Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Biologically active substances

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: BZO-AM>BAS
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Biologically active substances
Jednostka: KATEDRA ŻYWIENIA ZWIERZĄT I PASZOZNAWSTWA
Grupy: 1 rok, sem.2, zootechnika
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: angielski
Kierunek:

Zootechnika

Poziom studiów:

II stopnia

Rodzaj przedmiotu:

fakultatywny

Skrócony opis:

W ramach przedmiotu przedstawione zostaną właściwości substancji biologicznie czynnych i dodatki paszowe, ich klasyfikacja i zawartość w surowcach paszowych, mechanizm działania biologicznego, sposób dawkowania oraz korzyści wynikające z ich stosowania, a także zagrożenie dla ludzi i zwierząt wynikające z niewłaściwego ich użycia. Przedstawiony zostanie aktualny ich wykaz i wymogi dotyczące rejestracji dodatków. Zostaną wskazane potrzeby ich stosowania z uwzględnieniem rodzaju i jakości surowców, stosowanej technologii przygotowania i przetwarzania pasz, stanu zdrowia, warunków środowiskowych oraz wymagań konsumentów w zakresie produktów zwierzęcych stosowanych w żywieniu człowieka (mięso, mleko, jaja).

Pełny opis:

W ramach przedmiotu przedstawione zostaną właściwości substancji biologicznie czynnych i dodatki paszowe, ich klasyfikacja i zawartość w surowcach paszowych, mechanizm działania biologicznego, sposób dawkowania oraz korzyści wynikające z ich stosowania, a także zagrożenie dla ludzi i zwierząt wynikające z niewłaściwego ich użycia. Przedstawiony zostanie aktualny ich wykaz i wymogi dotyczące rejestracji dodatków. Zostaną wskazane potrzeby ich stosowania z uwzględnieniem rodzaju i jakości surowców, stosowanej technologii przygotowania i przetwarzania pasz, stanu zdrowia, warunków środowiskowych oraz wymagań konsumentów w zakresie produktów zwierzęcych stosowanych w żywieniu człowieka (mięso, mleko, jaja).

Literatura:

1. E. Grela (red.).: Dodatki w żywieniu bydła. PPH VIT_TRA, 2001

2. M. Kotarbińska, E. Grela (red).: Dodatki paszowe dla świń. Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN, Jabłonna 1995

3. S. Smulikowska (red).: Dodatki paszowe w żywieniu drobiu. Instytut Fizjologii i żywienia Zwierząt PAN, Jabłonna 1994

4. Mikołajczak (red.).: Żywienie bydła. ATR, Bydgoszcz, 2006

5. E.R.Grela (red.).: Chemia i biotechnologia w produkcji zwierzęcej. PWRiL, Warszawa, 2011

6. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie dodatków paszowych dopuszczonych do obrotu, 2003 wraz z późniejszymi zmianami

7. Wykaz dodatków paszowych dopuszczonych przez MRiGŻ do obrotu i stosowania w żywieniu zwierząt. PPH VIT-TRA, 1998

8. Materiały konferencyjne – Warunki chowu zwierząt a bezpieczeństwo żywności. Zakład Higieny Zwierząt i Środowiska, AR, Wrocław, 2004.

Efekty uczenia się:

Po ukończeniu przedmiotu student

W zakresie wiedzy

1. zna klasyfikację dopuszczonych do stosowania w żywieniu zwierząt dodatków paszowych.

2. potrafi scharakteryzować podstawowe właściwości fizyczne i chemiczne substancji biologicznie czynnych w materiałach paszowych i paszach oraz związków stosowanych jako dodatki w żywieniu zwierząt

3. ma poszerzoną wiedzę o sposobie działania stosowanych w żywieniu zwierząt substancji i dodatków paszowych na organizm zwierzęcy oraz zagrożeń wynikających z nieprawidłowego ich podawania dla organizmów żywych i środowiska

W zakresie umiejętności

1. potrafi dobrać rodzaj i formę suplementu do pasz dla różnych grup użytkowych zwierząt;

2. potrafi obliczać ilość lub udział stosowanych dodatków paszowych w dawce pokarmowej lub mieszance pełnoporcjowej w zależności od formy chemicznej i aktywności wybranego suplementu;

3. potrafi wyszukiwać i praktycznie wykorzystywać dostępne informacje dotyczące właściwości fizyczno-chemicznych różnych stosowanych dodatków paszowych; potrafi analizować dane dotyczące składu dawki pokarmowej zwierząt i wprowadzać, w uzasadnionych sytuacjach, niezbędne korekty

W zakresie kompetencji społecznych

1. ma świadomość odpowiedzialności za zadania wspólnie realizowane w zespole;

2. jest otwarty na poszukiwanie nowych informacji i świadomy zmian wynikających z postępów technologicznych;

3. postępuje zgodnie z zasadami dotyczącymi stosowania różnego rodzaju dodatków paszowych wynikających z uregulowań prawnych ; postrzega relacje pomiędzy wyborem dodatku biologicznego a skutkami jego zastosowania dla organizmów żywych i środowiska naturalnego.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie ćwiczeń: 2 pisemne kolokwia na ocenę, bieżąca ocena postępów w nauce i aktywności ( na podstawie zaliczeń realizowanych ćwiczeń – sprawozdania z każdego wykonanego ćwiczenia – dotyczące części obliczeniowej i komentarza studenta). Aby uzyskać zaliczenie części ćwiczeniowej student zobligowany jest do oddania wszystkich sprawozdań oraz uzyskania pozytywnej oceny z obu kolokwiów.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)

Okres: 2018-10-01 - 2019-01-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 20 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Barbara Król
Prowadzący grup: Maja Słupczyńska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie
Ćwiczenia - Zaliczenie
Wykład - Zaliczenie
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-6 (2024-10-15)