Milk Hygiene
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | MWW-AJ>MilkHyg |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Milk Hygiene |
Jednostka: | KATEDRA HIGIENY ŻYWNOŚCI I OCHRONY ZDROWIA KONSUMENTA |
Grupy: |
Przedmioty 8 sem. - weterynaria, ang. mgr jednolite |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
LUB
3.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | angielski |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Wymagania wstępne: | Prawo sanitarno-żywnościowe. |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zasadami badania mleka jako surowca dla przemysłu mleczarskiego. Studenci poznają zasady prowadzenia nadzoru nad zakładami przetwórczymi oraz nad systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem wyrobów mlecznych. Przedstawiane są technologie stosowane w mleczarstwie. |
Pełny opis: |
Oznaczanie przydatności mleka surowego do skupu i przetwórstwa. Odbiór mleka w zakładzie mleczarskim. Ocena mleka surowego w oborze i mleczarni Tłuszcz w mleku Wykrywanie zafałszowań mleka surowego. Białka mleka. Procesy termiczne przeprowadzane na mleku. Oznaczanie skuteczności pasteryzacji i homogenizacji mleka. Metody oznaczania liczby komórek somatycznych w mleku. Substancje hamujące w mleku. Badanie mikrobiologiczne mleka. GMP i GHP w mleczarni. HACCP w mleczarni. |
Literatura: |
1. Mleko - produkcja, badanie, przerób. Jurczak M. E. Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa 2005 |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student W zakresie wiedzy: - identyfikuje zagrożenia bezpieczeństwa żywności występujące w pozyskiwaniu i przetwórstwie mleka - wskazuje aktualnie obowiązujące przepisy regulujące nadzór weterynaryjny nad pozyskiwaniem i przetwórstwem mleka - identyfikuje zmiany mleka wywołane procesami chorobowymi wpływającymi na jakość i jego ocenę - proponuje i planuje badania laboratoryjne mleka W zakresie umiejętności: - szacuje i określa zagrożenia dla człowieka wynikające niewłaściwej oceny mleka przy przyjęciu do przetwórstwa - samodzielnie wykonuje laboratoryjne badania mleka w czasie odbioru surowca mlecznego do mleczarni - określa zagrożenia dla człowieka, jakie wynikają ze spożywania mleka pozyskanego od krów nie objętych nadzorem weterynaryjnym oraz nie badanego mleka W zakresie kompetencji społecznych: - określa zasady współpracy Inspekcji Weterynaryjnej z Państwową Inspekcją Sanitarną z w celu ochrony zdrowia publicznego - podejmuje decyzje w zakresie oceny sanitarno weterynaryjnej surowca mlecznego oraz wyrobów mleczarskich |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena uzyskana na ćwiczeniach: 70% oraz ocena uzyskana z zaliczenia wykładów: 30%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2017-02-20 - 2017-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia kliniczne, 6 godzin
Ćwiczenia laboratoryjne, 24 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | JACEK BANIA | |
Prowadzący grup: | ALEKSANDRA TABIŚ | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia kliniczne - Zaliczenie Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2018-02-19 - 2018-06-14 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia kliniczne, 6 godzin
Ćwiczenia laboratoryjne, 24 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | JACEK BANIA | |
Prowadzący grup: | ALEKSANDRA TABIŚ | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia kliniczne - Zaliczenie Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2019-02-20 - 2019-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia kliniczne, 6 godzin
Ćwiczenia laboratoryjne, 24 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | JACEK BANIA | |
Prowadzący grup: | ALEKSANDRA TABIŚ | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia kliniczne - Zaliczenie Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-03-01 - 2020-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia kliniczne, 6 godzin
Ćwiczenia laboratoryjne, 24 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | JACEK BANIA | |
Prowadzący grup: | ALEKSANDRA TABIŚ | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia kliniczne - Zaliczenie Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-03-01 - 2021-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia kliniczne, 6 godzin
Ćwiczenia laboratoryjne, 24 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ALEKSANDRA TABIŚ | |
Prowadzący grup: | SYLWIA BANASZKIEWICZ, ALEKSANDRA TABIŚ | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia kliniczne - Zaliczenie Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-03-01 - 2022-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia kliniczne, 6 godzin
Ćwiczenia laboratoryjne, 24 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ALEKSANDRA TABIŚ | |
Prowadzący grup: | JOANNA SKONIECZNA-KURPIEL, ALEKSANDRA TABIŚ | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia kliniczne - Zaliczenie Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (w trakcie)
Okres: | 2023-03-01 - 2023-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia kliniczne, 6 godzin
Ćwiczenia laboratoryjne, 24 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | SYLWIA BANASZKIEWICZ, ALEKSANDRA TABIŚ | |
Prowadzący grup: | SYLWIA BANASZKIEWICZ, JOANNA SKONIECZNA-KURPIEL | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia kliniczne - Zaliczenie Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.