Rośliny lecznicze i trujące
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | BZO-SI>RLiT |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Rośliny lecznicze i trujące |
Jednostka: | INSTYTUT BIOLOGII ŚRODOWISKOWEJ |
Grupy: |
Przedmioty 4 sem. - zootechnika, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Zootechnika |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywny |
Semestr studiów: | czwarty |
Skrócony opis: |
W trakcie zajęć student pozna biologię, budowę morfologiczną i zastosowanie roślin leczniczych, a także gatunki roślin trujących i substancje biologicznie czynne występujące w roślinach. Celem przedmiotu jest również zapoznanie studenta z różnego rodzaju surowcami zielarskimi i metodami ich pozyskiwania oraz przechowywania, a także przedstawienie krótkiej historii zielarstwa i ziołolecznictwa. |
Pełny opis: |
Krótki zarys historii zielarstwa i ziołolecznictwa. Rodzaje surowców zielarskich, sposoby ich pozyskiwania i przechowywania. Substancje biologicznie czynne występujące w roślinach. Postacie leków ziołowych i sposoby ich przyrządzania. Zastosowanie roślin w medycynie, weterynarii, kosmetyce, przemyśle farmaceutycznym oraz jako rośliny przyprawowe. Rośliny lecznicze i trujące – współczesne i historyczne zastosowanie, substancje aktywne oraz efekty farmakologiczne. Rośliny lecznicze i trujące dla ludzi i zwierząt występujące w Polsce – przegląd wybranych gatunków. |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Anioł-Kwiatkowska J. 1993. Rośliny leczące zwierzęta. Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa. 2. Broda B., Mowszowicz J. 2000. Przewodnik do oznaczania roślin leczniczych, trujących i użytkowych. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa. 3. Sadowska A. 2003. Rośliny lecznicze w weterynarii i zootechnice. Wydawnictwo SGGW, Warszawa. Literatura uzupełniająca: 1. Mowszowicz J. 1982. Przewodnik do oznaczania krajowych roślin trujących i szkodliwych. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa. 2. van Wyk B.-E., Wink M. 2008. Rośliny lecznicze świata, MedPharm Polska. |
Efekty uczenia się: |
Po zakończeniu kursu W zakresie wiedzy: 1. Student zna biologię, budowę morfologiczną i zastosowanie roślin leczniczych, ma podstawową wiedzę o związkach czynnych występujących w roślinach leczniczych i trujących oraz ich działaniu i zastosowaniu. 2. Student zna rodzaje surowców zielarskich, sposoby ich pozyskiwania i przechowywania. W zakresie umiejętności: 1. Student posiada umiejętność posługiwania się kluczem do oznaczania roślin w celu samodzielnego oznaczenia gatunku pod kątem sprawdzenia czy jest to roślina lecznicza, bądź trująca dla zwierząt i/lub człowieka, a także potrafi zidentyfikować surowce zielarskie przy pomocy klucza. 2. Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę przy tworzeniu pisemnych prac i wystąpień ustnych w języku polskim na temat zastosowania roślin leczniczych, a także pozyskiwania i przechowywania surowców zielarskich. W zakresie kompetencji społecznych: 1. Student rozumie potrzebę poszerzenia wiedzy dotyczącej działania roślin leczniczych i trujących oraz zastosowania surowców zielarskich. 2. Student potrafi dbać o zdrowie zwierząt odpowiednio wykorzystując właściwości roślin leczniczych. 3. Student ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie utrzymania zdrowia zwierząt w aspekcie wykorzystania właściwości roślin leczniczych. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie przedmiotu odbywa się na podstawie zaliczenia ćwiczeń oraz pisemnego zaliczenia wykładów. Zaliczenie wykładów przeprowadzane jest po ich zakończeniu. Ocena końcowa z przedmiotu jest średnią z ocen zaliczenia wykładów oraz ćwiczeń. Jeżeli student nie zaliczy wykładów w pierwszym terminie, ma prawo przystąpienia do zaliczenia poprawkowego w terminie wyznaczonym przez prowadzącego (nie później niż do końca sesji). Zaliczenie ćwiczeń odbywa się na podstawie oceny przygotowanych przez studentów prezentacji dotyczących wybranych roślin leczniczych lub trujących, oceny wykonanego zielnika roślin leczniczych i trujących, bieżącej (wizualnej) oceny wykonywanych poleceń i samodzielnej pracy, a także praktycznego zaliczenia umiejętności oznaczania roślin i surowców leczniczych przy użyciu kluczy do oznaczania. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa, a student może mieć tylko dwie nieobecności, w tym co najwyżej jedną nieusprawiedliwioną. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2018-02-19 - 2018-06-14 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2019-02-20 - 2019-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR ĆW
CZ ĆW
ĆW
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANNA FALTYN-PARZYMSKA, JAROSŁAW PROĆKÓW | |
Prowadzący grup: | ANNA FALTYN-PARZYMSKA, JAROSŁAW PROĆKÓW | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-03-01 - 2020-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR ĆW
CZ ĆW
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ANNA FALTYN-PARZYMSKA, JAROSŁAW PROĆKÓW | |
Prowadzący grup: | ANNA FALTYN-PARZYMSKA, JAROSŁAW PROĆKÓW | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-03-01 - 2021-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | MARIA MALICKA, JAROSŁAW PROĆKÓW | |
Prowadzący grup: | MARIA MALICKA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.