Towaroznawstwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | BZO-SI>TSPZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Towaroznawstwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego |
Jednostka: | INSTYTUT HODOWLI ZWIERZĄT |
Grupy: |
Przedmioty 6 sem. - zootechnika, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
LUB
5.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Zootechnika |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | szósty |
Skrócony opis: |
Właściwości produktów pochodzenia zwierzęcego (jaja, mięso, mleko, miód, skóry) i ich ocena. |
Pełny opis: |
Ocena produktów pszczelich powstających w wyniku przetwarzania przez pszczoły naturalnych surowców przynoszonych z zewnątrz: miód pszczeli, pyłek kwiatowy, propolis. Ocena produktów pszczelich będących 100% wytworem organizmów pszczelich: wosk pszczeli, mleczko pszczele. Jajo jako surowiec w przemyśle spożywczym. Metody oceny jakości jaj spożywczych. Ocena właściwości fizyko-chemicznych mięsa zwierząt rzeźnych. Poubojowe metody oceny tusz zwierząt rzeźnych. Badania mleka surowego i jego przydatności do przerobu. Wpływ warunków środowiskowych oraz gatunku, wieku, płci zwierząt na jakość pozyskiwanych skór garbarskich i futrzarskich. |
Literatura: |
1. Litwińczuk Z.: Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych. Wyd. UP Lublin, 2001. 2. Jurczak F.: Mleko produkcja, badania, przerób. SGGW Warszawa, 2005. 3. Prabucki J.: Pszczelarstwo. Wyd. Promocyjne "Albatros" Szczecin, 1998. 4. Trziszka T. (red.): Jajczarstwo- nauka, technologia, praktyka. Wyd. AR Wrocław, 2000. |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu w zakresie wiedzy: Student ma ogólną wiedzę z zakresu wytwarzania i pozyskiwania produktów pochodzenia zwierzęcego /kartkówki w obrębie bloków tematycznych /BH1_W14,Student zna podstawowe technologie produkcji surowców zwierzęcych /kartkówki w obrębie bloków tematycznych /BH1_W15,//***; w zakresie umięjętności: Student umie ocenić wartość surowców pochodzenia zwierzęcego BH1_U11, , ***; w zakresie kompetencji społecznych: Student ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za tworzenie produktów wysokiej jakości BH1_K07, , |
Metody i kryteria oceniania: |
W celu uzyskania zaliczenia z ćwiczeń student musi uzyskać pozytywne oceny z 5 bloków tematycznych. Wiedza oraz umiejętności zweryfikowane zostaną na podstawie przeprowadzonego egzaminu w formie opisowej (10 pytań z 5 bloków tematycznych, po 2 pytania z każdego). Poszczególne bloki tematyczne (mięso, mleko, produkty pszczele, jaja, skóry) oceniane będą przez osoby prowadzące wykłady, a końcowa ocena z przedmiotu będzie średnią arytmetyczną ze wszystkich bloków tematycznych: zaliczenia ćwiczeń i egzaminu. Jeżeli student nie zaliczy któregoś z bloków tematycznych może poprawić go u osoby prowadzącej wykłady z tego bloku w trakcie konsultacji lub w innym wyznaczonym terminie. W przypadku nie przystąpienia do egzaminu lub jego nie zaliczenia student ma prawo ponownie zdawać go ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2017-02-20 - 2017-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | PIOTR NOWAKOWSKI | |
Prowadzący grup: | MACIEJ ADAMSKI, KATARZYNA CZYŻ, RACHELA FORMELLA, MARTA KALICIAK, MARTYNA LASOŃ, EWA ŁUKASZEWICZ, PIOTR NOWAKOWSKI, SEBASTIAN OPALIŃSKI, ADAM ROMAN, ANDRZEJ ZACHWIEJA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2018-02-19 - 2018-06-14 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ROBERT BODKOWSKI | |
Prowadzący grup: | MACIEJ ADAMSKI, ROBERT BODKOWSKI, PAULINA CHOLEWIŃSKA, MARIA CHRZANOWSKA, KATARZYNA CZYŻ, EWA ŁUKASZEWICZ, PAWEŁ MIGDAŁ, SEBASTIAN OPALIŃSKI, ADAM ROMAN, EDYTA WOJTAS, ANNA WYROSTEK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2019-02-20 - 2019-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ROBERT BODKOWSKI, KATARZYNA CZYŻ | |
Prowadzący grup: | MACIEJ ADAMSKI, MARIA CHRZANOWSKA, KATARZYNA CZYŻ, PAWEŁ MIGDAŁ, ADAM ROMAN, EDYTA WOJTAS, ANNA WYROSTEK, ANDRZEJ ZACHWIEJA, ANNA ZIELAK-STECIWKO | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-03-01 - 2020-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | KATARZYNA CZYŻ | |
Prowadzący grup: | MACIEJ ADAMSKI, KATARZYNA CZYŻ, ARTUR KOWALCZYK, EWA ŁUKASZEWICZ, JOANNA ROSENBERGER, ANNA WYROSTEK, ANDRZEJ ZACHWIEJA, ANNA ZIELAK-STECIWKO | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-03-01 - 2021-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ROBERT BODKOWSKI, KATARZYNA CZYŻ | |
Prowadzący grup: | MACIEJ ADAMSKI, KATARZYNA CZYŻ, EWA ŁUKASZEWICZ, PAWEŁ MIGDAŁ, ADAM ROMAN, JOANNA ROSENBERGER, ANNA WYROSTEK, ANDRZEJ ZACHWIEJA, ANNA ZIELAK-STECIWKO | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-03-01 - 2022-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | KATARZYNA CZYŻ | |
Prowadzący grup: | MACIEJ ADAMSKI, KATARZYNA CZYŻ, EWA ŁUKASZEWICZ, PAWEŁ MIGDAŁ, ADAM ROMAN, ANNA WYROSTEK, ANDRZEJ ZACHWIEJA, ANNA ZIELAK-STECIWKO | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.