Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Technological characteristics of feed raw materials

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: BZO-AM>TCoFRM
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Technological characteristics of feed raw materials
Jednostka: KATEDRA ŻYWIENIA ZWIERZĄT I PASZOZNAWSTWA
Grupy: 1 rok, sem.1, zootechnika
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: angielski
Kierunek:

Zootechnika

Poziom studiów:

II stopnia

Rodzaj przedmiotu:

fakultatywny

Skrócony opis:

Przedmiot "Technologiczna charakterystyka surowców paszowych" obejmuje swoją tematyką zajęcia (wyklady i ćwiczenia) z zakresu szczegołowej charakterystyki surowcow i komponentów mieszanek przemyslowych z uwzględnieniem ich wlasciwości fizycznych i technologicznych. Na zajęciach studenci poznają czynniki wplywające na jakość surowców paszowych.

Pełny opis:

Charakterystyka surowców i komponentów mieszanek przemysłowych (komponentów energetycznych, białkowych i innych). Czynniki wpływające na jakość surowców paszowych, substancje antyżywieniowe oraz czystość mikrobiologiczna. Właściwości fizyczne i technologiczne surowców w mieszankach paszowych i zasady ich stosowania.

Literatura:

1. Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo – pod red. Doroty Jamroz, Tom.: 1, 2, 3. PWN Warszawa 2002

2. Chachułowa J., Pasze 1986

3. Grochowicz J., Technologia produkcji mieszanek paszowych, PWRiL, 1996.

Efekty uczenia się:

Po ukończeniu przedmiotu

W zakresie wiedzy

1. Student zna skład chemiczny surowców, ich wartość energetyczną i białkową oraz zna zasady stosowania poszczególnych surowców w mieszankach paszowych.

2. Student zna czynniki warunkujące wartość pokarmową i technologiczną surowców.

3. Student zna ograniczenia w stosowaniu surowców paszowych wynikające z cech naturalnych oraz nabytych.

W zakresie umiejętności

1. Student potrafi zinterpretować różnice w składzie chemicznym między poszczególnymi transzami surowca paszowego oraz na podstawie określonych właściwości potrafi dokonać doboru surowców do recepturowania mieszanek paszowych dla różnych gatunków zwierząt i grup technologicznych.

2. Student umie określać właściwości technologiczne i fizyczne surowców niezbędne przy wykorzystaniu surowców w przemyśle paszowym.

3. Student umie ocenić organoleptycznie jakość surowców – produktów ubocznych przemysłu rolno spożywczego.

W zakresie kompetencji społecznych

1. Student ma świadomość zależności między jakością zastosowanego surowca, a jakością produktu zwierzęcego oraz zdrowia zwierząt i ludzi.

2. Student wykazuje znajomość możliwości ograniczenia ryzyka negatywnego wpływu stosowania złej jakości mieszanek paszowych poprzez rzetelną ocenę i dobór surowców paszowych stosowanych do ich produkcji.

3. Student rozumie konieczność ciągłego uzupełniania wiedzy z zakresu nowych metod oceny charakterystyki surowców paszowych oraz ma świadomość odpowiedzialności za zadania wspólnie realizowane w zespole.

Metody i kryteria oceniania:

Podstawą zaliczania przedmiotu jest zaliczenie ćwiczeń. Warunkiem zaliczenia ćwiczeń jest obecność na wszystkich ćwiczeniach oraz przygotowanie studenta do omawianego tematu. Do zaliczenia przedmiotu wymagane jest zdobycie wymaganych umiejętności, reprezentowanie właściwych postaw przez studenta oraz uzyskanie pozytywnych ocen z dwóch przeprowadzonych sprawdzianów.

Każde ćwiczenie jest zaliczane po sprawdzeniu jego prawidłowości.

Oprócz tego każdy student wybiera dowolny surowiec stosowany do produkcji pasz. W oparciu o dostępną literaturę opisuje jego jakość w kontekście zastosowania tego surowca jako komponentu mieszanek przemysłowych. Na podstawie pozytywnych ocen uzyskanych ze sprawdzianów pisemnych, samodzielnie przygotowanej pracy pisemnej oraz wypowiedzi ustnych i aktywności wystawiona jest ocena średnia , która stanowi podstawę zaliczenia przedmiotu.

Dopuszczalna jest jedna nieusprawiedliwiona nieobecność podczas ćwiczeń w semestrze. Jednak student powinien odrobić to ćwiczenie z inną grupą ćwiczeniową lub zaliczyć ćwiczenie u prowadzącego celem potwierdzenia umiejętności i kompetencji z zakresu danego tematu ćwiczeniowego. Nieobecność usprawiedliwiona zwolnieniem lekarskim oznacza zaliczenie ćwiczenia; jednak student powinien odrobić to ćwiczenie z inną grupą ćwiczeniową lub zaliczyć ćwiczenie u prowadzanego celem potwierdzenia umiejętności i kompetencji z zakresu danego tematu ćwiczeniowego.

W przypadku usprawiedliwionej nieobecności studenta na zajęciach sprawdzających wiedzę lub uzyskania negatywnej oceny ze sprawdzianu pisemnego student przystępuje ponownie do sprawdzianu z danego zakresu materiału, który zalicza w formie ustnej.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)

Okres: 2019-02-20 - 2019-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 20 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Anna Szuba-Trznadel
Prowadzący grup: Anna Szuba-Trznadel
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-9 (2025-04-18)