Modern livestock production systems
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | BZO-AM>MLPS |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Modern livestock production systems |
Jednostka: | INSTYTUT HODOWLI ZWIERZĄT |
Grupy: |
1 rok, sem.2, zootechnika |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | angielski |
Kierunek: | Zootechnika |
Poziom studiów: | II stopnia |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Skrócony opis: |
Przedmiot jest podstawą dla hodowli poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich. |
Pełny opis: |
Udomowienie zwierząt i jego skutki; wzrost i rozwój; podstawy rozrodu zwierząt; rodzaje użytkowości zwierząt; podział zwierząt gospodarskich na grupy; wartość fenotypowa i genetyczna cechy ilościowej; selekcja; rodzaje kojarzeń i krzyżowań zwierząt; rodowód; rozpoznawanie wieku zwierząt; frekwencja genów i genotypów w populacji; szacowanie współczynników pokrewieństwa i inbredu; zasady wykonywania pomiarów zwierząt; metody identyfikacji zwierząt. |
Literatura: |
1. Nowicki B., Kosowska B.: Genetyka i podstawy hodowli zwierząt. PWRiL, Warszawa 1995. 2. Nowicki B., Jasek S., Maciejowski J., Nowakowski P., Pawlina E.: Rasy zwierząt gospodarskich. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2011. 3. Pawlina E., Kruszyński W.: Podstawy hodowli zwierząt. Przewodnik do ćwiczeń. Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu, nr 548, wyd. II, Wrocław 2016. |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu W zakresie wiedzy 1. Student zna podstawową i uniwersalną terminologię z zakresu hodowli zwierząt oraz zna typy użytkowe i podstawowe rasy gatunków zwierząt gospodarskich. 2. Student rozumie zjawisko wzrostu zwierzęcia oraz zna podstawy rozrodu zwierząt. 3. Student zna rodzaje użytkowości, selekcji, kojarzenia i krzyżowania oraz wykazuje się znajomością metod identyfikacji zwierząt. W zakresie umiejętności 1. Student potrafi przypisać daną rasę do określonego typu użytkowego. 2. Student umie analizować rodowód zwierzęcia; umie przeprowadzić analizę wzrostu zwierząt oraz umie obliczyć współczynniki pokrewieństwa i inbredu. 3. Student potrafi określić wiek zwierząt na podstawie cech uzębienia; potrafi posługiwać się przyrządami zoometrycznymi. W zakresie kompetencji społecznych 1. Student rozumie znaczenie zwierząt dla ludzi oraz ma prawidłowy stosunek do zwierząt. 2. Student ma świadomość konsekwencji stosowania określonych metod hodowlanych. 3. Student jest przygotowany do stosowania metod hodowli w stadzie zwierząt. |
Metody i kryteria oceniania: |
Kolokwia z wykładów i ćwiczeń, referat. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-01-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
ĆW
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ewa Łukaszewicz | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Czyż, Ewa Łukaszewicz, Anna Zielak-Steciwko | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.