Seminarium
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | NŻD-SL>SEM |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Seminarium |
Jednostka: | KATEDRA ŻYWIENIA CZŁOWIEKA |
Grupy: |
Przedmioty 6 sem. - żywienie człowieka i dietetyka, I stopnia (lic.) |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Żywienie człowieka i dietetyka |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | szósty |
Skrócony opis: |
Przedmiot obejmuje aktualne zagadnienia z zakresu żywienia człowieka i dietetyki. W ramach przedmiotu student kształci umiejętność poszukiwania, analizowania, przedstawiania i recenzowania opracowań naukowych: artykułów, podręczników, raportów i innych źródeł informacji naukowej oraz stosowania tych informacji w rozwiązywaniu problemów zawodowych. Student opracowuje różne zagadnienia z dziedziny żywienia człowieka i dietetyki. |
Pełny opis: |
Treści kształcenia związane są z aktualną problematyką w dziedzinie żywienia człowieka i dietetyki. Student poznaje zasady tworzenia prac naukowych w tym w kontekście ochrony własności intelektualnej. W ramach przedmiotu analizowane są zasady prowadzenia badań naukowych oraz przeglądowych opracowań naukowych. Student poznaje zasady dyskusji naukowej i krytycznego podejścia do informacji pochodzących z różnych źródeł. |
Literatura: |
Obowiązkowa: 1. Wykaz wydawnictw publikujących recenzowane monografie naukowe MNiSW 2019, 2. Wykaz czasopism naukowych i recenzowanych materiałów z konferencji międzynarodowych z 31.07. 2019 3. Czasopisma naukowe w języku polskim i obcym z zakresu żywienia człowieka (Problemy Higieny i Epidemiologii, Roczniki PZH, Przegląd Epidemiologiczny, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, Nutrition, Advances in Clinical and Experimental Medicine). 4. Instrukcja dla autorów prac magisterskich, Wydział nauk o Żywności, UP, Wrocław 5. Procedura składania prac dyplomowych na wydziale BiNoŻ Uzupełniająca: 1. Szkutnik Z., Metodyka pisania pracy dyplomowej 2. Wytrębowicz J., 2009, O poprawności językowej publikacji naukowo-technicznych, Zagadnienia naukoznawstwa, 1 (179) |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - student zna i rozumie: aktualne dyskutowane w literaturze naukowej problemy z zakresu żywienia człowieka i dietetyki; zasady i metody prowadzenia różnego rodzaju badań naukowych; różne bazy danych dotyczące zagadnień z dziedziny żywienia człowieka i dietetyki / udział w dyskusji, ocena prezentacji / NŻD6_ P6S_WK14, NŻD6_P6S_WG04, NŻD6_ P6S_WG10 Umiejętności - student potrafi: poszukiwać i analizować oraz wykorzystywać informacje pochodzące z różnych dziedzin nauki z zachowaniem właściwych praw ochronnych, w tym prawa autorskiego; Analizować określone zagadnienia y w zakresie nauki o żywności i żywieniu człowieka; przedstawiać w formie pisemnej i/lub ustnej opracowanie na temat badanego problemu oraz komunikować się ze specjalistami z dziedziny żywienia człowieka i dietetyki; potrzebę uczenia się i ukierunkowanego dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu i współpracy w grupie / obserwacja zaangażowania studentów w trakcie dyskusji na ćwiczeniach / NŻD_ P6S_UW07, NŻD_ P6S_UK09, NŻD_ P6S_UK08, NŻD_ P6S_UU11, NŻD_ P6S_UO10 Kompetencje społeczne - absolwent jest gotów do: oceny swojej wiedzy i umiejętności, identyfikacji dylematów związanych z wykonywaniem zawodu oraz zasięgnięcia opinii ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązaniem problemu; kreatywnego upowszechniania wiedzy dotyczącej wyżywienia ludności i zasad prawidłowego żywienia / obserwacja w trakcie seminarium / NŻD_ P6S_KK01, NŻD_ P6S_KO05 |
Metody i kryteria oceniania: |
Wiedza teoretyczna -25%, Umiejętność recenzowania artykułów -25%, Umiejętność zaprojektowania pracy -25%, Umiejętność przedstawienia wyników pracy magisterskiej- 25% |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-03-01 - 2020-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Józefa Chrzanowska, Alicja Kucharska, Ewa Piotrowska | |
Prowadzący grup: | Józefa Chrzanowska, Danuta Figurska-Ciura, Alicja Kucharska, Ewa Piotrowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-03-01 - 2021-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Małgorzata Kapelko-Żeberska, Joanna Kawa-Rygielska, Alicja Kucharska, Ewa Piotrowska | |
Prowadzący grup: | Anna Czubaszek, Małgorzata Kapelko-Żeberska, Joanna Kawa-Rygielska, Alicja Kucharska, Ewa Piotrowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Seminarium - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-03-01 - 2022-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT SEM
SEM
SEM
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Danuta Figurska-Ciura, Ewa Piotrowska, Tomasz Zięba | |
Prowadzący grup: | Ewa Piotrowska, Tomasz Zięba | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Seminarium - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.