Bezpieczeństwo pasz
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | MWW-SJ>Bezp |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Bezpieczeństwo pasz |
Jednostka: | KATEDRA HIGIENY ŻYWNOŚCI I OCHRONY ZDROWIA KONSUMENTA |
Grupy: |
Przedmioty 10 sem. - weterynaria, st. mgr jednolite |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Wymagania wstępne: | Prawo sanitarno-weterynaryjne, higiena żywności pochodzenia zwierzęcego. |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z czynnikami wpływającymi na bezpieczeństwo pasz. Podczas zajęć omawiane są zagadnienia dotyczące zagrożeń mikrobiologicznych i chemicznych w produkcji pasz oraz obecności GMO w paszach. Studenci dowiadują się w jaki sposób identyfikuje się obecność obcogatunkowego białka w paszach oraz zapoznają się z aktualnym weterynaryjnym prawem paszowym. Poznają technologię produkcji pasz. Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z czynnikami wpływającymi na bezpieczeństwo pasz. Podczas zajęć omawiane są zagadnienia dotyczące zagrożeń mikrobiologicznych i chemicznych w produkcji pasz oraz obecności GMO w paszach. Studenci dowiadują się w jaki sposób identyfikuje się obecność obcogatunkowego białka w paszach oraz zapoznają się z aktualnym weterynaryjnym prawem paszowym. Poznają technologię produkcji pasz. |
Pełny opis: |
Technologia produkcji pasz, metody utylizacji ubocznych produktów zwierzęcych, mikrobiologiczne i chemiczne zagrożenia w produkcji pasz, metody identyfikacji obcogatunkowych białek oraz GMO w paszach, aktualne prawo paszowe, nadzór i ocena sanitarno-weterynaryjną wytwórni pasz. |
Literatura: |
1. Kwiatek K.: „Bezpieczeństwo pasz dla bezpieczeństwa żywności” Puławy 2007. 2. „Weterynaryjna higiena pasz – wpływ mikotoksyn na funkcje przewodu pokarmowego” – Monografia, materiały konferencyjne, Olsztyn, 2011. 3. Strony internetowe prezentujące aktualne przepisy prawa paszowego: eur-lex.europa.eu, www.wetgiw.gov.pl |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student W zakresie wiedzy: - wskazuje przepisy prawa dotyczące weterynaryjnego nadzoru nad produkcją pasz i utylizacją ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego - identyfikuje w paszach obecność włókna, kokcydiostatyków, azotanów i azotynów; rozpoznaje pasze zafałszowane dodatkiem obcogatunkowego białka; identyfikuje w paszach obecność patogennych drobnoustrojów z rodziny Enterobacteriaceae, beztlenowe laseczki przetrwalnikujące, mikotoksyny; oznacza ogólną liczbę drobnoustrojów żywych oraz pleśni i drożdży - opisuje etapy procesu technologicznego produkcji pasz i utylizacji ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego W zakresie umiejętności: - stosuje przepisy prawa paszowego w ramach weterynaryjnego nadzoru nad produkcją pasz i utylizacją ubocznych produktów zwierzęcych - samodzielnie wykonuje podstawowe mikrobiologiczne i chemiczne badanie pasz - określa zagrożenia dla zdrowia konsumenta związane ze stosowaniem pasz pochodzenia zwierzęcego W zakresie kompetencji społecznych: - określa zasady współpracy w zakresie bezpieczeństwa pasz z producentami pasz i organami Inspekcji Weterynaryjnej |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena uzyskana na ćwiczeniach 80% oraz ocena uzyskana z zaliczenia wykładów 20% ---> zaliczenie. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2017-02-20 - 2017-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | JAROSŁAW BYSTROŃ | |
Prowadzący grup: | JAROSŁAW BYSTROŃ, LECH RYBARCZYK, EWA WAŁECKA-ZACHARSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2018-02-19 - 2018-06-14 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | JAROSŁAW BYSTROŃ | |
Prowadzący grup: | JAROSŁAW BYSTROŃ, KAROLINA ŁYŻWIŃSKA, LECH RYBARCZYK, EWA WAŁECKA-ZACHARSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2019-02-20 - 2019-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | JAROSŁAW BYSTROŃ | |
Prowadzący grup: | JAROSŁAW BYSTROŃ, KAROLINA ŁYŻWIŃSKA, LECH RYBARCZYK, EWA WAŁECKA-ZACHARSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-03-01 - 2020-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | JAROSŁAW BYSTROŃ | |
Prowadzący grup: | JAROSŁAW BYSTROŃ, KAROLINA ŁYŻWIŃSKA, LECH RYBARCZYK, EWA WAŁECKA-ZACHARSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-03-01 - 2021-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | JAROSŁAW BYSTROŃ | |
Prowadzący grup: | SYLWIA BANASZKIEWICZ, JAROSŁAW BYSTROŃ, LECH RYBARCZYK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-03-01 - 2022-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | JAROSŁAW BYSTROŃ | |
Prowadzący grup: | JAROSŁAW BYSTROŃ, MAGDALENA LENART-OJAK, KATARZYNA MORKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (w trakcie)
Okres: | 2023-03-01 - 2023-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | JAROSŁAW BYSTROŃ | |
Prowadzący grup: | JAROSŁAW BYSTROŃ, MAGDALENA LENART-OJAK, BARBARA NIECHCIAŁKOWSKA, EWA WAŁECKA-ZACHARSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.