Summer practical training: Abattoir
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | MWW-AJ>Practic8 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Summer practical training: Abattoir |
Jednostka: | KATEDRA HIGIENY ŻYWNOŚCI I OCHRONY ZDROWIA KONSUMENTA |
Grupy: |
Przedmioty 8 sem. - weterynaria, ang. mgr jednolite |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | angielski |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Wymagania wstępne: | Bakteriologia i wirusologia weterynaryjna, parazytologia, anatomia patologiczna, prawo sanitarne. |
Skrócony opis: |
Celem praktyki w ubojniach bydła, trzody chlewnej lub koni jest zapoznanie studentów z technologią uboju zwierząt, obróbką poubojowej mięsa, struktura organizacyjną zakładów oraz techniką badania przed i poubojowego, a także prowadzenia dokumentacji weterynaryjnej . |
Pełny opis: |
W ramach praktyki student poznaje strukturę organizacyjną ubojni, zadania nadzoru sanitarno-weterynaryjnego nad skupem i transportem zwierząt oraz zagadnienia dobrostanu w czasie transportu, magazynowania i uboju zwierząt rzeźnych. Uczy się badania przedubojowego zwierząt, obserwuje oszałamianie używane w zakładzie i zapoznaje się z technologią procesu ubojowego oraz poubojową obróbką technologiczną tusz zwierząt rzeźnych. Poznaje technikę poubojowego badania mięsa, pobierania próbek do badań laboratoryjnych, badania trychinoskopowego, wydawania oceny poubojowej i zasad znakowania mięsa. Uczy się postępowania z ubocznymi artykułami uboju i zasadami kategoryzacji odpadów. Poznaje zasady magazynowania i transportu produktu końcowego. Zapoznaje się z procedurami mycia i dezynfekcji pomieszczeń, maszyn i urządzeń oraz środków transportu zwierząt i mięsa. |
Literatura: |
Brak. |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student W zakresie wiedzy: - identifies food safety hazards that occur in the process of animals slaughter, defines the sanitary requirements for slaughterhouse - indicates the current rules of the veterinary supervision on meat production from slaughter and game animals - describes the principles for meat evaluation and marking - verifies projects of slaughterhouses and meat cutting plants W zakresie umiejętności: - performs ante-mortem examination of animals for slaughter and post-slaughter meat - estimates and identify risks to humans, due to improper assessment of the post mortem meat - identify the hazards for humans, which result from the consumption of meat is not tested medical and veterinary W zakresie kompetencji społecznych: - graduates are prepared to work in the inspection of ante-mortem of slaughter animals and meat, as well as supervision over meat plants - makes decision in a scope of meat quality evaluation |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin praktyczny połączony z zaliczeniem wiedzy teoretycznej i kontrolą dzienniczka praktyk. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-03-01 - 2021-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Praktyka, 80 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ALEKSANDRA TABIŚ | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Praktyka - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-03-01 - 2022-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Praktyka, 80 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Praktyka - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (w trakcie)
Okres: | 2023-03-01 - 2023-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Praktyka, 80 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Praktyka - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.