Szybkie metody mikrobiologicznej analizy żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | NBT/BŻ-SI>SzMet |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Szybkie metody mikrobiologicznej analizy żywności |
Jednostka: | KATEDRA BIOTECHNOLOGII I MIKROBIOLOGII ŻYWNOŚCI |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
1.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Biotechnologia |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywny |
Semestr studiów: | czwarty |
Wymagania wstępne: | biologia, biochemia, mikrobiologia |
Skrócony opis: |
Podczas wykładu studenci poznają szybkie metody umożliwiające kontrolę procesu produkcji żywności oraz zapewniające wysoka jakość produktu. Omawiane są zarówno metody proste jak i te wymagające skomplikowanej aparatury. Przedstawiane są metody oznaczania liczby drobnoustrojów oraz metody identyfikacji , w tym: testy ELISA, rybo typowanie i Hybriscan. Rozważna jest możliwość kontroli linii technologicznej na podstawie danych z obszaru mikrobiologii prognostycznej. |
Pełny opis: |
Na początku wykładów zaprezentowane zostają cele oraz zasady obowiązujące w laboratorium mikrobiologicznej analizy żywności . Przypomniane zostają podziały mikroorganizmów, zaprezentowane są najważniejsze gatunki oraz grupy wskaźnikowe mikroorganizmów. W dalszej części omawiane są klasyczne i szybkie metody bezpośredniego oznaczania liczby drobnoustrojów (JTK, NPL, DEFT, Cytometria przepływowa), oznaczania liczby na podstawie zmiany rezystancji, kapacytancji lub konduktancji , wprowadzenie pojęcia TTD (Rabit, Bactrak), oznaczanie pośrednie testem bioluminescencji (ATP i pojęcie RLU) oraz testem LAL. Kolejnymi treściami wykładów są metody identyfikacji, ze szczególnym naciskiem na szybkie: immunologiczne - immunofluorescencyjne wybarwianie w cytometrii przepływowej, testy ELISE oraz testy Lateksowe; genetyczne - PCR i PCR w czasie rzeczywistym – TagMan; Hybriscan. Wykład zakończony jest seansem pisemnego zaliczenia przedmiotu. Ćwiczenia obejmują prezentacje i wykorzystanie wybranych zestawów i produktów szybkiej analizy mikrobiologicznej (Moxi, detekcja bakterii z rodzaju Campylobacter i Salmonella, testy identyfikacyjne API i Crystal) . |
Literatura: |
Obowiązkowa: 1. Katalogi i strony internetowe firm: Merck, Noack, bioMerieux, Sigma i inne. Uzupełniająca: 1. Wojtatowicz M., Stempniewicz R., Żarowska B,Rymowicz W., Robak M., Mikrobiologia ogólna, Wydawnictwo UP we Wrocławiu 2008. 2. Mikrobiologia żywności – teoria i ćwiczenia, praca zbiorowa pod red. M. Wojtatowicz, R. Stempniewicz, B. Żarowskiej, Wyd. UP we Wrocławiu 2009. 3. Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym, Red. Żakowska Z., Stobińska H.,Wyd. Pł Łódź 2001. |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student W zakresie wiedzy: zna szybkie metody oznaczania liczby i identyfikacji drobnoustrojów potencjalnie występujących w produktach żywnościowych, surowcach i na liniach technologicznych/ udział w dyskusji podczas wykładów, pisemne zaliczenie/ NB_P6S_WG01, NB_P6S_WG04, NB_P6S_WG09; potrafi zaplanować organizację laboratorium mikrobiologicznego dobierając metody i sprzęt zgodnie z obowiązującymi normami, rodzajem badanego surowca, linii czy końcowego produktu żywnościowego/ udział w dyskusji podczas wykładów, pisemne zaliczenie/ NB_P6S_WK12; posiada wiedzę na temat nowoczesnych metod mikrobiologicznej analizy żywności/ udział w dyskusji podczas wykładów, pisemne zaliczenie/ udział w dyskusji podczas wykładów, pisemne zaliczenie/ NB_P6S_WK13; W zakresie umiejętności: posiada umiejętność poszukiwania, analizy i twórczego wykorzystywania informacji pochodzących z różnych dziedzin nauki z zachowaniem właściwych praw ochronnych w tym prawa autorskiego/ aktywność podczas analizy metod na wykładach i ćwiczeniach/ NB_P6S_UW05, NB_P6S_UW07; umie zaplanować, wykonać oraz zinterpretować mikrobiologiczne analizy wymagane dla danego sektora przemysłu spożywczego w celu zapewnienia produkcji żywności wolnych od patogenów i innych niepożądanych drobnoustrojów/ aktywność podczas analizy metod na wykładach i ćwiczeniach/ NB_P6S_UK10; zna zasady obowiązujące w pracy w laboratorium mikrobiologicznym i ma świadomość ważności przestrzegania higieny, szczególnie podczas pracy z drobnoustrojami patogennymi/ aktywność podczas analizy metod na wykładach i ćwiczeniach/ NB_P6S_UO12; W zakresie kompetencji społecznych: jest gotów do krytycznej oceny swojej wiedzy i umiejętności związanych z mikrobiologiczną analizą oraz zasięgania opinii ekspertów/ aktywność podczas analizy metod na wykładach i ćwiczeniach/ NB_P6S_KK01, NB_P6S_KK04. |
Metody i kryteria oceniania: |
ocena z zaliczenia 100% |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2017-02-20 - 2017-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | MAŁGORZATA ROBAK | |
Prowadzący grup: | MAŁGORZATA ROBAK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-03 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | MAŁGORZATA ROBAK | |
Prowadzący grup: | MAŁGORZATA ROBAK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANETA SKARADZIŃSKA | |
Prowadzący grup: | TOMASZ JANEK, ANETA SKARADZIŃSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | TOMASZ JANEK | |
Prowadzący grup: | TOMASZ JANEK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANETA SKARADZIŃSKA | |
Prowadzący grup: | TOMASZ JANEK, ANETA SKARADZIŃSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.