The physiological principles dogs and cats nutrition
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | BZO-AM>PPDaCN |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | The physiological principles dogs and cats nutrition |
Jednostka: | KATEDRA ŻYWIENIA ZWIERZĄT I PASZOZNAWSTWA |
Grupy: |
1 rok, sem.1, zootechnika |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | angielski |
Kierunek: | Zootechnika |
Poziom studiów: | II stopnia |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywny |
Skrócony opis: |
W trakcie kursu studenci zapoznani zostaną z fizjologicznymi podstawami żywienia psów i kotów, metodyami wytwarzania karm dla tej grupy zwierząt (karmy komercyjne vs. home made); podziałem surowców wykorzystywanych przy wytwarzaniu karm oraz żywieniowym metodom zapobiegania chorobom, które u swoich podstaw mają błęedy żywieniowe. |
Pełny opis: |
Tematyka przedmiotu związana jest z porównaniem budowy układu pokarmowego i fizjologi trawienia psów i kotów oraz zapoznaniem studentów z behawiorem żywieniowym tych zwieraąt ich preferencjami pokarmowymi. Ważny punkt stanowi również charakterystyka podstawowych komponentów karm dla tych zwierząt ze szczególnym uwzględnieniem ich składu oraz przydatności w żywieniu określonych grup zwierząt oraz najczęściej popełniane błędy żywieniowe oraz zaburzenia mogące być ich wynikiem. Studentci od strony praktycznej komponowac będą racje żywieniowe a następnie karmy dla psów i kotów, uwzględniając ich stan fizjologiczny, wiek, rodzaj pracy i innne czynniki mające kluczowy wpływ na zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe, aminokwasy, witaminy a także składniki mineralne. |
Literatura: |
1. M Cerregrzyn, R. Lechowski, B. Barszczewska Podstawy żywienia psów i kotów. Elsevier Urban & Partner Wrocław 2013. 2. NRC. Nutrient requirements of dogs and cats. National Academic Press Washington 2011. 3. The Waltham book of dogs and cat nutrition 2nd edition. Ed A.T.B Edney. Pergamon press. 1988. 4. The Waltham book of companion animal nutrition. ED. I Burger. Pergamon press. 1993. |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu W zakresie wiedzy: 1. Student potrafi wskazać i opisać różnice w budowie układu pokarmowego psów i kotów i powiązać te różnice z odmienną fizjologią trawienia i wchłaniania składników pokarmowych. 2. Student potrafi scharakteryzować poszczególne komponenty wykorzystywane w żywieniu psów i kotów uwzględniając ich przydatność w żywieniu tych dwóch gatunków zwierząt. 3. Student potrafi wskazać najczęstsze błędy popełniane w żywieniu psów i kotów i powiązać je z zaburzeniami metabolicznymi które są przez nie powodowane. W zakresie umiejętności: 1. Student umie dobrać odpowiednie komponenty i zbilansować dzienną dawkę pokarmową dla psów i kotów uwzględniając stan fizjologiczny zwierzęcia. 2. Student potrafi skomponować recepturę/skład karmy dla różnych grup psów i kotów, uwzględniając ich stan fizjologiczny. 3. Student umie zapobiegać występowaniu błędów żywieniowych, korygować nieodpowiednie dawki pokarmowe mając na uwadze zdrowie zwierząt. W zakresie kompetencji społecznych: 1. Student jest świadom odpowiedzialności za skutki nieprawidłowego żywienia psów i kotów - czuje odpowiedzialność za zdrowie zwierząt jako jeden z ważniejszych aspektów popełnianych błędów żywieniowych. 2. Student potrafi pracować w grupie oraz aktywnie wyszukiwać kluczowe informacje niezbędne przy prawidłowym żywieniu psów i kotów, zdając sobie sprawę ze zmian i postępu nauk żywieniowych - co wymusza ciągłą aktualizację jego wiedzy i umiejętności. |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena końcowa z przedmiotu jest oceną łaczną uzyskaną przez studenta z testu sprawdzajacego dotyczącego tematyki wykładów - test wielokrotnego wyboru, pytania otwarte - (60%) oraz oceny z części ćwiczeniowej (40%) która jest oceną z przygotowanego samodzielnie przez studenta projektu dawki żywieniowej (student losuje gatunek zwierzęcia wraz z charakterystyką niezbędna do przygotowania dawki). |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2019-02-20 - 2019-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia
Wykład
|
|
Koordynatorzy: | Barbara Król | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.