Technologia przetwórstwa węglowodanów
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | NBT/BŻ-SI>TWęg |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Technologia przetwórstwa węglowodanów |
Jednostka: | KATEDRA TECHNOLOGII ROLNEJ I PRZECHOWALNICTWA |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
6.00
LUB
5.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Biotechnologia |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywny |
Semestr studiów: | piąty |
Wymagania wstępne: | mikrobiologia żywności, analiza żywności, operacje jednostkowe w przemysłach biotechnologicznych |
Skrócony opis: |
Zajęcia z Technologii przetwórstwa węglowodanów obejmują szereg podstawowych zagadnień związanych z przetwórstwem owoców i warzyw, wśród których wymienić należy technologię produktów smarownych (dżemów, konfitur, powideł), win owocowych czy soków. Ponadto student w trakcie kursu nabędzie wiedzę i umiejętności z zakresu produkcji produktów przeznaczonych dla dzieci, o minimalnych stopniu przetworzenia oraz pozna ideę stosowania biologicznych i biochemicznych procesów w przetwórstwie surowców roślinnych. |
Pełny opis: |
Potencjał prozdrowotny owoców i warzyw. Żywność o minimalnym stopniu przetworzenia – korzyści i zagrożenia. Wymagania surowcowe dla produktów typu ‘baby food’ oraz technologie otrzymywania produktów owocowych i warzywnych przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci. Procesy biologiczne i biochemiczne jako czynnik kształtujący wartość prozdrowotną i właściwości sensoryczne produktów z owoców i warzyw (zmniejszenie kwasowości soków za pomocą fermetacji jabłkowo-mlekowej, octy owocowe jako produkt fermentacji octowej). Dżemy, konfitury, powidła i marmolady – różnice w technologii produkcji słodkich produktów na bazie owoców. Wymagania technologiczne dla surowców do przetwórstwa. Charakterystyka i przydatność surowca do produkcji konserw, soków i innych przetworów z owoców i warzyw. Przebieg procesu technologicznego produkcji konserw i przetworów owocowych i warzywnych. Metody i urządzenia do utrwalania konserw i przetworów z owoców i warzyw. |
Literatura: |
Obowiązkowa: 1.Czapski J., Limanówka-Jacygrad D.: Nietermiczne metody przedłużania trwałości żywności o małym stopniu przetworzenia. Przem.Spoż., 1996, 3, 27 – 30. 2.Kowalska H.: Żywność minimalnie przetworzona-owoce i warzywa. Przem.Spoż., 2006, 6, 24 – 31. 3.Oszmiański J. 2009. Magiczna moc owoców – fitoskładniki. Magiczna moc owoców. Broszura edukacyjna sponsorowana przez Cappy:14 – 22 [1]. 4.Szajewska i in., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne/Pediatria, 2014, 11, 321-338. 5. Oszmiański J. 2002. Technologia i analiza produktów z owoców i warzyw. Wybrane zagadnienia. AR, Wrocław. Uzupełniająca: 1. Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes, 2016, Advances in Fruit Processing Technologies, Contemporary Food Engineering, ISBN 9781138199453. |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student W zakresie wiedzy: zna w stopniu zaawansowanym chemiczne, biologiczne i instrumentalne metody stosowane w analizie żywności pochodzenia roślinnego/ odpowiedź ustna, kartkówki, kolokwium, egzamin/ NB_P6S_WG04; zna w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu jakości surowców roślinnych i technologii ich przetwarzania oraz zagrożeń mikrobiologicznych w produkcji żywności/ odpowiedź ustna, kartkówki, kolokwium, egzamin/ NB_P6S_WG09; W zakresie umiejętności: potrafi wykonać zaawansowane analizy z wykorzystaniem metod oraz technik chemicznych, biologicznych i fizycznych w zakresie technologii żywności posługując się odpowiednią