Praktyka w inspekcji weterynaryjnej II
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | MWW-SJ>PraktyWet10 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Praktyka w inspekcji weterynaryjnej II |
Jednostka: | KATEDRA HIGIENY ŻYWNOŚCI I OCHRONY ZDROWIA KONSUMENTA |
Grupy: |
Przedmioty 10 sem. - weterynaria, st. mgr jednolite |
Punkty ECTS i inne: |
2.00 (zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Wymagania wstępne: | Bakteriologia i wirusologia weterynaryjna, parazytologia, anatomia patologiczna. |
Skrócony opis: |
Celem praktyki w zakładach przetwórczych jest zapoznania studentów z technologią przetwórstwa mięsa bądź innych produktów pochodzenia zwierzęcego, metodami pakowania, magazynowania i dystrybucji gotowego produktu, jak również zasad opracowywania systemów jakości zdrowotnej żywności i samokontroli prowadzonej w zakładach oraz dokumentowania działań z zakresu GMP/GHP, HACCP i szkoleń. |
Pełny opis: |
Student zapoznaje się z procedurami przyjęcia i magazynowania surowca, technologią procesu przetwórczego oraz magazynowania i dystrybucji wyrobu gotowego. Poznaje zasady przyjęcia i magazynowania dodatków i opakowań, a następnie włączania ich w proces technologiczny. Poznaje zasady pobierania próbek do badań laboratoryjnych, jak również w przypadku gdy zakład posiada własne laboratorium wykonuje oznaczenia, których metodologię już ma opanowaną. Ocenia i interpretuje wyniki badań. Zapoznaje się z systemami jakości wdrożonymi w zakładzie, przede wszystkim z systemem HACCP. Identyfikuje zagrożenia bezpieczeństwa żywności występujące w zakładzie, sprawdza monitoring punktów kontrolnych i krytycznych punktów kontrolnych. Jeśli ma możliwość tworzy instrukcje, czy procedury konieczne dla zakładu. Kontroluje działania z zakresu GMP/GHP gdyż praktyka obejmuje również zagadnienia dotyczące higieny i infrastruktury zakładu. |
Literatura: |
Brak. |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student W zakresie wiedzy: - wskazuje aktualnie obowiązujące przepisy regulujące nadzór weterynaryjny nad zakładami przetwórstwa spożywczego` - identyfikuje odchylenia od oczekiwanej jakości i bezpieczeństwa surowców i gotowej żywności pochodzenia zwierzęcego - proponuje i planuje obowiązkowe badania laboratoryjne żywności pochodzenia zwierzęcego - identyfikuje zagrożenia bezpieczeństwa żywności występujące w procesie przetwórstwa żywności W zakresie umiejętności: - samodzielnie wykonuje monitoring punktów kontrolnych i krytycznych punktów kontrolnych - szacuje i określa zagrożenia dla człowieka, jakie wynikają niewłaściwej jakości zdrowotnej żywności - tworzy instrukcje i procedury systemów zarządzania jakością dla zakładów spożywczych W zakresie kompetencji społecznych: - wdraża systemy zarządzania jakością w zakładach przemysłu spożywczego - proponuje działania korygujące podejmowane dla utrzymania systemu zarządzania jakością |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie ustne oraz kontrola dzienniczka praktyk. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-03-01 - 2022-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Praktyka, 80 godzin
|
|
Koordynatorzy: | SYLWIA BANASZKIEWICZ | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Praktyka - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (w trakcie)
Okres: | 2023-03-01 - 2023-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Praktyka, 80 godzin
|
|
Koordynatorzy: | SYLWIA BANASZKIEWICZ | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Praktyka - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.