Technologie w produkcji zwierzęcej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | MWW-NJ>Technologie |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Technologie w produkcji zwierzęcej |
Jednostka: | KATEDRA IMMUNOLOGII, PATOFIZJOLOGII I PREWENCJI WETERYNARYJNEJ |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Wymagania wstępne: | Student powinien posiąść wcześniej wiedzę wykładaną w ramach przedmiotów: Chów i hodowla zwierząt, Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, Higiena zwierząt, Etologia, dobrostan i ochrona zwierząt. |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest przedstawienie studentom specyfiki produkcji wielkotowarowej. Zasady funkcjonowania specjalistycznych ferm różnych gatunków zwierząt gospodarskich. Sposoby oceny efektów zastosowanych technologii i przedstawienie propozycji nowych rozwiązań modernizacyjnych w istniejących obiektach. Omówienie organizacji produkcji zwierzęcej w gospodarstwie. Obrót stadem i planowanie struktury stada. |
Pełny opis: |
Przedstawienie znaczenia produkcji zwierzęcej i kierunków jej rozwoju. Charakterystyka ferm przemysłowych. Organizacja produkcji zwierzęcej. Szczegółowe technologie w produkcji trzody chlewnej: organizacja sektorów produkcyjnych, porodówki-kojce porodowe, odchów prosiąt, odchowalnie, tuczarnie, rozród. Szczegółowe technologie w produkcji bydlęcej: obory uwięziowe / wolnostanowiskowe, ściołowe / bezściołowe, utrzymanie cieląt i jałówek, organizacja doju i typy hal udojowych. Organizacja planu pokryć i oproszeń / wycieleń w obiektach utrzymujących trzodę chlewną bądź bydło. Planowanie produkcji na fermie trzody chlewnej. Planowanie produkcji na fermie bydła. Produkcja drobiarska. Ekologiczne uwarunkowania i organizacja produkcji zwierzęcej, nowości techniczne i technologiczne w fermach wielkostadnych. |
Literatura: |
1. Grodzki H.: Hodowla i użytkowanie zwierząt gospodarskich, SGGW 2005 2. Grudniewska B.: Hodowla i użytkowanie świń 1998 3. Kołacz R., Dobrzański Z.: Higiena i dobrostan zwierząt gospodarskich, AR Wrocław 2006 4. Kuczaj M: Hodowla zwierząt. Organizacja produkcji zwierzęcej 2016 Treści przekazywane na wykładach i ćwiczeniach Czasopisma: Hoduj z głową (bydło, świnie), Trzoda Chlewna, Hodowca bydła, Hodowla i chów bydła, Hodowca Trzody chlewnej, Drobiarstwo Polskie, Top Agrar, Tygodnik rolniczy |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student W zakresie wiedzy: - Wet_P7S_WG04 rozróżnia i szczegółowo charakteryzuje procesy metaboliczne na poziomie molekularnym, komórkowym, narządowym i ustrojowym - Wet_P7S_WG05 przedstawia zjawiska homeostazy, regulacji neurohormonalnej, reprodukcji, starzenia się i śmierci - Wet_P7S_WG06 precyzuje zasady i mechanizmy leżące u podstaw zdrowia zwierząt, powstawania chorób i ich terapii — od poziomu komórki, przez narząd, zwierzę, stado zwierząt do całej populacji zwierząt W zakresie umiejętności: - Wet_P7S_UK02 wykazuje umiejętność słuchania i udzielania odpowiedzi językiem zrozumiałym, odpowiednim do sytuacji - Wet_P7S_UO01 wykazuje umiejętność pracy w zespole multidyscyplinarnym - Wet_P7S_UW18 dokumentuje i korzysta ze zgromadzonych informacji związanych ze zdrowiem i dobrostanem, a w niektórych przypadkach również z produkcyjnością stada W zakresie kompetencji społecznych: - Wet_P7S_KR01 wykazuje odpowiedzialność za podejmowane decyzje wobec ludzi i zwierząt - Wet_P7S_KR05 ma świadomość skutków podejmowanych decyzji, szczególnie tych, które ingerują w środowisko przyrodnicze - Wet_P7S_UO03 potrafi organizować pracę zespołu |
Metody i kryteria oceniania: |
Podstawą zaliczenia przedmiotu i wystawienia oceny są: obecności (dopuszczalna absencja na wykładach - 3, na ćwiczeniach - 1) oraz średnia ważona ocen z: przygotowanego referatu (waga 4), z wygłoszonego referatu (waga 3), projektu (waga 5) (musi by ocena pozytywna) oraz kartkówek (waga 2). |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2019-02-20 - 2019-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ĆWL
ĆWL
ĆWL
ĆWL
ĆWL
ĆWL
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANNA RZĄSA | |
Prowadzący grup: | PAULINA JAWOR, ANNA RZĄSA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-03-01 - 2020-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ĆWL
ĆWL
ĆWL
ĆWL
ŚR ĆWL
ĆWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANNA RZĄSA | |
Prowadzący grup: | PAULINA JAWOR, ANNA RZĄSA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-03-01 - 2021-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ĆWL
ĆWL
ĆWL
ĆWL
ĆWL
ĆWL
ŚR ĆWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANNA RZĄSA | |
Prowadzący grup: | PAULINA JAWOR, ANNA RZĄSA, PAWEŁ SPYRKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.