Chów i hodowla małych przeżuwaczy
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | BZO-NI>ChiHMP |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Chów i hodowla małych przeżuwaczy |
Jednostka: | INSTYTUT HODOWLI ZWIERZĄT |
Grupy: |
Przedmioty 6 sem. - zootechnika, nst. i-go stopnia (inż.) |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Kierunek: | Zootechnika |
Poziom studiów: | I stopnia |
Profil: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Semestr studiów: | szósty |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie z podstawowymi czynnikami genetycznymi i środowiskowymi wpływającymi na poziom produkcji małych przeżuwaczy (owce, kozy, lamy, alpaki, daniele), warunkami ich utrzymania oraz stosowanymi technologiami. |
Pełny opis: |
Charakterystyka pokrojowa i użytkowa owiec, kóz, lam, alpak i danieli. Zasady prowadzenia pracy hodowlanej. Czynniki genetyczne i środowiskowe wpływające na poziom produkcji od owiec, kóz, lam, alpak i danieli. Warunki technologiczne i środowiskowe utrzymania róznych gatunków malych przeżuwaczy . Metody oceny okrywy włosowej od różnych gatunków małych przeżuwaczy. Projektowanie w zakresie chowu i hodowli owiec, kóz, lam, alpak i danieli. |
Literatura: |
1. Komosińska H., Podsiadło E.: Ssaki kopytne. PWN Warszawa, 2002. 2. Kuczaj M. (red.). Hodowla zwierząt. Organizacja produkcji zwierzęcej. Wyd. Marian Kuczaj, Wrocław, 2016. 3. Niżnikowski R.: Chów owiec. PWRiL Warszawa, 1994. 4. Niżnikowski R.: Hodowla, chów i użytkowanie owiec. Wyd. Wieś Jutra Sp. z o.o, 2011. 5. Patkowska-Sokoła B. (red) i wsp.: Podstawy chowu i hodowli owiec. Wyd. AR Wrocław, 2000. 6. Szeliga W.: Wybrane zagadnienia z chowu i hodowli owiec i kóz.. PWRiL Warszawa, 1998. |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu w zakresie wiedzy: Student ma ogólną wiedzę o pokroju i fizjologii różnych gatunków małych przeżuwaczy (owiec, kóz, lam, alpak, danieli)./sprawdzian, kolokwium, wypowiedź ustna, test, pytania problemowe, prezentacja multimedialna/BH1_W11,Student ma ogólną wiedzę z zakresu produkcji i technologii stosowanych w produkcji małych przeżuwaczy./sprawdzian, kolokwium, wypowiedź ustna, test, prezentacja multimedialna/BH1 - W07; BH1_W15,Student posiada podstawową wiedzę z zakresu wytwarzania i pozyskiwania produktów pochodzących od małych przeżuwaczy - owiec, lam, kóz, alpak, danieli (mleko, mięso, wełna, skóry)./sprawdzian, kolokwium, wypowiedź ustna, test, prezentacja multimedialna, zajęcia terenowe/BH1_W14***; w zakresie umięjętności: Student zna zasady oraz potrafi analizować procesy biologiczne towarzyszące hodowli małych przeżuwaczy. BH1_U05,Student zna zasady i potrafi prowadzić chów i hodowlę małych przeżuwaczy na każdym etapie oraz posiada umiejętność przygotowania w języku polskim prezentacji multimedialnych dotyczących rozrodu małych przeżuwaczy i innych zagadnień związanych z produkcją tej grupy zwierząt. BH1_U06; BH1_U13; BH1_U16,Student potrafi zapewnić małym przeżuwaczom prawidłowe warunki środowiskowe i dobrostan. BH1_U12***; w zakresie kompetencji społecznych: Student potrafi odpowiedzialnie obchodzić się ze zwierzętami. BH1_K03; BH1_K04,Student potrafi odpowiedzialnie prowadzić produkcję owiec, kóz, lam, alpak i danieli mając świadomość właściwych warunków środowiskowych. BH1_K03,Student ma potrzebę dokształcania się i samodoskonalenia w zakresie hodowli małych przeżuwaczy - owiec, lam, kóz, alpak, danieli. BH1_K10 |
Metody i kryteria oceniania: |
Studentów posiadających zaliczenie z ćwiczeń obowiązuje egzamin pisemny w sesji egzaminacyjnej. Wiedza zweryfikowana zostanie na wykładach na podstawie trwającego 90 minut egzaminu (30 pytań testowych i 2 pytania otwarte). Jeśli egzamin nie zostanie zaliczony w pierwszym terminie student ma prawo ponownie zdawać go ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym. Z egzaminu obowiązuje następująca skala ocen: 60-70% - dostateczny, 71-76% dostateczny plus, 77-85% - dobry, 86-90% - dobry plus, 91-100% - bardzo dobry. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-03-01 - 2020-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 18 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ROBERT BODKOWSKI | |
Prowadzący grup: | ROBERT BODKOWSKI | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-03-01 - 2021-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 18 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ROBERT BODKOWSKI | |
Prowadzący grup: | ROBERT BODKOWSKI | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-03-01 - 2022-06-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 24 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ROBERT BODKOWSKI | |
Prowadzący grup: | ROBERT BODKOWSKI | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.