Hygiene of Food Processing I
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | MWW-AJ>HygFood1 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Hygiene of Food Processing I |
Jednostka: | KATEDRA HIGIENY ŻYWNOŚCI I OCHRONY ZDROWIA KONSUMENTA |
Grupy: |
Przedmioty 9 sem. - weterynaria, ang. mgr jednolite |
Punkty ECTS i inne: |
3.00 (zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | angielski |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Wymagania wstępne: | Anatomia zwierząt, fizjologia, biochemia, mikrobiologia, prawo sanitarno-żywnościowe. |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z procesami technologicznymi stosowanym w przetwórstwie żywności, z procesami produkcji różnych rodzajów żywności pochodzenia zwierzęcego, zagrożeniami zdrowia konsumenta oraz sposobem prowadzenia nadzoru weterynaryjnego w zakładach przetwórczych. |
Pełny opis: |
Procesy technologiczne występujących w przetwórstwie żywności (peklowanie, wędzenie, marynowanie, pasteryzacja, sterylizacja, suszenie, liofilizacja, chłodzenie, mrożenie), szczegółowa technologia produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego (produkcja kiełbas, wędzonek, konserw, ubój drobiu, przetwórstwo jaj, przetwórstwo ryb), dobra praktyka produkcyjna i higieniczna w zakładach przetwórczych, zagrożenia mikrobiologiczne i chemiczne w żywności pochodzenia zwierzęcego, metodologia prowadzenia nadzoru nad zakładami przetwórczymi. |
Literatura: |
1. Molenda J. 2010. Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego. Wyd. UWP Wrocław; 2. Pijanowski E. 1997. Ogólna technologia żywności. WNT, Warszawa; 3. Grabowski T. 1993. Technologia mięsa drobiowego. WNT, Warszawa; 4. Smolińska T. Kopeć W. Przetwórstwo mięsa drobiu- podstawy biologiczne i technologiczne, Wyd. UP, Wrocław,2009 5. Zaleski S. 1978. Mikrobiologia żywności pochodzenia morskiego. Wydawnictwo Morskie, Gdańsk; 6. Zaremba M., Borowski J. 1997. Mikrobiologia lekarska. PZWL, Warszawa; 7. Pezacki W. 1984. Przetwarzanie jadalnych surowców rzeźnych. PWN, Warszawa; 8. Pezacki W. 1984. Przetwarzanie niejadalnych surowców rzeźnych. PWN, Warszawa |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student W zakresie wiedzy: - opisuje procesy technologiczne stosowane przy produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego - identyfikuje obowiązujące wymagania higieniczne oraz przepisy prawne dla zakładów produkujących środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego - analizuje zagrożenia związane z procesami technologicznymi stosowanymi przy produkcji żywności - wyjaśnia zasady systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych (HACCP) W zakresie umiejętności: - określa zagrożenie związane z poszczególnymi procesami stosowanymi w przetwórstwie żywności zwierzęcego pochodzenia - poddaje krytycznemu osądowi parametry technologiczne oraz wymagania higieniczne stosowane w zakładach przetwórstwa żywności - interpretuje wyniki badań mikrobiologicznych i chemicznych środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego W zakresie kompetencji społecznych: - ocenia spełnienie wymagań higienicznych w podmiotach produkujących i przetwarzających żywność pochodzenia zwierzęcego |
Metody i kryteria oceniania: |
Aby zaliczyć cały przedmiot należy uzyskać zaliczenie z przedmiotu „Higiena produktów pochodzenia zwierzęcego I” oraz z przedmiotu „Higiena produktów pochodzenia zwierzęcego II”. Na ocenę końcową składa się ocena z ćwiczeń: 40% oraz ocena z egzaminu: 60%. Zakres tematyczny egzaminu: „Higiena produktów pochodzenia zwierzęcego I” ćwiczenia i wykłady oraz „Higiena produktów pochodzenia zwierzęcego II” ćwiczenia i wykłady. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2016-10-01 - 2017-02-14 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | KATARZYNA KOSEK-PASZKOWSKA | |
Prowadzący grup: | JAROSŁAW BYSTROŃ, KATARZYNA KOSEK-PASZKOWSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | KATARZYNA KOSEK-PASZKOWSKA | |
Prowadzący grup: | JAROSŁAW BYSTROŃ, KATARZYNA KOSEK-PASZKOWSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | KATARZYNA KOSEK-PASZKOWSKA | |
Prowadzący grup: | JAROSŁAW BYSTROŃ, KATARZYNA KOSEK-PASZKOWSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-03 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | KATARZYNA KOSEK-PASZKOWSKA | |
Prowadzący grup: | JAROSŁAW BYSTROŃ, KATARZYNA KOSEK-PASZKOWSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | KATARZYNA KOSEK-PASZKOWSKA | |
Prowadzący grup: | JAROSŁAW BYSTROŃ, KATARZYNA KOSEK-PASZKOWSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | KATARZYNA KOSEK-PASZKOWSKA | |
Prowadzący grup: | JAROSŁAW BYSTROŃ, KATARZYNA KOSEK-PASZKOWSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | KATARZYNA KOSEK-PASZKOWSKA | |
Prowadzący grup: | JAROSŁAW BYSTROŃ, KATARZYNA KOSEK-PASZKOWSKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.