Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Modern livestock production systems

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: BZO-AM>MLPS
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Modern livestock production systems
Jednostka: INSTYTUT HODOWLI ZWIERZĄT
Grupy: 1 rok, sem.2, zootechnika
Punkty ECTS i inne: 4.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: angielski
Kierunek:

Zootechnika

Poziom studiów:

II stopnia

Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowy

Skrócony opis:

Przedmiot jest podstawą dla hodowli poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich.

Pełny opis:

Udomowienie zwierząt i jego skutki; wzrost i rozwój; podstawy rozrodu zwierząt; rodzaje użytkowości zwierząt; podział zwierząt gospodarskich na grupy; wartość fenotypowa i genetyczna cechy ilościowej; selekcja; rodzaje kojarzeń i krzyżowań zwierząt; rodowód; rozpoznawanie wieku zwierząt; frekwencja genów i genotypów w populacji; szacowanie współczynników pokrewieństwa i inbredu; zasady wykonywania pomiarów zwierząt; metody identyfikacji zwierząt.

Literatura:

1. Nowicki B., Kosowska B.: Genetyka i podstawy hodowli zwierząt. PWRiL, Warszawa 1995.

2. Nowicki B., Jasek S., Maciejowski J., Nowakowski P., Pawlina E.: Rasy zwierząt gospodarskich. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2011.

3. Pawlina E., Kruszyński W.: Podstawy hodowli zwierząt. Przewodnik do ćwiczeń. Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu, nr 548, wyd. II, Wrocław 2016.

Efekty uczenia się:

Po ukończeniu przedmiotu

W zakresie wiedzy

1. Student zna podstawową i uniwersalną terminologię z zakresu hodowli zwierząt oraz zna typy użytkowe i podstawowe rasy gatunków zwierząt gospodarskich.

2. Student rozumie zjawisko wzrostu zwierzęcia oraz zna podstawy rozrodu zwierząt.

3. Student zna rodzaje użytkowości, selekcji, kojarzenia i krzyżowania oraz wykazuje się znajomością metod identyfikacji zwierząt.

W zakresie umiejętności

1. Student potrafi przypisać daną rasę do określonego typu użytkowego.

2. Student umie analizować rodowód zwierzęcia; umie przeprowadzić analizę wzrostu zwierząt oraz umie obliczyć współczynniki pokrewieństwa i inbredu.

3. Student potrafi określić wiek zwierząt na podstawie cech uzębienia; potrafi posługiwać się przyrządami zoometrycznymi.

W zakresie kompetencji społecznych

1. Student rozumie znaczenie zwierząt dla ludzi oraz ma prawidłowy stosunek do zwierząt.

2. Student ma świadomość konsekwencji stosowania określonych metod hodowlanych.

3. Student jest przygotowany do stosowania metod hodowli w stadzie zwierząt.

Metody i kryteria oceniania:

Kolokwia z wykładów i ćwiczeń, referat.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)

Okres: 2018-10-01 - 2019-01-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Ewa Łukaszewicz
Prowadzący grup: Katarzyna Czyż, Ewa Łukaszewicz, Anna Zielak-Steciwko
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-6 (2024-10-15)