Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Technologie w produkcji zwierzęcej

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: MWW-NJ>Technologie
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Technologie w produkcji zwierzęcej
Jednostka: KATEDRA IMMUNOLOGII, PATOFIZJOLOGII I PREWENCJI WETERYNARYJNEJ
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Profil:

ogólnoakademicki

Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowy

Wymagania wstępne:

Student powinien posiąść wcześniej wiedzę wykładaną w ramach przedmiotów: Chów i hodowla zwierząt, Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, Higiena zwierząt, Etologia, dobrostan i ochrona zwierząt.

Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest przedstawienie studentom specyfiki produkcji wielkotowarowej. Zasady funkcjonowania specjalistycznych ferm różnych gatunków zwierząt gospodarskich. Sposoby oceny efektów zastosowanych technologii i przedstawienie propozycji nowych rozwiązań modernizacyjnych w istniejących obiektach. Omówienie organizacji produkcji zwierzęcej w gospodarstwie. Obrót stadem i planowanie struktury stada.

Pełny opis:

Przedstawienie znaczenia produkcji zwierzęcej

i kierunków jej rozwoju. Charakterystyka ferm przemysłowych.

Organizacja produkcji zwierzęcej. Szczegółowe technologie w produkcji trzody chlewnej: organizacja sektorów produkcyjnych, porodówki-kojce porodowe, odchów prosiąt, odchowalnie, tuczarnie, rozród.

Szczegółowe technologie w produkcji bydlęcej: obory uwięziowe / wolnostanowiskowe, ściołowe / bezściołowe, utrzymanie cieląt i jałówek, organizacja doju i typy hal udojowych. Organizacja planu pokryć

i oproszeń / wycieleń w obiektach utrzymujących trzodę chlewną bądź bydło. Planowanie produkcji na fermie trzody chlewnej. Planowanie produkcji na fermie bydła. Produkcja drobiarska. Ekologiczne uwarunkowania

i organizacja produkcji zwierzęcej, nowości techniczne

i technologiczne w fermach wielkostadnych.

Literatura:

1. Grodzki H.: Hodowla i użytkowanie zwierząt gospodarskich, SGGW 2005

2. Grudniewska B.: Hodowla i użytkowanie świń 1998

3. Kołacz R., Dobrzański Z.: Higiena i dobrostan zwierząt gospodarskich, AR Wrocław 2006

4. Kuczaj M: Hodowla zwierząt. Organizacja produkcji zwierzęcej 2016

Treści przekazywane na wykładach i ćwiczeniach

Czasopisma: Hoduj z głową (bydło, świnie), Trzoda Chlewna, Hodowca bydła, Hodowla i chów bydła, Hodowca Trzody chlewnej, Drobiarstwo Polskie, Top Agrar, Tygodnik rolniczy

Efekty uczenia się:

Po ukończeniu przedmiotu student

W zakresie wiedzy:

- Wet_P7S_WG04 rozróżnia i szczegółowo charakteryzuje procesy metaboliczne na poziomie molekularnym, komórkowym, narządowym i ustrojowym

- Wet_P7S_WG05 przedstawia zjawiska homeostazy, regulacji neurohormonalnej, reprodukcji, starzenia się i śmierci

- Wet_P7S_WG06 precyzuje zasady i mechanizmy leżące u podstaw zdrowia zwierząt, powstawania chorób i ich terapii — od poziomu komórki, przez narząd, zwierzę, stado zwierząt do całej populacji zwierząt

W zakresie umiejętności:

- Wet_P7S_UK02 wykazuje umiejętność słuchania i udzielania odpowiedzi językiem zrozumiałym, odpowiednim do sytuacji

- Wet_P7S_UO01 wykazuje umiejętność pracy w zespole multidyscyplinarnym

- Wet_P7S_UW18 dokumentuje i korzysta ze zgromadzonych informacji związanych ze zdrowiem i dobrostanem, a w niektórych przypadkach również z produkcyjnością stada

W zakresie kompetencji społecznych:

- Wet_P7S_KR01 wykazuje odpowiedzialność za podejmowane decyzje wobec ludzi i zwierząt

- Wet_P7S_KR05 ma świadomość skutków podejmowanych decyzji, szczególnie tych, które ingerują w środowisko przyrodnicze

- Wet_P7S_UO03 potrafi organizować pracę zespołu

Metody i kryteria oceniania:

Podstawą zaliczenia przedmiotu i wystawienia oceny są: obecności (dopuszczalna absencja na wykładach - 3, na ćwiczeniach - 1) oraz średnia ważona ocen z: przygotowanego referatu (waga 4), z wygłoszonego referatu (waga 3), projektu (waga 5) (musi by ocena pozytywna) oraz kartkówek (waga 2).

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)

Okres: 2019-02-20 - 2019-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: ANNA RZĄSA
Prowadzący grup: PAULINA JAWOR, ANNA RZĄSA
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)

Okres: 2020-03-01 - 2020-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: ANNA RZĄSA
Prowadzący grup: PAULINA JAWOR, ANNA RZĄSA
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)

Okres: 2021-03-01 - 2021-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: ANNA RZĄSA
Prowadzący grup: PAULINA JAWOR, ANNA RZĄSA, PAWEŁ SPYRKA
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-3 (2024-06-10)