAW SPYCHAJ, AGATA WOJCIECHOWICZ-BUDZISZ
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-01-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: AGNIESZKA KITA
Prowadzący grup: HANNA BORUCZKOWSKA, ANNA CZUBASZEK, WIOLETTA DROŻDŻ, ARTUR GRYSZKIN, MAŁGORZATA KAPELKO-ŻEBERSKA, AGNIESZKA KITA, ANNA PĘKSA, ELŻBIETA RYTEL
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: AGNIESZKA KITA
Prowadzący grup: HANNA BORUCZKOWSKA, ANNA CZUBASZEK, WIOLETTA DROŻDŻ, ARTUR GRYSZKIN, MAŁGORZATA KAPELKO-ŻEBERSKA, AGNIESZKA KITA, PAULINA NOWICKA, ANNA PĘKSA, ELŻBIETA RYTEL
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-3 (2024-06-10)