Praktyka w inspekcji weterynaryjnej I
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | MWW-SJ>PraktykaWet8 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Praktyka w inspekcji weterynaryjnej I |
Jednostka: | UNIWERSYTET PRZYRODNICZY WE WROCŁAWIU |
Grupy: |
Przedmioty 8 sem. - weterynaria, st. mgr jednolite |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
LUB
2.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Wymagania wstępne: | Bakteriologia i wirusologia weterynaryjna, parazytologia, anatomia patologiczna, prawo sanitarne. |
Skrócony opis: |
Celem praktyki w ubojniach bydła, trzody chlewnej lub koni jest zapoznanie studentów z technologią uboju zwierząt, obróbką poubojowej mięsa, struktura organizacyjną zakładów oraz techniką badania przed i poubojowego, a także prowadzenia dokumentacji weterynaryjnej. |
Pełny opis: |
W ramach praktyki student poznaje strukturę organizacyjną ubojni, zadania nadzoru sanitarno-weterynaryjnego nad skupem i transportem zwierząt oraz zagadnienia dobrostanu w czasie transportu, magazynowania i uboju zwierząt rzeźnych. Uczy się badania przedubojowego zwierząt, obserwuje oszałamianie używane w zakładzie i zapoznaje się z technologią procesu ubojowego oraz poubojową obróbką technologiczną tusz zwierząt rzeźnych. Poznaje technikę poubojowego badania mięsa, pobierania próbek do badań laboratoryjnych, badania trychinoskopowego, wydawania oceny poubojowej i zasad znakowania mięsa. Uczy się postępowania z ubocznymi artykułami uboju i zasadami kategoryzacji odpadów. Poznaje zasady magazynowania i transportu produktu końcowego. Zapoznaje się z procedurami mycia i dezynfekcji pomieszczeń, maszyn i urządzeń oraz środków transportu zwierząt i mięsa. |
Literatura: |
Brak. |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student W zakresie wiedzy: - wskazuje aktualnie obowiązujące przepisy regulujące nadzór weterynaryjny nad pozyskiwaniem mięsa ze zwierząt rzeźnych i łownych - identyfikuje zmiany mięsa wywołane procesami chorobowymi wpływającymi na jakość i ocenę mięsa - proponuje i planuje poubojowe badania laboratoryjne mięsa - identyfikuje zagrożenia bezpieczeństwa żywności występujące w procesie uboju zwierząt rzeźnych W zakresie umiejętności: - samodzielnie wykonuje badania przedubojowe badania zwierząt rzeźnych i poubojowe mięsa - szacuje i określa zagrożenia dla człowieka, jakie wynikają niewłaściwej oceny poubojowej mięsa - określa zagrożenia dla człowieka, jakie wynikają ze spożywania mięsa nie poddanego badaniu lekarsko-weterynaryjnemu W zakresie kompetencji społecznych: - określa zasady współpracy Inspekcji Weterynaryjnej z Państwową Inspekcją Sanitarną z w celu ochrony zdrowia publicznego - podejmuje decyzje w zakresie oceny poubojowej mięsa |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin praktyczny połączony z zaliczeniem wiedzy teoretycznej i kontrolą dzienniczka praktyk. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-03-01 - 2021-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Praktyka, 80 godzin
|
|
Koordynatorzy: | MONIKA KASZTURA | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Praktyka - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-03-01 - 2022-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Praktyka, 80 godzin
|
|
Koordynatorzy: | MONIKA KASZTURA | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Praktyka - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (w trakcie)
Okres: | 2023-03-01 - 2023-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Praktyka, 80 godzin
|
|
Koordynatorzy: | MONIKA KASZTURA | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Praktyka - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.