Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Water Organisms Farming

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: BZO-AM>WOF
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Water Organisms Farming
Jednostka: INSTYTUT BIOLOGII
Grupy: 1 rok, sem.1, zootechnika
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: angielski
Kierunek:

Zootechnika

Poziom studiów:

II stopnia

Rodzaj przedmiotu:

fakultatywny

Skrócony opis:

Przedmiot dotyczy chowu i hodowli wybranych gatunków ryb.

Pełny opis:

Chów i hodowla ryb łososiowatych, chów i hodowla ryb reofilnych i innych cennych gatunków, ponadto ryb ciepłolubnych – amur, tołpyga, sum afrykański oraz chów i hodowla wybranych organizmów bezkręgowych.

Literatura:

Adamek J. (2003). African Sheatfish. Breeding technology. Publisher: IRŚ. Olsztyn. p. 75

K. Goryczko (2005) Trouts. – Publisher: IRŚ. Olsztyn

Crayfish husbandry (2005) – Mastyński, Andrzejewski

Aquaculture – journal available on-line from computers connected to the network of Wroclaw

University of Environmental and Life Sciences thanks to Libraries Consortium

Efekty uczenia się:

Po ukończeniu przedmiotu

W zakresie wiedzy

1. Student wykazuje zaawansowaną wiedzę na temat produkcji ryb; wykazuje się szczegółową znajomością metod hodowlanych stosowanych w produkcji akwakultury.

2. Student ma zaawansowaną wiedzę i wykazuje się dogłębną wiedzą o nowoczesnych specjalistycznych technologiach, metodach, systemach i sprzęcie technicznym wykorzystywanym do utrzymywania zwierząt będących przedmiotem hodowli, hodowli i eksploatacji, a także do produkcji pasz.

3. Student zna aktualne zasady polityki rolnej Polski i UE oraz procesy innowacyjne zachodzące w rolnictwie.

W zakresie umiejętności

1. Student w swoich własnych poszukiwaniach, analizuje i wykorzystuje informacje z różnych źródeł - dokumentację dotyczącą utrzymywania zwierząt, które są przedmiotem hodowli, hodowli lub użytkowania, oraz dokumentację związaną z produkcją pasz

2. Student opracował umiejętność przygotowania typowych projektów pisemnych / prezentacji ustnych w języku angielskim lub polskim na określone tematy z dyscypliny nauk o zwierzętach i dyscyplin pokrewnych.

W zakresie kompetencji społecznych

1. Student ma świadomość prognozowania negatywnego wpływu produkcji zwierzęcej na środowisko i działań mających na celu zmniejszenie ryzyka

2. Student rozumie potrzebę ciągłej edukacji w zakresie produkcji zwierzęcej.

Metody i kryteria oceniania:

zalicza wiedzę zawartą w wykładach, projekcie

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/18" (zakończony)

Okres: 2018-02-19 - 2018-06-14
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 20 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Monika Kowalska-Góralska
Prowadzący grup: Monika Kowalska-Góralska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)

Okres: 2019-02-20 - 2019-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 20 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Monika Kowalska-Góralska
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-9 (2025-04-18)