Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Seminarium

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: NŻD-SL>SEM
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Seminarium
Jednostka: KATEDRA ŻYWIENIA CZŁOWIEKA
Grupy: Przedmioty 6 sem. - żywienie człowieka i dietetyka, I stopnia (lic.)
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 3.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Kierunek:

Żywienie człowieka i dietetyka

Poziom studiów:

I stopnia

Profil:

ogólnoakademicki

Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowy

Semestr studiów:

szósty

Skrócony opis:

Przedmiot obejmuje aktualne zagadnienia z zakresu żywienia człowieka i dietetyki. W ramach przedmiotu student kształci umiejętność poszukiwania, analizowania, przedstawiania i recenzowania opracowań naukowych: artykułów, podręczników, raportów i innych źródeł informacji naukowej oraz stosowania tych informacji w rozwiązywaniu problemów zawodowych. Student opracowuje różne zagadnienia z dziedziny żywienia człowieka i dietetyki.

Pełny opis:

Treści kształcenia związane są z aktualną problematyką w dziedzinie żywienia człowieka i dietetyki. Student poznaje zasady tworzenia prac naukowych w tym w kontekście ochrony własności intelektualnej. W ramach przedmiotu analizowane są zasady prowadzenia badań naukowych oraz przeglądowych opracowań naukowych. Student poznaje zasady dyskusji naukowej i krytycznego podejścia do informacji pochodzących z różnych źródeł.

Literatura:

Obowiązkowa:

1. Wykaz wydawnictw publikujących recenzowane monografie naukowe MNiSW 2019,

2. Wykaz czasopism naukowych i recenzowanych materiałów z konferencji międzynarodowych z 31.07. 2019

3. Czasopisma naukowe w języku polskim i obcym z zakresu żywienia człowieka (Problemy Higieny i Epidemiologii, Roczniki PZH, Przegląd Epidemiologiczny, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, Nutrition, Advances in Clinical and Experimental Medicine).

4. Instrukcja dla autorów prac magisterskich, Wydział nauk o Żywności, UP, Wrocław

5. Procedura składania prac dyplomowych na wydziale BiNoŻ

Uzupełniająca:

1. Szkutnik Z., Metodyka pisania pracy dyplomowej

2. Wytrębowicz J., 2009, O poprawności językowej

publikacji naukowo-technicznych, Zagadnienia naukoznawstwa, 1 (179)

Efekty uczenia się:

Wiedza - student zna i rozumie:

aktualne dyskutowane w literaturze naukowej problemy z zakresu żywienia człowieka i dietetyki;

zasady i metody prowadzenia różnego rodzaju badań naukowych;

różne bazy danych dotyczące zagadnień z dziedziny żywienia człowieka i dietetyki / udział w dyskusji, ocena prezentacji / NŻD6_ P6S_WK14, NŻD6_P6S_WG04, NŻD6_ P6S_WG10

Umiejętności - student potrafi:

poszukiwać i analizować oraz wykorzystywać informacje pochodzące z różnych dziedzin nauki z zachowaniem właściwych praw ochronnych, w tym prawa autorskiego;

Analizować określone zagadnienia y w zakresie nauki o żywności i żywieniu człowieka; przedstawiać w formie pisemnej i/lub ustnej opracowanie na temat badanego problemu oraz komunikować się ze specjalistami z dziedziny żywienia człowieka i dietetyki;

potrzebę uczenia się i ukierunkowanego dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu i współpracy w grupie / obserwacja zaangażowania studentów w trakcie dyskusji na ćwiczeniach / NŻD_ P6S_UW07, NŻD_ P6S_UK09, NŻD_ P6S_UK08, NŻD_ P6S_UU11, NŻD_ P6S_UO10

Kompetencje społeczne - absolwent jest gotów do:

oceny swojej wiedzy i umiejętności, identyfikacji dylematów związanych z wykonywaniem zawodu oraz zasięgnięcia opinii ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązaniem problemu;

kreatywnego upowszechniania wiedzy dotyczącej wyżywienia ludności i zasad prawidłowego żywienia / obserwacja w trakcie seminarium / NŻD_ P6S_KK01, NŻD_ P6S_KO05

Metody i kryteria oceniania:

Wiedza teoretyczna -25%, Umiejętność recenzowania artykułów -25%, Umiejętność zaprojektowania pracy -25%, Umiejętność przedstawienia wyników pracy magisterskiej- 25%

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)

Okres: 2020-03-01 - 2020-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia audytoryjne, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Józefa Chrzanowska, Alicja Kucharska, Ewa Piotrowska
Prowadzący grup: Józefa Chrzanowska, Danuta Figurska-Ciura, Alicja Kucharska, Ewa Piotrowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)

Okres: 2021-03-01 - 2021-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Seminarium, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Małgorzata Kapelko-Żeberska, Joanna Kawa-Rygielska, Alicja Kucharska, Ewa Piotrowska
Prowadzący grup: Anna Czubaszek, Małgorzata Kapelko-Żeberska, Joanna Kawa-Rygielska, Alicja Kucharska, Ewa Piotrowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Seminarium - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)

Okres: 2022-03-01 - 2022-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Seminarium, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Danuta Figurska-Ciura, Ewa Piotrowska, Tomasz Zięba
Prowadzący grup: Ewa Piotrowska, Tomasz Zięba
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Seminarium - Zaliczenie
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-5 (2024-09-13)