aparaturą/ obserwacja pracy na ćwiczeniach, ocena wykonanych zadań laboratoryjnych, ocena raportów z ćwiczeń/ NB_P6S_UW03; potrafi identyfikować i właściwie oceniać jakość produktów żywnościowych, a także ich wpływ na zdrowie ludzi, zwierząt i środowisko naturalne/ obserwacja pracy na ćwiczeniach, ocena wykonanych zadań laboratoryjnych, ocena raportów z ćwiczeń/ NB_P6S_UW05; potrafi porozumiewać się ze specjalistami z dziedziny technologia żywności stosując specjalistyczną terminologię/ obserwacja pracy na ćwiczeniach, ocena wykonanych zadań laboratoryjnych, ocena raportów z ćwiczeń/ NB_P6S_UK09; potrafi sprawnie i elastycznie współdziałać i pracować w grupie przyjmując w niej różne role, będąc odpowiedzialnym za bezpieczeństwo pracy własnej i innych/ obserwacja pracy na ćwiczeniach, ocena wykonanych zadań laboratoryjnych, ocena raportów z ćwiczeń/ NB_P6S_UO12; W zakresie kompetencji społecznych: jest zdolny do krytycznej oceny własnej wiedzy z zakresu przetwarzania surowców roślinnych i technologii żywności oraz wykorzystywanie wiedzy z zakresu nauk o żywności w rozwiązywaniu problemów zawodowych/ obserwacja pracy w grupie, obserwacja pracy na ćwiczeniach/ NB_P6S_KK01, NB_P6S_KK02; jest zdolny do działania w sposób przedsiębiorczy, przestrzegania zasad etyki zawodowej, podejmowania odpowiedzialności za wysoką jakość i bezpieczeństwa produktów/ obserwacja pracy w grupie, obserwacja pracy na ćwiczeniach/ NB_P6S_KK04, NB_P6S_KK05, NB_P6S_KR06. |
Metody i kryteria oceniania: |
ocena z ćwiczeń 50%, ocena z wykładu 50% |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2016-10-01 - 2017-02-14 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 45 godzin
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | AGNIESZKA KITA | |
Prowadzący grup: | HANNA BORUCZKOWSKA, ANNA CZUBASZEK, WIOLETTA DROŻDŻ, ZYGMUNT GIL, ARTUR GRYSZKIN, AGNIESZKA KITA, PAULINA NOWICKA, ANNA PĘKSA, ELŻBIETA RYTEL, ANETA WOJDYŁO, TOMASZ ZIĘBA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-01-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | AGNIESZKA KITA | |
Prowadzący grup: | HANNA BORUCZKOWSKA, ANNA CZUBASZEK, WIOLETTA DROŻDŻ, ZYGMUNT GIL, ANTONI GOLACHOWSKI, ARTUR GRYSZKIN, AGNIESZKA KITA, ANNA PĘKSA, ELŻBIETA RYTEL, RADOSŁAW SPYCHAJ | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-01-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | AGNIESZKA KITA | |
Prowadzący grup: | HANNA BORUCZKOWSKA, WIOLETTA DROŻDŻ, ZYGMUNT GIL, ARTUR GRYSZKIN, AGNIESZKA KITA, ELŻBIETA RYTEL, RADOSŁAW SPYCHAJ, AGATA WOJCIECHOWICZ-BUDZISZ | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-03 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | AGNIESZKA KITA | |
Prowadzący grup: | HANNA BORUCZKOWSKA, WIOLETTA DROŻDŻ, ZYGMUNT GIL, ARTUR GRYSZKIN, AGNIESZKA KITA, MARTA MEISEL, PAULINA NOWICKA, ANNA PĘKSA, ELŻBIETA RYTEL, RADOSŁAW SPYCHAJ, AGATA WOJCIECHOWICZ-BUDZISZ | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-01-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | AGNIESZKA KITA | |
Prowadzący grup: | HANNA BORUCZKOWSKA, ANNA CZUBASZEK, WIOLETTA DROŻDŻ, ARTUR GRYSZKIN, MAŁGORZATA KAPELKO-ŻEBERSKA, AGNIESZKA KITA, ANNA PĘKSA, ELŻBIETA RYTEL | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-28 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ PT ĆWL
ĆWL
ĆWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | AGNIESZKA KITA | |
Prowadzący grup: | HANNA BORUCZKOWSKA, ANNA CZUBASZEK, WIOLETTA DROŻDŻ, ARTUR GRYSZKIN, MAŁGORZATA KAPELKO-ŻEBERSKA, AGNIESZKA KITA, PAULINA NOWICKA, ANNA PĘKSA, ELŻBIETA RYTEL | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.