Environment formation in livestock buildings
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | BZO-AM>EFiLB |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Environment formation in livestock buildings |
Jednostka: | KATEDRA HIGIENY ŚRODOWISKA I DOBROSTANU ZWIERZĄT |
Grupy: |
1 rok, sem.1, zootechnika |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | angielski |
Kierunek: | Zootechnika |
Poziom studiów: | II stopnia |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywny |
Skrócony opis: |
Kurs dotyczy: SPIWET, TGI 2000, IPPC, kształtowania warunków wewnątrz budynków inwentarskich, projektowanie poszczególnych elementów budynku inwentarskiego, obliczeń poziomów emisji gazów z instalacji służących do chowu zwierząt przy użyciu oprogramowania „Branżowy Bank Zanieczyszczeń Środowiska”, sporządzania oceny warunków oddziaływania ferm na środowisko. |
Pełny opis: |
Przepisy dotyczące dobrostanu zwierząt, metody jego oceny (SPIWET, TGI 2000) oddziaływanie ferm na środowisko, pozwolenie zintegrowane dla ferm wielkotowarowych (IPPC), kształtowanie warunków wewnątrz budynków inwentarskich. Projektowanie warunków oświetlenia, wentylacji, ciepłochronności podłóg. Ocena poziomów emisji gazów z instalacji służących do chowu zwierząt przy użyciu oprogramowania „Branżowy Bank Zanieczyszczeń Środowiska”. Podstawowe informacje dotyczące metodyki sporządzania wniosków IPC dla ferm wielkotowarowych. |
Literatura: |
Borcz Z. 2000. Infrastruktura terenów wiejskich. Wyd. Elma AR. Wrocław. Dobrzański Z., Kołacz R. 1997. Przewodnik do ćwiczeń z zoohigieny. AR Wrocław Skowroński W. 1994. Wybrane zagadnienia fizyki budynków inwentarskich. Wyd. Wyższej Szkoły Inżynierskiej w Opolu. Wolski L. 1998. Mikroklimat w budynkach inwentarskich. PWN Warszawa. Normy polskie, dyrektywy i rozporządzenia UE dotyczące warunków utrzymania zwierząt i oddziaływania obiektów inwentarskich na środowisko. Roman Kołacz i Zbigniew Dobrzański. Higiena i dobrostan zwierząt gospodarskich. Podręcznik, AR we Wrocławiu, Wrocław 2006. BAT – Najlepsze Dostępne Techniki, wyd. MRiRW i MŚ. Warszawa 2005. |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu W zakresie wiedzy 1. Student ma zaawansowaną wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną związaną z hodowlą zwierząt. 2. Student ma zaawansowaną wiedzę dotyczącą kształtowania środowiska rolniczego poprzez hodowlę zwierząt. 3. Student ma rozszerzoną wiedzę na temat funkcjonowania środowiska rolniczego. W zakresie umiejętności 1. Student posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej. 2. Student rozumie i stosuje odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu zootechniki. 3. Student posiada umiejętność przygotowania pracy projektowej związanej z tematyką przedmiotu. W zakresie kompetencji społecznych 1. Student rozumie potrzebę podnoszenia kwalifikacji przez całe życie, potrafi współpracować w grupie. 2. Student wykazuje znajomość działań zmierzających do ograniczenia ryzyka i przewidywania skutków działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska. 3. Student zna zasady tworzenia i prowadzenia przedsiębiorstwa hodowlanego w sektorze rolniczym lub w otoczeniu rolnictwa. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie ćwiczeń - projekt IPPC, ocena z projektu.Studentów posiadających zaliczenie ćwiczeń obowiązuje praca pisemna na zadany temat, która jest oceniana w skali 2-5. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2019-02-20 - 2019-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia
Wykład
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.