Chów i hodowla zwierząt futerkowych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | BZO-SI>ChiHZF6 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Chów i hodowla zwierząt futerkowych |
Jednostka: | INSTYTUT HODOWLI ZWIERZĄT |
Grupy: |
Przedmioty 6 sem. - zootechnika, st. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Zootechnika |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | szósty |
Skrócony opis: |
Student zdobędzie podstawową wiedzę teoretyczną i praktyczną z zakresu hodowli roślinożernych i mięsożernych zwierząt futerkowych. Umiejętność organizacji chowu i hodowli w warunkach fermowych, rozpoznawania odmian barwnych w obrębie gatunku, stosowania przepisów w hodowli zwierząt futerkowych. |
Pełny opis: |
Zapoznanie studentów z problematyką chowu i hodowli zwierząt futerkowych, trendy w specjalistycznej produkcji zwierząt futerkowych, wybór gatunku, zakres i kierunki doskonalenia zwierząt, nowoczesne rozwiązania budowlane. Szczegółowo przedstawione będą zasady hodowli mięsożernych zwierząt futerkowych (lisy pospolite i lisy polarne, jenoty, norki, tchórze hodowlane) oraz zwierząt roślinożernych (króliki, szynszyle i nutrie). Rozwinięte zostaną problemy rozrodu tych zwierząt i stosowanych tu metod biotechnologicznych, zasady ich żywienia, jakości i oceny różnych typów okryw włosowych i skór |
Literatura: |
1. Kuźniewicz J., Filistowicz A.: Chów i hodowla zwierząt futerkowych, Wydawnictwo AR we Wrocławiu, 2005. 2. Kuźniewicz J., Filistowicz A.: Chów i hodowla nutrii, Wydawnictwo AR we Wrocławiu, 2006. 3. Cholewa R.: Chów i hodowla zwierząt futerkowych. Wydawnictwo AR Poznań, 2000. 4. Jeżewska G., Maciejowski J.: Hodowla i produkcja zwierząt futerkowych, Wydawnictwo AR w Lublinie, 1986. 5. Barabasz B.: Szynszyle. Hodowla i użytkowanie. PWRiL, Warszawa 2001. 6. Bielański P., Niedźwiadek S., Zając J.: Chów królików. Wydawnictwo Fundacji „Rozwój SGGW”, Warszawa, 2002. |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu W zakresie wiedzy 1. Student zna biologię, systemy użytkowania, żywienia i pielęgnacji zwierząt futerkowych. 2. Student zna procesy technologiczne pozyskiwania i obróbki skór futerkowych oraz pozyskiwania mięsa króliczego i nutriowego. 3. Student posiada ogólną wiedzę teoretyczną o cechach skór i okrywy włosowej, zna współczesne metody badań laboratoryjnych cech okrywy włosowej. W zakresie umiejętności 1. Student prawidłowo rozpoznaje rasy i odmiany zwierząt futerkowych. 2. Student potrafi opracować projekty z zakresu hodowli zwierząt futerkowych. 3. Student potrafi ocenić stan zdrowia zwierząt, stan środowiska hodowlanego oraz umie prowadzić hodowlę. W zakresie kompetencji społecznych 1. Student systematycznie aktualizuje wiedzę z zakresu hodowli zwierząt futerkowych. 2. Student jest świadomy zagrożeń dla zwierząt wynikających z postępu cywilizacji i przeciwników hodowli. 3. Student wykazuje etyczne postawy wobec zwierząt i rozumie znaczenie ich dobrostanu. |
Metody i kryteria oceniania: |
Podstawą zaliczenie przedmiotu jest zaliczenie ćwiczeń i zdanie egzaminu. Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie średniej oceny 3,0 ze wszystkich założonych efektów kształcenia. Wiedza zostanie zweryfikowana na egzaminie pisemnym składającym się z 5 pytań problemowych. Czas trwania egzaminu 60 minut. Osoby, które nie zdały egzaminu w pierwszym terminie, przystępują do drugiego egzaminu w tej samej formie. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-03-01 - 2020-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-03-01 - 2022-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | MARZENA JANCZAK | |
Prowadzący grup: | KATARZYNA CZYŻ, MARZENA JANCZAK, ANNA WYROSTEK | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.