Auditing of quality management systems in food industry
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | MWW-AJ>F10Audit |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Auditing of quality management systems in food industry |
Jednostka: | KATEDRA HIGIENY ŻYWNOŚCI I OCHRONY ZDROWIA KONSUMENTA |
Grupy: |
Przedmioty 11 sem. - weterynaria, ang. mgr jednolite |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | angielski |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywny |
Wymagania wstępne: | Mikrobiologia, prawo sanitarno-żywnościowe, higiena mięsa, higiena przetwórstwa. |
Skrócony opis: |
W czasie zajęć student zapoznaje się z metodologią audytowania systemów zarządzania jakością na przykładzie systemu HACCP. |
Pełny opis: |
Kwalifikacje audytorów oraz normy dotyczące audytowania, najważniejsze standardy i normy stanowiące dokumenty odniesienia przy audytowaniu systemów jakości, wymagania dla audytorów, rodzaje audytów, cele audytowania, metodologia audytu, dokumenty robocze audytu, metodologia audytowania dokumentacji, wyszukiwanie niezgodności w dokumentacji, techniki audytowania, postępowanie w czasie audytu „na miejscu”, niezgodności i ich klasyfikacja, mowa ciała, raport z audytu. |
Literatura: |
1. Shapton D.A, Shapton N.F “Principles and practices for the safe processing of foods”, Woodehead Publishing, Cambridge, 2001. 2. Mayes T., Mortimore S., “Making the most of HACCP- learning from others’ experience”, Woodehead Publishing, Cambridge, 2001 3. Mortimore S., Wallace C. “HACCP a practical approach”, Chapman and Hall, London, 1994 4. Dillon M., Griffith C. “How to HACCP”, Chapman and Hall, London, 1994 |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student W zakresie wiedzy: - identyfikuje zagrożenia bezpieczeństwa żywności występujące w procesach produkcji żywności - wskazuje aktualnie obowiązujące przepisy regulujące nadzór sanitarny nad produkcją żywności - identyfikuje odchylenia jakości produktu wywołane niewłaściwymi procesami technologicznymi - weryfikuje plan oraz harmonogram audytów systemów zarządzania jakości W zakresie umiejętności: - szacuje i określa zagrożenia dla człowieka wynikające z zagrożeń jakości zdrowotnej surowców i przetworów spożywczych - samodzielnie wykonuje plan i harmonogram audytów systemu zarządzania jakością zdrowotną żywności - audytuje system zarządzania jakością W zakresie kompetencji społecznych: - pracuje w małych grupach |
Metody i kryteria oceniania: |
70% oceny stanowią obecności na zajęciach, 30% wynik testu. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2016-10-01 - 2017-02-14 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: | (brak danych) | |
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2017-02-20 - 2017-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 12 godzin
Wykład, 3 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Kosek-Paszkowska | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-01-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 12 godzin
Wykład, 3 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Kosek-Paszkowska | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2018-02-19 - 2018-06-14 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 12 godzin
Wykład, 3 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Kosek-Paszkowska | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-01-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 12 godzin
Wykład, 3 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Kosek-Paszkowska | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2019-02-20 - 2019-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 12 godzin
Wykład, 3 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Kosek-Paszkowska | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-03 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 12 godzin
Wykład, 3 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Kosek-Paszkowska | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-01-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 12 godzin
Wykład, 3 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Kosek-Paszkowska | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-28 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 12 godzin
Wykład, 3 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Kosek-Paszkowska | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-28 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 12 godzin
Wykład, 3 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Kosek-Paszkowska | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-29 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 12 godzin
Wykład, 3 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Kosek-Paszkowska | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (zakończony)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-28 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 12 godzin
Wykład, 3 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Kosek-Paszkowska | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.