Animal Research Methods
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | BZO-AM>ARM |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Animal Research Methods |
Jednostka: | KATEDRA ŻYWIENIA ZWIERZĄT I PASZOZNAWSTWA |
Grupy: |
1 rok, sem.2, zootechnika |
Punkty ECTS i inne: |
5.00
|
Język prowadzenia: | angielski |
Kierunek: | Zootechnika |
Poziom studiów: | II stopnia |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowy |
Skrócony opis: |
Opanowanie przez studentów wiedzy z zakresu metod badań na zwierzętach; metod statystycznego opracowania wyników eksperymentów; stosowania w opracowaniu wyników pakietów statystycznych. Osiągnięcie umiejętności prawidłowej interpretacji wyników. |
Pełny opis: |
Ogólne zasady prowadzenia badań. Podstawowe rodzaje i typy doświadczeń. Układy doświadczeń stosowane w eksperymentach na zwierzętach. Zwierzęta doświadczalne i ich traktowanie podczas eksperymentu. Techniki wykonywania doświadczeń w zależności od gatunku zwierząt. Schematy i techniki pobierania prób do badań. Błędy doświadczeń. Precyzja doświadczeń. Sposoby zbierania, porządkowania i gromadzenia danych z doświadczeń. Dokumentacja eksperymentów. Metody statystycznego opracowania wyników. Interpretacja wyników uzyskiwanych w oparciu o podstawowe metody wnioskowania statystycznego. Formy opracowania badań naukowych. |
Literatura: |
Ruszczyc Z.: 1981. Metodyka Doświadczeń Zootechnicznych. PWRiL, Warszawa. Łomnicki A.: 1999.Wprowadzenie do statystyki dla przyrodników. PWN, Warszawa. Mead R., Curnow R.N., Hasted A.M.: 1993. Statistical Methods in Agriculture and Experimental Biology. Second Edition. Chapman & Hall. |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu przedmiotu W zakresie wiedzy 1. Student zna rodzaje i typy doświadczeń na zwierzętach oraz zasady ich prowadzenia. Prezentuje zaawansowaną wiedzę na temat metod statystyki matematycznej wykorzystywanych w badaniach zootechnicznych. 2. Student zna ogólne założenia metodyczne badań eksperymentalnych, ze szczególnym uwzględnieniem doświadczalnictwa zootechnicznego, w tym reguł dotyczących planowania badań i doboru do nich zwierząt oraz planowania, organizacji i nadzoru nad przebiegiem eksperymentu. Rozróżnia i charakteryzuje błędy doświadczeń. 3. Student wykazuje opanowanie narzędzi informatycznych i pakietów statystycznych pozwalających opracować wyniki doświadczenia. W zakresie umiejętności 1. Student posiada umiejętność planowania i wykonywania doświadczeń. 2. Student stosuje odpowiednie techniki zbierania, porządkowania i gromadzenia danych oraz interpretuje wyników badań. 3. Student stosuje niezbędne w badaniach i interpretacji wyników narzędzia informatyczne; posługuje się bazami danych i literaturą. W zakresie kompetencji społecznych 1. Student ma świadomość znaczenia odpowiedniego stosowania metod badawczych na zwierzętach. 2. Student jest zdolny do pracy samodzielnej i zespołowej w zakresie realizacji określonego zadania badawczego. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie ćwiczeń: systematyczne zaliczenie zadań wykonywanych na ćwiczeniach, pisemne sprawdziany na ocenę po zakończeniu grup tematycznych. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen. Zaliczenie przedmiotu: student posiadający zaliczenie ćwiczeń przystępuje do pisemnego egzaminu (5 pytań otwartych spośród 150) w sesji egzaminacyjnej. Jeśli egzamin nie zostanie zliczony w pierwszym terminie student ma prawo ponownie go zdawać ustnie lub pisemnie w drugim terminie. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-01-30 |
Przejdź do planu
PN ĆW
WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Tomasz Hikawczuk | |
Prowadzący grup: | Tomasz Hikawczuk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.