Pro-ecological management of free ranged and farm animals
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | BZO-AM>PEMoFRA |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Pro-ecological management of free ranged and farm animals |
Jednostka: | INSTYTUT HODOWLI ZWIERZĄT |
Grupy: |
1 rok, sem.2, zootechnika |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | angielski |
Kierunek: | Zootechnika |
Poziom studiów: | II stopnia |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywny |
Skrócony opis: |
Przedmiot ma wprowadzić studenta w zagadnienia produkcji zwierzęcej widziane kompleksowo w łańcuchu troficznym (gleba, rośliny, zwierzęta, konsument) z perspektywy rolnictwa ekologicznego, zrównoważonego i biodynamicznego. |
Pełny opis: |
Podstawy społeczne, prawne i polityczne do prowadzenia proekologicznej produkcji zwierzęcej; systemy chowu zwierząt sprzyjające kształtowaniu krajobrazu i środowiska przyrodniczego oraz otrzymywaniu wysokiej jakości produktów pochodzenia zwierzęcego; zmienność wewnątrzgatunkowa żyjących populacji zwierząt oraz w różnorodności ekosystemów, łańcuchów troficznych i krajobrazów - rasy lokalne zwierząt gospodarskich; organizacja systemów produkcji zwierzęcej z maksymalnym wykorzystaniem użytków zielonych; relacje pomiędzy bazą pokarmową a wzrostem i zdrowiem zwierząt oraz jakością produktów; zarządzanie chowem zwierząt w różnych uwarunkowaniach środowiskowych z uwzględnieniem obsady i wymagań zwierząt; specyficzne walory produktu pochodzenia zwierzęcego związane z lokalnym miejscem wytwarzania, który w swej wycenie zawiera kompleksowo wartości biologiczne, środowiskowe, kulturowe i etyczne, tak ważne obecnie do pełnej akceptacji produktu przez szeroko pojętych konsumentów. |
Literatura: |
Dawkins R.: Fenotyp rozszerzony – Dalekosiężny gen. Prószyński i S-ka, Warszawa, 2003. Lasota – Moskalewska A.: Zwierzęta udomowione w dziejach ludzkości. Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa, 2005. Grandin T. & Johnson C.: Zrozumieć zwierzęta. Media Rodzina, Poznań, 2011. Grandin T. & Johnson C.: Zwierzęta czynią nas ludźmi. Media Rodzina, Poznań, 2011. Konarzewski M.: Na początku był głód. PIW, 2005. Mastalerz P.: Ekologiczne kłamstwa ekowojowników. Wydawnictwo Chemiczne, Wrocław, 2005. Spedding C.R.W.: Ekologia łąkarska. PWRiL, Warszawa, 1977. Wszelkie źródła informacji traktujące o produkcji zwierzęcej w ramach rolnictwa ekologicznego, zrównowazonego, biodynamicznego, slow-food, itp. |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu student W zakresie wiedzy 1. orientuje się w przepisach prawa jak i założeniach polityki rolnej Unii Europejskiej ukierunkowanej na proekologiczne systemy produkcji zwierzęcej. 2. ma rozszerzoną wiedzę o funkcjonowaniu zwierząt gospodarskich w systemach rolnictwa zrównoważonego, w tym ekologicznego. 3. rozumie wpływ metod chowu pro-ekologicznego zwierząt gospodarskich na środowisko i na jakość produktów pochodzenia zwierzęcego. W zakresie umiejętności 1. posiada rozwiniętą zdolność do interpretowania danych o produkcji zwierzęcej z pozycji regionalnej, krajowej, kontynentalnej i globalnej z uwzględnieniem uwarunkowań środowiskowych. 2. potrafi tworzyć nowe systemy chowu zwierząt dopasowane do specyfiki środowiska (ziemie górskie, niziny, doliny rzek, itp.) tak by produkcja była zrównoważona i ekonomicznie uzasadniona, a równocześnie wpływała na utrzymanie bioróżnorodności i wspierała lokalne społeczności. W zakresie kompetencji społecznych 1. rozumie istotę dbania o różnorodność na wszystkich poziomach organizacji przyrody na terenach zagospodarowanych rolniczo w tym różnorodności ras i gatunków zwierząt i tradycyjnych form gospodarowania; organizuje i rekomenduje produkcję zwierzęcą nie degradującą środowiska. 2. widzi i rozumie złożoność systemów chowu zwierząt łącznie z czynnikami społeczno-kulturowymi. |
Metody i kryteria oceniania: |
Studentów posiadających pozytywne zaliczenie z ćwiczeń (ocena z projektu, ocena z kartkówki, ocena z dyskusji i aktywności jako średnia arytmetyczna) obowiązuje pisemny egzamin (problem do opracowania w trakcie 45 minut) w sesji egzaminacyjnej, na którym zostanie zweryfikowana wiedza. Łączna ocena z przedmiotu to średnia arytmetyczna z oceny z ćwiczeń i oceny z egzaminu. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-01-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT WYK
ĆW
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 20 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Czyż | |
Prowadzący grup: | Paulina Cholewińska, Katarzyna Czyż | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.