Towaroznawstwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | BZO-NI>TSiPPZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Towaroznawstwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego |
Jednostka: | INSTYTUT HODOWLI ZWIERZĄT |
Grupy: |
Przedmioty 7 sem. - zootechnika, nst. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
4.00 (zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Zootechnika |
Poziom studiów: | I stopnia |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Skrócony opis: |
Badanie właściwości produktów pochodzenia zwierzęcego i ich ocena. |
Pełny opis: |
Badanie właściwości produktów pochodzenia zwierzęcego i ich ocena: - miód pszczeli, pyłek kwiatowy, propolis, wosk pszczeli, mleczko pszczele, - jaja spożywcze, - tusze i mięso zwierzat rzeźnych, - mleko, - skóry garbarskie i futrzarskie. |
Literatura: |
1. Litwińczuk Z.: Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych. Wyd. UP Lublin, 2001. 2. Jurczak F.: Mleko produkcja, badania, przerób. SGGW Warszawa, 2005. 3. Prabucki J.: Pszczelarstwo. Wyd. Promocyjne "Albatros" Szczecin, 1998. 4. Trziszka T. (red.): Jajczarstwo- nauka, technologia, praktyka. Wyd. AR Wrocław, 2000. |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu w zakresie wiedzy: Student ma ogólną wiedzę z zakresu wytwarzania i pozyskiwania produktów pochodzenia zwierzęcego /testy z treści ćwiczeń i wykładów/BH1 - W14, R1A_W05, InzA_W02, InzA_W04,Student zna podstawowe technologie produkcji surowców zwierzęcych /testy z treści ćwiczeń i wykładów/BH1 - W015, R1A_W05, R1A_W03, R1A_W04, InzA_W02,//***; w zakresie umięjętności: Student umie ocenić wartość surowców pochodzenia zwierzęcego BH1 - U11, R1A_U06, InzA_U01, InzA_U02, InzA_U08, , ***; w zakresie kompetencji społecznych: Student ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za wytworzenie produktów o wysokiej jakości BH1 - K07, R1A_K05, InzA_K01, InzA_K02, , |
Metody i kryteria oceniania: |
Wiedza oraz umiejętności zweryfikowane zostaną na podstawie przeprowadzonego w sesji egzaminacyjnej 90 minutowego egzaminu w formie opisowej (10 pytań z 5 bloków tematycznych, po 2 pytania z każdego). Poszczególne bloki tematyczne (mięso, mleko, produkty pszczele, jaja, skóry) oceniane będą przez osoby prowadzące wykłady. W celu uzyskania zaliczenia z przedmiotu student musi uzyskać pozytywne oceny z 5 bloków tematycznych, a końcowa ocena z przedmiotu będzie średnią arytmetyczną ze wszystkich bloków tematycznych. Jeżeli student nie zaliczy któregoś z bloków tematycznych może poprawić go u osoby prowadzącej wykłady z tego bloku w trakcie konsultacji lub w innym wyznaczonym terminie. W przypadku nie przystąpienia do egzaminu lub jego nie zaliczenia student ma prawo ponownie zdawać go ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/17" (zakończony)
Okres: | 2016-10-01 - 2017-02-14 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 18 godzin
Wykład, 18 godzin
|
|
Koordynatorzy: | PIOTR NOWAKOWSKI | |
Prowadzący grup: | MACIEJ ADAMSKI, EWA ŁUKASZEWICZ, PIOTR NOWAKOWSKI, SEBASTIAN OPALIŃSKI, ADAM ROMAN, EDYTA WOJTAS, ANDRZEJ ZACHWIEJA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/18" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 18 godzin
Wykład, 18 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ROBERT BODKOWSKI, PIOTR NOWAKOWSKI | |
Prowadzący grup: | MACIEJ ADAMSKI, ROBERT BODKOWSKI, PAULINA CHOLEWIŃSKA, EWA ŁUKASZEWICZ, SEBASTIAN OPALIŃSKI, ADAM ROMAN, EDYTA WOJTAS, ANDRZEJ ZACHWIEJA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 18 godzin
Wykład, 18 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ROBERT BODKOWSKI | |
Prowadzący grup: | MACIEJ ADAMSKI, ROBERT BODKOWSKI, KATARZYNA CZYŻ, EWA ŁUKASZEWICZ, PAWEŁ MIGDAŁ, EDYTA WOJTAS, ANDRZEJ ZACHWIEJA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-01-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 18 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | KATARZYNA CZYŻ | |
Prowadzący grup: | MACIEJ ADAMSKI, KATARZYNA CZYŻ, PAWEŁ MIGDAŁ, JOANNA ROSENBERGER, EDYTA WOJTAS, ANNA WYROSTEK, ANDRZEJ ZACHWIEJA | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 18 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ROBERT BODKOWSKI, KATARZYNA CZYŻ | |
Prowadzący grup: | MACIEJ ADAMSKI, KATARZYNA CZYŻ, PAWEŁ MIGDAŁ, JOANNA ROSENBERGER, ANNA WYROSTEK, ANDRZEJ ZACHWIEJA, ANNA ZIELAK-STECIWKO | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 18 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ROBERT BODKOWSKI, KATARZYNA CZYŻ | |
Prowadzący grup: | MACIEJ ADAMSKI, KATARZYNA CZYŻ, EWA ŁUKASZEWICZ, PAWEŁ MIGDAŁ, AGNIESZKA MURAWSKA, ADAM ROMAN, JOANNA ROSENBERGER, ANNA WYROSTEK, ANDRZEJ ZACHWIEJA, ANNA ZIELAK-STECIWKO | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.